Petak, 17.11.2023 | 09:49
IZVOR: B92

Najbolje čuvana tajna Italije: Ovaj romantični gradić će vam oduzeti dah (VIDEO)

Ovo romantično naselje sigurno neće biti prvo mjesto koje vam padne na pamet kad pomislite na italijanska odmarališta, to je sigurno. Međutim, ukoliko želite da otkrijete šta je to prava Italija, to je mjesto koje jednostavno morate posjetiti.




Foto: Tralalela, Youtube screenshot

Iako je Atrani samo nekoliko minuta vožnje udaljen od Amalfija, poznatog i živahnog mjesta za odmor, on ostaje daleko od masovnog turizma i svog mnogo poznatijeg brata. Zbog toga je danas jedna od najbolje čuvanih tajni Italije. Ovo naselje nije tehnički grad, a nije ni selo, što uostalom nije ni bitno.

Atrani je ribarsko naselje sa manje od 1.000 stanovnika i nalazi se u rascepu između strmih litica na obali Tirenskog mora. Najpoznatija slika koja ostavlja bez daha jesu slojevi šarenih kućica koje rastu po obroncima litica iznad bijelih peščanih plaža. To je sigurno jedno od najslikovitijih okruženja u Italiji.

Ovo mjesto je ostalo nepromijenjeno vremenom, i turiste željno iščekuje i zove na istraživanje. Možete se popeti stepenicama direktno sa plaže i lutati uskim vijugavim ulicama po naselju gdje ćete naići na baroknu crkvu iz 13. veka i trg sa živopisnim fontanama. Možete takođe i jednostavno razmisliti o životu uz piće na terasi kafića na glavnom trgu Piazza Umberto.

Grad je kao stvoren za uživanje i nemojte se iznenaditi ako imate onaj čudan déjà vu osjećaj. Slikovite ulice Atranija i zapanjujuća obala su bili tema mnogih filmova i reklama.

Čini se da je Atrani ostao zarobljen u vremenskoj kapsuli, ali to je upravo ono što njega izdvaja od ostalih djelova svijeta. Ne očekujte moderno i ne očekujte sjaj i glamur, Atrani je autentično italijansko mestašce. Naselje je kao Sofija Loren, predivno, ali istinsko italijansko. Poput dobrog vina, Atrani je ostario do savršenstva.

Atrani uživa u istoj predivnoj mediteranskoj klimi kao i ostatak Amalfi obale. Međutim, kao i svugdje u svijetu, vrijeme u Atraniju nikada neće biti 100% predvidljivo. Da biste mogli udobno da istražujete ​​grad, i kako biste izbjegli visoke ljetnje temperature, najbolje je vijreme za posjetu su maj ili jun.

Proljeće ima povoljne temperature koje se u prosjeku kreću između 12 i 25 stepeni Celzijusa, more je dovoljno toplo za kupanje, a na plaži nikad nije gužva. U jesen, iako mještani možda nose džempere, temperature ostaju visoke. U kasnu jesen mogu se desiti i neočekivani talasi izuzetno toplog vremena. Ako u tom periodu planirate odlazak, obavezno ponesite dosta kreme za sučanje sa sobom.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Barski
17.11.2023 13:39

Sutomore je zakon .

1 0

VIDEO: "Zagrlili su se i čekali pomoć..." Kako su se mladi našli usred NABUJALE RIJEKE koja ih je odnijela?

Subota, 01.06.2024 | 13:40

Italijanski spasioci od juče tragaju za troje mladih, koji su nestali u rijeci nakon što ih je odnijela bujica u provinciji Udine.

URA: Spajićeva Vlada protiv Fonda STAN ZA SVE i da građani za 900€ po metru kvadratnom kupuju stan

Subota, 01.06.2024 | 13:48

Spajićeva Vlada je donijela mišljenje kojim se zaključuje da je protiv usvajanja Predlog zakona o Fondu STAN ZA SVE koji je poslanički klub Građanskog pokreta URA predao u skupštinsku proceduru kako bi njegovim usvajanjem građanke i građani koji nemaju svoj stan mogli da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od tržišnih, odnosno, od 900 eura po metru kvadratnom, saopšteno je iz GP URA.

Predstave, koncerti, izložbe,.. BOGAT PROGRAM "Podgoričkog kulturnog ljeta" od 2. juna do 20. septembra

Subota, 01.06.2024 | 13:01

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto”, ove se godine organizuje 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Inspektoru određeno ZADRŽAVANJE - Osumnjičen za ZLOUPOTREBU službenog položaja

Subota, 01.06.2024 | 15:35

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odredilo je zadržavanje do 72 sata urbanističko-građevinskom inspektoru V. R. (55) zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Ove države daju državljanstvo svima: Postoji samo jedan uslov

Subota, 01.06.2024 | 21:06

Pet zemalja na Karibima nudi državljanstvo doseljenicima, pod uslovom da: kupe nekretninu ili ulože novac.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

BK Budva: Uložili smo ŽALBU MOK-u, Bojani uzeta POBJEDA

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:30

Bokeski klub Budva uložio je žalbu Međunarodnom olimpjskom komitetu nakon meča Bojane Gojković i Ven Huang iza Tajpeja, u kojem je dvostruka svjetska šampionka slavila iako je opšti utisak da je naša bokserka bila bolja.

RIJEŠITE se podočnjaka primjenom jednog od četiri najbolja trika

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:20

Podočnjaci su česta pojava na licima mnogih, a pokazuju stanje sna, stresa, godina i situaciju s alergijama.

Snimak na kome Jelena Đoković PROSLAVLJA Novakovu POBJEDU oborio je internet i ODUŠEVIO mnoge: "Svaka čast za ovaj par" (VIDEO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:08

Neustrašivi, fantastični Novak  još jednom je pokazao da je istinski šampion i da nije bez razloga postao najbolji teniser svih vremena!

Vasko Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:58

Gost tribine „Podgoričke priče” u utorak 4. juna u 20 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće dramaturg i književnik Vasko Raičević.

Ove stvari NIKADA ne bi trebalo da otkrivate na društvenim mrežama

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:43

Dok koristite, sada već, uobičajene AI alate i na društvenim mrežama provodite dobar dio vremena, postoji pet stvari koje tamo nikako ne bi trebalo da objavljujete.

Ne odustaje od LJUBAVI: Milijarder se u 93. godini ponovo OŽENIO - "Peti brak može da POČNE":

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:26

Medijski tajkun Rupert Merdok (93) oženio je penzonisanu rusku molekularnu biološkinju Elenu Žukovu (67).

AKCIJE NA SJEVERU - PRONAĐENA droga i oružje, UHAPŠENO više osoba

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:11

Policija je u dvije odvojene aktivnosti zaplijenila marihuanu i kokain koji su, kako je saopšteno, bili namijenjeni za uličnu distribuciju na području Žabljaka i Bijelog Polja.

Gugl mijenja popularnu aplikaciju - Uskoro će biti DOSTUPNA svim korisnicima

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:03

Nova funkcija aplikacije Messages - redizajn diktafona, predstavljena je nedavno. Pošto je nisu dobili svi korisnici, Gugl sada to ispravlja.

Fotografije Lidije Vukčević Vučurović 4. juna u KIC-u

Nedjelja, 02.06.2024 | 10:53

Deseta samostalna izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice” biće otvorena u utorak, 4. juna, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović” .