Četvrtak, 21.03.2024 | 11:33
IZVOR: kolektiv.me

Crnogorska premijera muzičke priče "Mali princ" pred prepunom velikom salom KIC-a

Crnogorska premijera muzičke priča “Mali princ” sinoć je upriličena pred prepunom velikom salom KIC-a “Budo Tomović”, te je izazvala oduševljenje mnogobrojne publike među kojom su bili pripadnici svih generacija.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Organizatori ovog događaja bili su Francuski institut Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” koji su na ovaj način obilježili Međunarodni dan Frankofonije i 80 godina od smrti planetarno poznatog pisca, najčuvenijeg po romanu “Mali princ”, Antoana Sent-Egziperija.

Autor ovog djela je francuski kompozitor, pijanista i dirigent Tjeri Ile, koji je uz violinistkinju Klaru Serna, KIC-ov kamerni orkestar “Creation” i naratore Sogdian i Joana Uresa, predstavio muzičku interpretaciju ovog klasika francuske književnosti.

“Koncert je bio izuzetan, pun emocija i predivne muzike. Izuzetno nam je drago što su nam ponovo u goste došli bračni i muzički par, kompozitor Tjeri Ile, koji je istovremeno i pijanista i dirigent, sa Klarom Serna, koja je fantastična violinistkinja, a ovom prilikom je bila koncert majstor našeg orkestra “Creation” koji formiramo za ovako specifične i specijalne događaje. Zadovoljstvo je bilo da sam mogla da okupim mlade muzičare u ovom orkestru koji su tri dana sarađivali sa francuskim umjetnicima i predstavili djelo Mali princ na izuzetno profesionalan i emotivan način”, kazala je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

Ova muzička priča ujedno je i nastavak uspješne saradnje KIC-a i bračnog para Ile - Serna koji su se crnogorskoj publici prethodne godine predstavili muzičkom pričom “Mandolina iz Lavova”.

“Osjećamo se kao da se vraćamo porodici, ali smo upoznali i 13 novih prijatelja - mlade muzičare koji su bili u orkestru. Iako je bio veliki izazov raditi na ovako velikom djelu, proces nam je olakšalo to što Sent-Egziperi diverzifikuje jezik sa mnoštvo emocija, humora, slika i boja u svom tekstu. Svirati ovo djelo sa mladim muzičarima je uvijek sjajna emocija, jer novi ljudi upoznaju moju muziku. Riječ je o transmisiji među generacijama što je jako moćno,” istakao je autor djela, Tjeri Ile.

Ovom prilikom se sa novom kvalitetnom muzikom, francuskim jezikom i predivnim odlomcima kultnog “Malog princa” upoznala mnogobrojna mlada publika. U muzičkoj priči su uživali učenici osnovnih škola iz Podgorice “Pavle Rovinski”, “Milorad Musa Burzan”, “Sutjeska” i “Savo Pejanović”, iz muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”, studenti francuskog jezika sa Univerziteta Donja Gorica…

Foto: KIC "Budo Tomović"

Publika je kroz ovo muzičko djelo pratila priču o avanturama malog princa koji putuje kroz svemir i susreće različite likove koji mu pomažu da razumije suštinu života, nauči važne lekcije o prijateljstvu, ljubavi i odgovornosti.

“Ovo je bilo prelijepo veče i prelijep Dan frankofonije! Ovo je most između generacija… Mali princ je kultno djelo, njegova poruka je ono što je univerzalno - Uvijek osluškuj i sudi srcem, jer su ključne stvari nevidljive očima. To je samo jedna od moćnih poruka Malog princa,” istakla je violinistkinja Klara Serna koja je i inspirisala muža da napiše muziku po uzoru na francuski književni klasik.

Iako je muzička priča u originalu pisana za klavir i violinu i već 12 godina gostuje u zemljama širom svijeta, ovo je prvi put da je svirana sa kamernim orkestrom crnogorskih mladih muzičara - Creation. Crnogorskoj premijeri u KIC-u su prethodila tri dana ispunjena muzikom i napornim radom uloženim da bi se u tako kratkom roku dobio ovako kvalitetan završni proizvod.

“Iskustvo je sasvim novo, nemamo toliko puno prilika da jedno ovakvo djelo izvodimo u Crnoj Gori. Čini mi se da smo uz sav napor dirigenta i kompozitora i koncert majstorke, uz sve moguće sugestije koje se tiču samog djela, uspjeli da to donesemo na jedan fin način. Svi smo zadovoljni i čini nam se da je koncert bio dosta uspješan,” kazao je violinista orkestra Creation, Dušan Obrenović.

Nakon velikog uspjeha sinoćne izvedbe “Malog princa”, KIC “Budo Tomović” i za naredni period priprema kvalitetan muzički program.

“Muzički program nastavićemo 28. marta kada će u okviru ciklusa “Mladi talenti” nastupiti gitaristkinja Nađa Grdinić, maturantkinja Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić", dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, tako da nam je veliko zadovoljstvo što ćemo je prvi put predstaviti u KIC-u kao solistu u okviru cjelovečernjeg koncerta,” najavila je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vasko Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:58

Gost tribine „Podgoričke priče” u utorak 4. juna u 20 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće dramaturg i književnik Vasko Raičević.

Fotografije Lidije Vukčević Vučurović 4. juna u KIC-u

Nedjelja, 02.06.2024 | 10:53

Deseta samostalna izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice” biće otvorena u utorak, 4. juna, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović” .

Predstave, koncerti, izložbe,.. BOGAT PROGRAM "Podgoričkog kulturnog ljeta" od 2. juna do 20. septembra

Subota, 01.06.2024 | 13:01

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto”, ove se godine organizuje 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Podgoričko kulturno ljeto - Predstava “TARZAN – GOSPODAR DŽUNGLE” 2. juna u KIC-u

Petak, 31.05.2024 | 17:01

Predstava "Tarzan - gospodar džungle", koju su po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Davor Dragojević i Tamara Vujošević Mandić, biće izvedena u nedjelju, 2. juna, u 12 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

CNP u Beogradu: Višeminutni aplauzi za „Šćeri moja“

Petak, 31.05.2024 | 13:37

Predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, izvedena je sinoć pred punom salom Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava koja je tokom osmogodišnjeg trajanja izvođena u pozorištima i na festivalima u Crnoj Gori i regionu, izazvala je odlične reakcije i višeminutne aplauze beogradske publike.

Oblačnost, kiša - Ponedjeljak u znaku ovih TEMPERATURA

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:19

Iz Zavoda  za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju promjenljivo vrijeme. 

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.