Nedjelja, 21.04.2024 | 08:39
IZVOR: avaz.ba

Stručnjaci TVRDE - Ovo je NAJBOLJA FIZIČKA AKTIVNOST

Može vas spasiti od uobičajene popodnevnog izležavanja poslije jela i želje za slatkim. 




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ako svaki dan tri puta dnevno pješačite po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Najbolja i najdostupnija fizička aktivnost je šetnja, tj. pješačenje ili jednostavno hodanje.

Isprobajte trik

Istraživanje Univerziteta Vašington ustanovilo je da su ljudi, koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka, imali bolju ravnotežu šećera u krvi od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

To znači da vas hodanje poslije ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim. Isprobajte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjećete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da tri puta sedmično rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo, pa postepeno povećavajte.

Ubrzati ritam

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca, te sagorjeti više kalorija. Nakon što ubacite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake. Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno.

Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti olakšaćete sebi dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje. Tokom vremena sitni “naleti” kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuju stručnjaci.

Oni preporučuju da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savjetuju stručnjaci. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vježbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti tijelo niti povećati mogućnost povreda.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nove ZAPLIJENE u Jelovici, UHVAĆEN i čuvar šuma sa svojim kamionom

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:37

 Službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima jutros su uspješno izvršili zaplijenu bespravno posječene građe u odjeljenju 12, Gazdinska jedinica „Jelovica“ u opštini Berane i uz koordinaciju VD direktora Uprave Miloša Rajkovića zaplijenjenu građu prebacili na sigurnu lokaciju.

Vučić: "Odvratna igra i perfidni TRIK Crne Gore sa amandmanima"

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:29

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je "odvratna igra" sa crnogorskim amandmanima na Prijedlog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Danilovgrad: U okviru Proljećneg bazara održan koncert u ČAST Zorana Kalezića (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:13

U okviru prvog danilovgradskog Proljećnjeg bazara sinoć je na Trgu golootočkih žrtava upriličen koncert u čast Zorana Kalezića.

CGO objavio Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:07

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama, namijenjen građanima i građankama, nevladinim organizacijama, novinarima i drugim zainteresovanim stranama, a kako bi lakše savladavali procedure dobijanja potrebnih informacija od organa javnog sektora u Crnoj Gori.

Sredstva za čišćenje koja NE SMIJU da se KORISTE ZAJEDNO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:58

Upotreba različitih sredstava za čišćenje je ponekad efikasna, ali kombinovanje određenih hemikalija može dovesti do opasnih hemijskih reakcija.

Usik SLAVIO u borbi vijeka i postao apsolutni ŠAMPION u boksu

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:45

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svjetski šampion u teškoj kategoriji.

SPREMITE za LJETO - Ovaj NAPITAK idealan je za MRŠAVLJENJE

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:38

Bliži se ljeto te se mnogi već uveliko pripremaju za more.

Podaci EUROSTATA: U Crnoj Gori PORASTAO broj ZAPOSLENIH koji rade PREKOVREMENO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:23

U Crnoj Gori proteklih godina j porrastao broj zaposlenih koji radi prekovremeno. Tako je, prema podacima Eurostata, 2011. prekovremeno radilo 9,7 odsto uposlenih, a 2019. – 13,2 odsto.

Vladimir kao vladar

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:18

P

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.