Petak, 17.05.2024 | 18:35
IZVOR: rtcg.me

Zoran Radović NOVI PREDSJEDNIK Višeg suda u Podgorici

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta Zoran Radović izabran je za predsjednika Višeg suda u Podgorici, saznaje RTCG.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Na toj funkciji on će zamijeniti Borisa Savića.

Sudije Vesna Kovačević, Zoran Radović, Amir Đokaj i Predrag Krstonijević bili su prijavljeni kao kandidati.

Almir Đokaj kazao je da je dosljedna i konzistentna sudska praksa, i ujednačavanje kaznene politike  značajno sa stanovišta vladavine prava.

"Smatram da to nije dovoljno i da povjerenje građana u rad sudova se stiče i na način što će u jednakim uslovima sud suditi jednako, a u različitim različito. Praćenje i analiziranje sudske prakse treba da bude tako da ne utiče na samostalnost  i nezavisnost sudija. Odjeljenje sudske prakse treba da afirmiše da sve sudije se pridržavaju i odluka i pravnih stavova u onom djelu u kojem se moraju pridržavati", kazao je on ranije.

Kaže da se u tom odjeljenju sudske prakse "mora posebno voditi računa o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava. Ako na adekvatan način pratimo praksu tog suda, mogli bismo preduprijediti da ubuduće u CG ne dolazi do povrede tih prava", istakao je on.

Sjednica je počela u 14 sati.

Javni oglas za izbor novog predsjednika raspisan je 25. decembra prošle godine.

Osim toga, najavljeno je da Sudski savjet razmatra produženje angažmana Vanji Vujović, sutkinji Osnovnog suda u Podgorici, u Registru Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Inspektoru određeno ZADRŽAVANJE - Osumnjičen za ZLOUPOTREBU službenog položaja

Subota, 01.06.2024 | 15:35

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odredilo je zadržavanje do 72 sata urbanističko-građevinskom inspektoru V. R. (55) zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Ove države daju državljanstvo svima: Postoji samo jedan uslov

Subota, 01.06.2024 | 21:06

Pet zemalja na Karibima nudi državljanstvo doseljenicima, pod uslovom da: kupe nekretninu ili ulože novac.

Krivokapić savjetuje Upravu policije da “pročisti svoje redove”

Subota, 01.06.2024 | 19:41

Bivši premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Uprava policije može učiniti veliki iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije “ako pročisti svoje redove, ima kvalitetnije resurse, primi nove kompetentne kadrove sa boljim platama”.

Roditelji koji praktikuju ove 3 stvari uništavaju samopouzdanje kod svoje djece

Subota, 01.06.2024 | 15:55

Iako su vaše namjere dobre, one mogu loše da utiču na vašu djecu. Terapeutkinja Lara Dželoul upozorava na tri oblika ponašanja roditelja koja uništavaju samopouzdanje djece.

Karta šanse: U Njemačkoj od danas nova pravila za radnike koji dolaze iz Crne Gore i regiona

Subota, 01.06.2024 | 17:39

Radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

BOKSERSKI SAVEZ - "Bojana naš PONOS, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:57

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergaj Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

BK Budva: Uložili smo ŽALBU MOK-u, Bojani uzeta POBJEDA

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:30

Bokeski klub Budva uložio je žalbu Međunarodnom olimpjskom komitetu nakon meča Bojane Gojković i Ven Huang iza Tajpeja, u kojem je dvostruka svjetska šampionka slavila iako je opšti utisak da je naša bokserka bila bolja.

RIJEŠITE se podočnjaka primjenom jednog od četiri najbolja trika

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:20

Podočnjaci su česta pojava na licima mnogih, a pokazuju stanje sna, stresa, godina i situaciju s alergijama.

Snimak na kome Jelena Đoković PROSLAVLJA Novakovu POBJEDU oborio je internet i ODUŠEVIO mnoge: "Svaka čast za ovaj par" (VIDEO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:08

Neustrašivi, fantastični Novak  još jednom je pokazao da je istinski šampion i da nije bez razloga postao najbolji teniser svih vremena!

Vasko Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:58

Gost tribine „Podgoričke priče” u utorak 4. juna u 20 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće dramaturg i književnik Vasko Raičević.