Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30
IZVOR: Mediabiro

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.




Foto: MediaBiro

“Ova titula se dobija i zaslužuje za viziju budućnosti koju budemo imala kada je u pitanju kultura i razvoj kulture u našem gradu i našoj državi i upravo zbog te budućnosti mi smo se odlučili da damo priliku Nikšićanima i drugim ljudima u Crnoj Gori da kroz ove ideje stvorimo budućnost kulturnog razvoja i Nikšića i Crne Gore. Ovo je titula koja ne bi značila samo nama, nego i cijeloj državi pogotovo u procesu pristupanja EU i putu na kojem se nalazimo, a na kojem smo u posljednje vrijeme napravili mnogo značajnih koraka u svim sferama", naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovu priču za koju je naglasio da nadilazi dnevnu politiku.

“U ovu priču smo krenuli sa mladim ljudima, ljudima koji imaju ideje, koje ne treba puno tjerati da nešto rade, već im samo dati onaj dašak u jedra, a oni će uspjeti da dovedu i naš grad i čitavu našu zemlju tamo gdje ona oduvjek i pripada. Ovo je jedna priča koju treba da guramo svi zajedno i zaista mislim da će Nikšić imati šta da ponudi, kao što je u prethodnom periodu na kulturnom planu umio dosta toga da ponudi i sazda", naveo je Kovačević.

Foto: MediaBiro

Ispred mladog tima koji radi na ovoj inicijativi prisutnima se prvo obratio Predstavnik Kancelarije za Evropsku prestonicu kulture Nikšić 2030, Nemanja Popović.

“Svaka titularna godina donosi mnogo benefita. Poenta je da do te 2030. dosegnemo neki maksimum naših kapaciteta, da bi nakon toga u određenom procentu podigli kvalitet kulturnog života u Nikšiću, te da se odvajanja za kulturu podignu za nekih deset posto. Bitno je da se svi uključimo da vidimo šta realno treba Nikšiću da bi doživio taj preporod i šta to treba da vratimo u novom obliku, šta je to što ljudi Nikšića žele, šta je to što će vratiti ljude da ponovo stvaraju u Nikšiću i šta je to što će Nikšić mapirati kao kulturnu destinaciju na evropskom nivou, ,naveo je Popović.

Nikšiću je za ovu prestižnu titulu konkurencija u okviru Belgije i Kipra, te je važno što su ušli u proces saradnje sa njima na zajedničkim projektima.

“Najvažniji benefit ove priče je promjena imidža grada, istraživanja pokazuju da gradovi koji ulaze u ovaj proces imaju ozbiljne promjene nivoa vidljivosti kako na državnom planu tako i na evropskom.  Kulturni benefiti su ono što je prioritet ove priče, a to je razvoj kapaciteta, razvoj kulturne infrastrukture. Kada se govori o kapacitetu, prije svega govorimo o usvajanju novih principa rada, povezivanju sa međunarodnim partnerima od kojih mi učimo kako se na savremene načine pristupa kulturnim događajima", istakao je koordinator inicijative Nikšić 2030, Mato Uljarević.

Foto: MediaBiro

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Oblačnost, kiša - Ponedjeljak u znaku ovih TEMPERATURA

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:19

Iz Zavoda  za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju promjenljivo vrijeme. 

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.