Subota, 27.07.2019 | 09:55
IZVOR: Kolektiv.me

PAS koji obožava Podgoricu i život iz njegove perspektive - POSEBNA LJUBAV i lijek nađen u AFRICI!

„Kad si najmlađi u leglu i kad nemaš svoje mjesto pod toplinom majčinog krzna, onda si definitivno prepušten sebi, sudbini ili nekoj višoj sili. Ne znam tačan odgovor, ali znam da sam na svijet došao 28. januara 2007. godine...“
Foto: privatna arhiva

Ovim riječima počinje svoju priču Fluk – zlatni retriver, glavni lik istoimenog romana, koji već godinama osvaja čitalačku publiku.

Iako roman sa ovakvom tematikom i nije toliko čest na crnogorskoj književnoj sceni, autorka Andrijana Nikolić je imala prije svega dovoljno želje i ljubavi, da prikaže svijet iz perspektive svog kućnog ljubimca u roman za sve generacije.

Bio je to poseban izazov, pa čak i za „vrsne poznavaoce pseće duše“.

„Pisati iz perspektive psa je izazov, pa čak i za vrsne poznavaoce pseće duše. Ne kažem bez razloga, pseće duše, jer beskrajnu i čistu ljubav koju može pokloniti pas čovjeku danas teško nailazimo u saodnosu drugih bića. Kada govorimo o crnogorskoj književnoj sceni, posebno književnosti namijenjenoj djeci, roman FLUK koji je svoje prvo izdanje doživio 2011.godine zaista je bio novitet po koncepciji pripovjedača, psa Fluka koji iz perspektive psa, u prvom licu pripovijeda o sebi, o porodici, o nama ljudima sa kojima oni – psi, dijele ovaj zemaljski život. Iako je u crnogorskoj literaturi za djecu poznat “animalistički korpus” literature, kroz autore Stevana Bulajića “Krilati karavan” (1955), roman Čeda Vukovića “Tim Lavlje srce” (1956), Milenka Ratkovića (Uzbuna u šumi Stanari šuplje bukve), pa do savremenih pisaca za djecu i omladinu Bosiljke Pušić (Doživljaji magarčića Magića), Blagoja Rogača (Misterija mačjeg princa) i drugih, još nije zabilježen literarni iskaz kroz životinju, odnosno psa, koji je fiktivni pripovjedač  u prvom licu. Gledati na svijet iz perspektive psa još nije zabilježen u crnogorskoj književnosti, posebno na način poistovjećivanja i bliskosti između svijeta životinja i ljudi, na čemu se potencira u ovim romanima. Odnosno, konstantnim uspoređivanjem ljudi i životinja izvode se zaključci o ljudskom i životinjskom svijetu, o promišljanjima koja dovode u pitanje sličnosti ili anticipacije, rijetke razlike u odnosu prema nasljednicima i gruba biološka načela među ovim svjetovima. Suština romana je da se čitalac poistovijeti sa glavnim naratorom - psom i da iz vizure psa progleda na svijet u kojem živimo, jer se ljudska i pseća vizura uveliko razlikuju“, objašnjava Andrijana za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva 

SREĆU STVARAMO SAMI

U svakoj novoj rečenici romana čitalac osjeća ljubav.

Ljubav prema životu, ljubav prema jednom dodiru, pogledu... Čak i kada se u porodicu useli još jedan pas – Kana, Fluk ne može da je ne voli. Uzajamna ljubav porodice nadjačaće sve probleme, pa i one koje znače život.

Kako naglašava naša sagovornica, porodica je početak našeg života, našeg uspjeha i neuspjeha – svaki dan da govorimo o porodici bilo bi malo.

“Porodica je osnovna ćelija društva koja utiče na mikro i makro promjene i na taj način mijenja društvenu sliku i položaj pojedinca. Velikan ruske književnosti, Lav Tolstoj, prvu rečenicu svog svevremenog romana “Ana Karenjina” posvetio je porodici: Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način. Zapravo, postavlja se pitanje o sreći i nesreći. Da li se sreća sama useli u porodicu, ko je činilac srećnih trenutaka? Htjeli mi to priznati ili ne, ali sreću stvaramo sami. Stvaramo je iz onih trenutaka u kojima se beskrajno i iskreno radujemo, u kojima pomažemo drugima, bez izvikivanja svojih djela. Sreću privlačimo  ili odbijamo svojom energijom i sve više vjerujem da smo energetska bića i da podsvjesno utičemo na okolnosti i radnje sa kojima smo povezani. Porodica se čuva i stvara iz ljubavi, a ljubav stvara sreću. Ako postavimo pitanje o vrijednosti kojom je sreća uslovljena, onda ćemo se opet vratiti na nas same, jer sami gradimo svoj svijet i dišemo onu energiju koju smo ugradili u isti. Čuvati i sačuvati porodicu nije lako, ali na nama je izbor da opstajemo u svijetu iskušenja. Zato su ovi romani protkani nitima iskušenja kojima smo naredni, ali s jasnom porukom porodičnog požrtvovanja. Koliko smo spremni ići daleko da spasimo člana porodice, bio to čovjek ili pas. Nas je iskušenje spašavanja psećeg života odvelo do Afrike. I, uspjeli smo, Porodica može sve, ako želi”.

