Utorak, 18.06.2019 | 15:01
IZVOR: Pr centar

"Crna Gora od PRISTUPANJA evidentno DOPRINOSI razvoju NATO saveza"

Crna Gora, od pristupanja NATO-u, evidentno doprinosi razvoju tog saveza, poručeno je tokom škole “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?”, koju je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), a koju je pohađalo 25 studenata, predstavnika nevladinih organizacija i službenika državnih institucija.
Foto: Pr centar

Škola je organizovana u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a", od 16. do 18. juna u Petrovcu.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, poručio je da Crna Gora mora uložiti dodatne napore u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi, kako je pojasnio, zajedničke vrijednosti NATO činile temelj crnogorskog društva.

„Crna Gora kao članica NATO-a doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana i nastoji da, kroz regionalnu saradnju, pruži odgovore na savremene bezbjednosne prijetnje kroz reformu sektora bezbjednosti. Imajući u vidu NATO-ovu ulogu da osigura trajni mir, kao i 70. godina postojanja, tokom kojih se ovaj vojno-politički savez mijenjao, mladi u Crnoj Gori moraju unaprijediti znanje o NATO-u, njegovim načelima i današnjem načinu funkcionisanja, kako bi promovisali vrijednosti na kojima se savez zasniva, kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava“, naveo je Marković.

On je ocijenio da su mladi, tokom trodnevne ljetnje škole, kroz teorijski i praktični rad, diskutovali o različitim temama vezanim za NATO sa nacionalnim i regionalnim ekspertima iz oblasti bezbjednosti.

Predavačica na Humanističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica i izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Đukanović, navela je da je evidentan doprinos Crna Gora razvoju NATO saveza, kroz svoj, kako je pojasnila, proaktivan pristup.

„Crna Gora i prije samog učlanjenja, kao i danas kao članica NATO-a, daje snažan doprinos razvoju tog saveza i međunarodnoj bezbjednosti. Kao što je poznato, pripadnici naše vojske učestvuju u mnogobrojnim misijama EU i NATO-a. Posrijedi je veliki spektar saradnje i Crna Gora učestvuje u svim tim formama saradnje“, rekla je Đukanović.

Ona je kazala da su polaznici škole upoznati sa mogućnostima saradnje NATO saveza i EU, kao i obaveze Crne Gore.

„NATO je jedna krovna međunarodna bezbjednosna organizacija koja ima jako dobru saradnju sa Ujedinjenim nacijama, OEBS-om, Evropskom unijom i sa različitim programima partnerstava, stoga je zanimljivo razgovarati sa studentima o doprinosu koji Crna Gora može dati međunarodnoj zajednici“, rekla je Đukanović.

Saradnik na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić, kazao je da odnos NATO saveza i EU predstavlja kompleksno pitanje, a da njihovo djelovanje zahtijeva kompromise i zajedničku strategiju.

„U tom kontekstu možemo posmatrati ulogu Crne Gore i Srbije, njihove bezbjednosne, odbrambene strategije se značajno razlikuju, obzirom da je Crna Gora punopravna članica NATO-a, dok je Srbija opredijeljena za neutralnost i nije zainteresovana za članstvo, što ne isključuje mogućnost bliskog parnerstva sa tim savezom“, rekao je Surlić.

On je naveo da su Crna Gora i Srbija ključne države regiona za strategiju NATO-a i EU.

„U narednom periodu možemo razmatrati saradnju Srbije i Crne Gore, dvije države koje su neizostavne za bilo kakvu ozbiljniju strategiju EU i NATO-a, a pogotovo u kontekstu stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, gdje se insistira na saradnji država koje su članice i nisu članice“, ocijenio je Surlić.

On je kazao da izazovi EU i NATO predstavljaju izazove Zapadnog Balkana, a da je regionalna saradnja ključna za njihovo rješavanje.

Studentkinja Humanističkih studija na Univerzitetu Donja Gorica, Milica Đukanović, rekla je da je usvojeno znanje tokom Škole podstaklo da sagleda koncept bezbjednosti iz drugačije perspektive.

