Ponedjeljak, 20.11.2023 | 14:41
IZVOR: punkofer.hr

U ovom gradu NE POSTOJI znak "STOP": Statistika pokazuje da imaju manje nezgoda

Vožnja bilo kojim ogromnim gradom može biti veliki stres, koliko god vozač bio iskusan.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Nepoznate ulice, gužve, brojne trake, skretanja, kružni tokovi, semafori… Sve to zahtijeva veliku koncentraciju i popriličnu količinu živaca. Francuska metropola nije izuzetak, prijelep Pariz, grad svjetlosti, grad umjetnosti, ljubavi... I grad bez ijednog znaka STOP!

U Parizu postoji više od 6.100 ulica u kojima je saobraćaj često haotičan, od najpoznatijih Jelisejskih polja, preko brojnih manjih i pristupnih puteva bez barijera između traka, pa sve do čuvene Etoale, ili "zvijezde”, ogroman kružni tok gde se susreće sa čak 12 različitih puteva. Sve to bez ijednog znaka "stop”, na šta su navikli vozači u gotovo svim djelovima svijeta. S druge strane, svi ostali saobraćajni znaci inače postoje na pariskim putevima.

Znak "stop“ pripada znacima "ekspresne komande“ (za razliku od onih koji ukazuju na opasnost ili obavještenje). To je jedini saobraćajni znak koji ima oblik pravilnog osmougla, tako da je prepoznatljiv i kada se gleda od pozadi. Postavlja se na sporednim putevima bez semafora na opasnijim raskrsnicama tako da vozač staje i pažljivo gleda put na koji se uključuje.

Zašto su Parižani odlučili da im to nije potrebno? Objašnjenje je prilično banalno: vozilo sa desne strane uvijek ima prednost, bilo da je u pitanju raskrsnica ili kružni tok, tako da nema potrebe za dodatnim znakom. Možda su u pravu. Iako je zaustavljanje (ili ne zaustavljanje) na opasnijim raskrsnicama prepušteno nahođenju vozača, statistika nezgoda pokazuje da je Pariz od 2009. do 2012. imao za četvrtinu manje saobraćajnih nezgoda od Rima i za trećinu manje od Londona. Čini se da nedostatak znakova za zaustavljanje nije značajno uticao na njihovu crnu statistiku.

Zanimljivo je da je jedno vrijeme u gradu postojao samo jedan znak za zaustavljanje, koji je postao svojevrsna atrakcija. Nalazio se na keju Sent Egziperi blizu obale Sene. Prije deset godina misteriozno je nestao i od tada nije postavljen nijedan novi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

BK Budva: Uložili smo ŽALBU MOK-u, Bojani uzeta POBJEDA

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:30

Bokeski klub Budva uložio je žalbu Međunarodnom olimpjskom komitetu nakon meča Bojane Gojković i Ven Huang iza Tajpeja, u kojem je dvostruka svjetska šampionka slavila iako je opšti utisak da je naša bokserka bila bolja.