Četvrtak, 28.03.2024 | 09:52
IZVOR: kolektiv.me

APRIL u KIC-u: Bogata i raznovrsna promocija umjetničkog stvaralaštva

Brojne renomirane domaće i strane umjetnike Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” ugostiće tokom aprila mjeseca. Repertoar će kao i svih prethodnih mjeseci biti fokusiran na prezentaciji sadržajnog i kvalitetnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Muzički program KIC-a biće u znaku manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024” koja se ove godine održava pod motom “Jazz Colors”.

"Manifestacija će početi 1. aprila solo koncertom Bojana Zulfikarpašića jednog od najuglednijih evropskih džez pijanista i kompozitora koji će predstaviti novi album „As Is“. Publika će se 17. aprila upoznati i sa aktuelnim albumom ukrajinskog saksofoniste Maksa Kočetova „Altered Feelings“ koji će nastupiti sa svojim beogradskim sastavom i švajcarskim trombonistom Semjuelom Blejzerom. Premijerno u Crnoj Gori rumunska pijanistkinja Ramona Horvath izvešće kompozicije sa novog albuma „Carmen's Karma“ u pratnji kontrabasiste Nikolasa Ragoa i bubnjara Antoana Paganotija 20. aprila. Slijedi koncertna promocija novog projekta i albuma „I Dreamed That I Had Done It, I Awoke To Find It True” crnogorskog multiinstrumentaliste i kompozitora Ivana Marovića 29. aprila. Međunarodni dan džeza obilježićemo koncertom nagrađivanog pijaniste i džez kompozitora Lorana Kulondra koji će sa svojim kvintetom gostovati premijerno u Podgorici 30. aprila", saopšteno je iz KIC.-a

Kako su naveli, sedamdeset osam godina uspješnog postojanja i promocije crnogorske tradicije i kulture Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan 25. aprila.

Nakon nedavne premijere, predstavu „Jelena Savojska” koju KIC „Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina podgorička publika će ponovo moći da pogleda 5. aprila u DODEST-u.

Tribina „Podgoričke priče“ koja iz mjeseca u mjesec predstavlja istaknute Podgoričane 17. aprila ugostiće dramaturga Stefana Boškovića.

"Poznate filmske adaptacije književnih klasika prikazaćemo od 22. do 24. aprila u okviru revije „Svjetska književnost na filmu“ XII koju tradicionalno organizujemo povodom Svjetskog dana knjige. Trodnevna revija obuhvatiće projekciju filmova „Svijet prema Garpu“ (1982), „Slučajni turista“ (1988) i „U njenim cipelama“ (2005). U saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore 16. aprila organizovaćemo crnogorsku premijeru igranog filma „Supermarket“ (2023) reditelja Nemanje Bečanovića.  Na repertoaru revije „Jazz na filmu” od 8. do 10. aprila biće filmovi „Regtajm” (1981), „Još bolji bluz” (1990) i „Dani slave“ (2004)".

Književni program KIC-a nastaviće sa predstavljanjem aktulenih književnih izdanja, pa će ljbitelji pisane riječi 2. aprila biti u prilici da se upoznaju sa knjigom Olge Gojnić Borilović „Pero plavog feniksa”, a dan kasnije i sa prvom samostalnom zbirkom poezije Milene Radević pod nazivom „Ekspres lonac”.

"KIC će i ove godine biti domaćin svečane dodjele Književne nagrade Dragan Radulović koja će u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada biti upriličena 26. aprila", zaključeno je u saopštenju KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vasko Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:58

Gost tribine „Podgoričke priče” u utorak 4. juna u 20 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće dramaturg i književnik Vasko Raičević.

Fotografije Lidije Vukčević Vučurović 4. juna u KIC-u

Nedjelja, 02.06.2024 | 10:53

Deseta samostalna izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice” biće otvorena u utorak, 4. juna, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović” .

Predstave, koncerti, izložbe,.. BOGAT PROGRAM "Podgoričkog kulturnog ljeta" od 2. juna do 20. septembra

Subota, 01.06.2024 | 13:01

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto”, ove se godine organizuje 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Podgoričko kulturno ljeto - Predstava “TARZAN – GOSPODAR DŽUNGLE” 2. juna u KIC-u

Petak, 31.05.2024 | 17:01

Predstava "Tarzan - gospodar džungle", koju su po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Davor Dragojević i Tamara Vujošević Mandić, biće izvedena u nedjelju, 2. juna, u 12 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

CNP u Beogradu: Višeminutni aplauzi za „Šćeri moja“

Petak, 31.05.2024 | 13:37

Predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, izvedena je sinoć pred punom salom Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava koja je tokom osmogodišnjeg trajanja izvođena u pozorištima i na festivalima u Crnoj Gori i regionu, izazvala je odlične reakcije i višeminutne aplauze beogradske publike.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.