„Na Školi je, na lijep način, sublimiran interdisciplinarni pristup iz ugla nauke i teorije, a sa druge strane, iskustva emanentnih predavača koja se tiču bezbjednosnih rizika i prijetnji današnjice. Za mene, kao studentkinju Bezbijednosti, ovo je prilika da, do sada stečena znanja proširim, dopunim i na drugačijim načinima promišljam o savremenim bezbjednosnim fenomenima“, navela je Đukanović.

Ona je kazala da članstvom u NATO, Crna Gora stiče veći značaj u međunarodnoj zajednici.

„NATO, kao porodica najrazvijenijih društava Evrope i Amerike, samim tim znatno doprinosi prestižu i ugledu Crne Gore na međunarodnoj sceni a svakako donosi različite benefite, sa stanovišta bezbijednosti, ekonomije, politike“, rekla je Đukanović

Magistrant na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crna Gora, Vlado Laličić, kazao je da je Škola približila mladim ljudima stavove iz oblasti kolektivne bezbjednosti.

„Predavači, koji su nam ovih dana prezentovali svoje stavove, kako stručna lica iz ove oblasti, tako i profesori, pomogli su nam da stvorimo širu sliku o ovoj tematici. Škola mi je pomogla da se bolje upoznam sa ovom tematikom, kao i sa izazovima koji mogu uslijediti u oblasti kolektivne sigurnosti“, rekao je Laličić.

Magistrant Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i pripravnica u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, Alisa Nikezić, kazala je da tema bezbjednosti predstavlja najveći izazov današnjice i da bi svaki građanin trebao da se edukuje o ključnim društvenim pitanjima.

„Mladi treba da se edukuju u toj oblasti i na taj način doprinesu podizanju svijesti u zajednici. To je dužnost svih nas, koju imamo prije svega prema sebi, a onda i prema porodici, državi. Smatram da sam tokom ove Školi proširila svoje znanje u toj oblasti i da ću u budućnosti biti u prilici da ga primijenim u oblasti u kojoj se budem radno angažovala“, rekla je Nikezić.

Student Fakulteta Pravnih nauka na Univerzitetu Donja Gorica, Balša Vujošević, kazao je da bi trebalo češće organizovati slične škole, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu sa ciljem da se, kako je naveo, uspostavi saradnja među mladima.

Prema njegovim riječima, veliki broj mladih nije dovoljno informisan o NATO-u ili se informišu na pogrešan način.

„Brza promjena globalne situacije ima za cilj da pronađe kvalitetne mlade ljude koji su spremni da izađu u susret globalnim izazovima. NATO za mlade ljude u Crnoj Gori nudi veliki broj mogućnosti, o kojima nisu dovoljno informisan. Nudi se veliki broj stipendija i regionalnih konferencija. Upravo jednoj takvoj konferenciji sam prisustvovao u Estoniji kojoj sam imao priliku da uvidim sve mogućnosti koje NATO pruža“, naveo je Vujošević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIDEO: Makron se u Beogradu obratio na srpskom: "Francuska vas voli kao što ste vi voljeli nju"

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:57

Francuski predsjednik Emanuel Makron obratio se na Kalemegdanu pred više hiljada građana, i to na srpskom jeziku. Predsjednik Srbije rekao je Makronu da je, obraćajući se na srpskom, kupio srca srpskog naroda.

Pantić pisao Vučiću: "Najveće si ZLO U POLITIČKOJ ISTORIJI Srbije"

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 16:18

Neki mudar čovjek je davno rekao: “Da bi zlo među ljudima moglo da pobijedi, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa.” Ovo pismo Ti pišem u ime tih dobrih ljudi, kojih je puna Srbija, a koji protiv Tebe ne čine ništa”, naveo je u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću Milojko Pantić.

Vesna Medenica udarila JAK ŠAMAR sudstvu: Političke odluke imaju PREDNOST u odnosu na ZAKON!

Nedjelja, 14.07.2019 | 08:51

Odlukom da sudovi ne mogu da odlučuju da li su zakonite odluke o izboru ili smjeni državnih funkcionera, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica udarila je jak šamar osnovnim i redovnim sudovima koji su štitili njihova prava dokazujući da je set političkih odluka donesen nezakonito.

