Četvrtak, 02.05.2024 | 08:47
IZVOR: dan.online

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april PLATE BEZ UMANJENJA

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.




Foto: podgorica.me

Dogovoreno je da se dileme pošalju ministarstvu, te će na njih dobiti odgovor.

"Sastanak je bio konstruktivan. Ukazali smo na naša mišljenja i tražili tumačenje na koji način da se primijeni umanjenje zarada kako Zakon o zaradama to govori i da li se to kosi sa osnovnim koeficijentima koji su propisani novim granskim kolektivnim ugovorom. Sugestije, mišljenja i dileme dostavićemo u pisanoj formi ministarstvu i biće nam odgovoreno. U odnosu na to ćemo se ophoditi i ako bude potrebe imati još sastanaka. Zarade za april obračunaće se bez umanjenja",  rekao je Vojin Katnić, pomoćnik direktora Čistoće.

Čistoća je 19. aprila tražila mišljenje o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a iz Ministarstva finansija kojim rukovodi Novica Vuković stigao je odgovor da nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva su dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada za 10 odsto i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini. U tom se izjašnjenju navodi da ukupan fond zarada podrazumijeva ukupna sredstva opredijeljna za bruto zarade zaposlenih (bruto zarade sa doprinosima na teret poslodavca). Ukazano je da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Prema informacijama „Dana“ plate terenskih radnika nijesu upitne i najvjerovatnije neće biti smanjene.

Mensur Šaljaj, poslovođa na održavanju higijene, koji je u više navrata najavljivao štrajk zaposlenih ukoliko dođe do umanjenja plata, kazao je da za sada štrajka neće biti.

"Čekamo da vidimo koliko ćemo primiti platu i da li će biti umanjenje. Ukoliko ga bude raspoloženi smo svi zajedno da stupimo u štrajk. Sačekaćemo da primimo platu, pa ćemo vidjeti šta ćemo. Oglasićemo se",  istakao je Šaljaj.

Kakav je stav Sindikata Čistoće juče nijesmo uspjeli da saznamo jer predsjednik Srđa Pejović nije odgovarao na telefonske pozive.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Radulović: Uskoro nastavak radova na dionici puta Vrulja-Mijakovići

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:20

Do kraja mjeseca biće izabran novi izvođač radova za 7,5 kilometara dugu dionicu puta Pljevlja - Bijelo Polje od sela Mijakovića do Vrulje, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović. On je kazao da će odmah potom moći da se krene sa izgradnjom koja će trajati najduže 10 mjeseci.

Podaci EUROSTATA: U Crnoj Gori PORASTAO broj ZAPOSLENIH koji rade PREKOVREMENO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:23

U Crnoj Gori proteklih godina j porrastao broj zaposlenih koji radi prekovremeno. Tako je, prema podacima Eurostata, 2011. prekovremeno radilo 9,7 odsto uposlenih, a 2019. – 13,2 odsto.

EPCG i EKO-FOND potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "SOLARI 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica

Subota, 18.05.2024 | 10:50

Izvršni direktori EPCG i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica. 

Ristić: Predsezona u Kotoru OBARA REKORDE, proslava 21. maja uz Petra Graša i Who See

Subota, 18.05.2024 | 10:32

Povodom proslave Dana nezavisnosti, u Kotoru će, na Trgu od Oružja, nastupiti jedan od omiljenih muzičara s ovih prostora – Petar Grašo, najavio je za Mediabiro direktor TO Kotor Jovan Ristić. Posjetioce će te večeri, kako je istakao, zabavljati i popularna kotorska grupa – Who See.

Radulović - SMATSA važan činilac, moramo više ulagati u infrastrukturu

Subota, 18.05.2024 | 09:18

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori. To je saopšteno nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića.

Vučić: "Odvratna igra i perfidni TRIK Crne Gore sa amandmanima"

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:29

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je "odvratna igra" sa crnogorskim amandmanima na Prijedlog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Danilovgrad: U okviru Proljećneg bazara održan koncert u ČAST Zorana Kalezića (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:13

U okviru prvog danilovgradskog Proljećnjeg bazara sinoć je na Trgu golootočkih žrtava upriličen koncert u čast Zorana Kalezića.

CGO objavio Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:07

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama, namijenjen građanima i građankama, nevladinim organizacijama, novinarima i drugim zainteresovanim stranama, a kako bi lakše savladavali procedure dobijanja potrebnih informacija od organa javnog sektora u Crnoj Gori.

Sredstva za čišćenje koja NE SMIJU da se KORISTE ZAJEDNO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:58

Upotreba različitih sredstava za čišćenje je ponekad efikasna, ali kombinovanje određenih hemikalija može dovesti do opasnih hemijskih reakcija.

Usik SLAVIO u borbi vijeka i postao apsolutni ŠAMPION u boksu

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:45

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svjetski šampion u teškoj kategoriji.

SPREMITE za LJETO - Ovaj NAPITAK idealan je za MRŠAVLJENJE

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:38

Bliži se ljeto te se mnogi već uveliko pripremaju za more.

Podaci EUROSTATA: U Crnoj Gori PORASTAO broj ZAPOSLENIH koji rade PREKOVREMENO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:23

U Crnoj Gori proteklih godina j porrastao broj zaposlenih koji radi prekovremeno. Tako je, prema podacima Eurostata, 2011. prekovremeno radilo 9,7 odsto uposlenih, a 2019. – 13,2 odsto.

Vladimir kao vladar

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:18

P

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.

PREKOMJERNA konzumacija vode može biti ŠTETNA za organizam, prepoznajte ove SIMPTOME

Nedjelja, 19.05.2024 | 08:53

Često ćete čuti kako je potrebno svakodnevno konzumirati veće količine vode, ali zapravo prekomjerna hidratacija može uzrokovati simptome koji mogu biti poprilično štetni za organizam.