Srijeda, 24.01.2024 | 08:54
IZVOR: B92, REVIJAHAK

Šta je jeftinije voziti - benzince, dizelaše ili električne automobile?

Kada se automobil tek kupuje, "strujaši" su uglavnom skuplji od benzinaca i dizelaša, mada se uz subvencije ova razlika može smanjiti. Međutim, postavlja se pitanje kada se ukupni troškovi uzmu u obzir, koji tip automobila se najviše isplati?




Foto: Ilustracija, Pixabay

Odgovor na ovo u opsežnom istraživanju pokušale su da daju kompanije Leaseplan i ALD Automotive, izvještajem pod nazivom "Mobility Guide 2023".

Prema njihovim podacima, u Nemačkoj kilometar pređen električnim automobilom košta 43 centa, dok sa SUS motorom u prosjeku košta 44 centa. U obzir se uzimaju nabavna cijena, troškovi energije i porezi. Troškovi održavanja i popravaka takođe su obično niži.

U Italiji, Španiji i Švedskoj, električnim automobilom takođe se može uštedjeti oko 1 cent po kilometru, a najveću prednost električni automobili imaju u Belgiji i Austriji sa po 5 centi po kilometru.

U Holandiji i Velikoj Britaniji, SUS motori i EV su izjednačeni.

Osnova je četvorogodišnje vlasništvo i 120.000 kilometara ukupne kilometraže, a troškovna prednost u Njemačkoj bi bila 1.200 eura, dok bi u Austriji i Belgiji iznosila čak 60.000 eura.

Rezultati studije, međutim, nisu svuda u Evropi pozitivni za električne automobile.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

BK Budva: Uložili smo ŽALBU MOK-u, Bojani uzeta POBJEDA

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:30

Bokeski klub Budva uložio je žalbu Međunarodnom olimpjskom komitetu nakon meča Bojane Gojković i Ven Huang iza Tajpeja, u kojem je dvostruka svjetska šampionka slavila iako je opšti utisak da je naša bokserka bila bolja.