Medenica: "Poslanici mogu da biraju i smjenjuju koga hoće, sudovi da ne ocjenjuju zakonitost"

Subota, 13.07.2019 | 18:08

Skupština bira i smjenjuje funkcionere iz svoje nadležnosti, ali u zakonu piše da to može uraditi ako su prekršili zakon. U postupcima pred Skupštinom to nije utvrđivano, a ovim mišljenjem se onemogućuje sudovima da to utvrde.

FOTO GALERIJA: Proslava DANA DRŽAVNOSTI: Evo ko je sve prisustvovao svečanosti u DANILOVGRADU

Subota, 13.07.2019 | 13:23

Svečanom ceremonijom, u Danilovgradu je obilježen Dan državnosti.

VIDEO: Makron se u Beogradu obratio na srpskom: "Francuska vas voli kao što ste vi voljeli nju"

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:57

Francuski predsjednik Emanuel Makron obratio se na Kalemegdanu pred više hiljada građana, i to na srpskom jeziku. Predsjednik Srbije rekao je Makronu da je, obraćajući se na srpskom, kupio srca srpskog naroda.

NAJBOLJI NA KASTINGU: Ostinu Batleru pripala čast da GLUMI Elvisa Prislija u biografskom filmu

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:52

Reditelj Baz Luhrmann dugo je tragao za glumcem koji će utjeloviti Elvisa Presleyja u njegovom biografskom filmu, a sada je poznato kako će uloga kralja rock'n'rolla pripasti Austinu Butleru.

CRNA GORA U SRCU: Crnogorci iz Buenos Ajresa obilježili 13. jul

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:35

U zlatnom salonu kulturnog centra Buenos Ajresa 13. jula crnogorska zajednica iz tog grada proslavila je Dan državnosti Crne Gore.  

Siniša Mihajlović smješten je večeras u bolnicu u Bolonji

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:26

Srpski trener Siniša Mihajlović već večeras je smješten u bolnicu u Bolonji.    

Ugledni američki list: "Novak je zao! Zao kao Klint Istvud i Džoni Keš!

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 21:19

Novak Đoković osvojio je svoj 16. Grand Slam naslov u ludom meču protiv Rogera Federera. Švicarac je u petom setu imao dvije meč-lopte i dvije break-lopte, ali Đoković je izdržao pritisak i stigao do pete titule na Wimbledonu.

VIDEO: Teodosić stigao u Bolonju,: Dočekali ga navijači na AERODROMU

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 20:47

Srpski plejmejker Mioš Teodosić stigao je danas u Bolonju, a u srijedu će biti predstavljen kao novi igrač tamošnjeg Virtusa

OPET VIŠE DOMAĆINA: Eurobasket 2021. ODRŽAĆE SE U ČETIRI DRŽAVE

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 20:38

Eurobasket 2021. godine igraće se u četiri zemlje odlučila je FIBA Evropa.  

VIDEO: Ribar izvukao školjku iz mora: Iznenadio se kad je vidio šta izlazi iz NJE

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 20:34

Ribat koji je iz mora izvukao školjku iznenadio se kad se ona na palubi broda počela pomjerati i otvarati, a onda je iz nje izgmizala mala hobotnica koja se s broda jednostavno bacila u more i pobjegla.

PREŠLI 33 000 NAUTIČKIH MILJA: Nakon dvogodišnje plovidbe Damjan i Bojan stižu u Herceg Novi

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 20:19

Novljanin Damjan Vukićević i Beograđanin Bojan Aleksić, koji su preko dvije godine krstarili svjetskim morima katamaranom, danas se vraćaju u Herceg Novi.

Željko Mitrović se uputio u Bijelu kako bi se uvjerio da mališanima ništa ne nedostaje

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 20:09

Proteklih dana na Instagram profilu Željka Mitrovića imali smo priliku da vidimo snimke sa Santorinija, poznatog ljetovališta u Grčkoj. Osim što je nakon uspješno završene sezone vreme na Santoriniju proveo sa porodicom, Željko je iskoristio priliku da provoza i svoj čuveni elektro - skejt na obroncima vukanske litice, što je zabilježio kamerom.