Foto: privatna arhiva

NEMA LOŠIH PASA, VEĆ SAMO LOŠIH VLASNIKA

Kroz romane “Fluk” i ”Fluk i Kana” autorka je pažljivo iznijansirala pse kao pojedince, ne krijući njihove emocije i dušu, želje i potrebe...

Zašto je Fluku toliko važno brdo Gorica? Zbog čega je Kana trebalo da posluša svoju porodicu i ne izlazi sama iz dvorišta na ulicu? Šta se desi kada ne slušate one starije i iskusnije? Poruka je u svakoj novoj napisanoj riječi.

Koliko se ove plemenite životinje razlikuju od nas? Andrijana ističe da postoji samo jedan krivac za patnju ne samo pasa, nego uopšte životinja, a to je čovjek.

“Oduvijek poznata krilatica da je pas čovjeku najbolji prijatelj nije izgubila na snazi, naprotiv, pas na čovjeka gleda kao na jedino biće kojem bezrezervno vjeruje i kojega voli. Na žalost, svjedoci smo nehumanog postupanja prema životinjama. Posebno prema psima, bilo da su vlasnički ili bezdomni. Samo je jedan krivac za patnju životinje, a to je čovjek. I tu se razlikujemo. Pas nikada iz obijesti, nadmoći ili “ničim izazvan” neće povrijediti čovjeka, ali nažalost, čovjek je spreman psa da ostavi, spreman je da ga ubaci u ring za borbe zarad materijalne koristi, spreman je ostaviti psa i gladnog i žednog…. Nema loših pasa, već samo loših vlasnika”, kaže Andrijana za naš portal.

Romani “Fluk” i “Fluk i Kana” do sada su promovisani u nekoliko gradova širom Crne Gore, i atmosfera je uvijek bila posebna. Svi žele iz prve ruke da čuju šta se krije “između redova” knjiga, ali i da upoznaju Fluka lično, pošto je preslatki zlatni retriver poseban domaćin, koji strpljivo dočeka i isprati goste.

Foto: privatna arhiva

Stoga, ne čudi što su reakcije čitalaca pozitivne, posebno ako imamo u vidu te autobiografske crte u romanu, i različite nevjerovatne situacije u kojima je pas član porodice i njegovo je mjesto na svim važnim događajima, putovanjima…

“Fluk je pas koji u koži zlatnog retrivera živi svoj “ljudski život”. Odnjegovan od drugog dana svoga života, umotavan u vatu, odrastao poput djeteta, on poštuje bonton u svim prilikama i njegov rođendan je poseban događaj za porodicu, ali i za njega. Svjestan da je centar pažnje i karika porodične ljubavi i sreće, on se umije i radovati, ali i osjećati tugu. Prenijeti emocije na papir nije jednostavno, ali kad dobijemo povratnu informaciju od čitalaca da su plakali i smijali se, da su osjetili i tugu i bol i radost i ogromnu količinu ljubavi, onda je za mene, autora, veličanstven osjećaj preplavljene sreće”, posebno naglašava Andrijana za naš portal.

Foto: privatna arhiva 

NERASKIDIVA SPONA DAVANJA I PRIMANJA LJUBAVI

A koliko pas dodatno oplemeni porodicu, najbolje znaju upravo oni koji imaju kućnog ljubimca.

To stvorenje ima jednako ljubavi za svakoga i nesebično je širi. Ne krije svoje emocije, pa kada se nađete u njegovom društvu, ne možete a da ne budete raspoloženi i puni neke posebne energije.

Andrijana nam kaže da će uvijek tvrditi da nas psi čine boljim i plemenitijim ljudima. Evo na čemu je ona zahvalna svom Fluku i Kani.

“Mojim psima zahvaljujem na novom pogledu na njihove živote u ljudskom okruženju. Oplemenili su nas u onolikoj mjeri da ćemo se uvijek i rado odazvati svim humanitarnim akcijama za dobro životinja. Pokazali su nam bezrezervnu ljubav koju je nemoguće kopirati i koju kada dobijete, imate ogromno bogatstvo, imate sreću, jer imate ljubav. Jer, pas je karika koja akumulira energiju porodice i kao takav je neraskidiva spona davanja i primanja ljubavi”, zaključila je Andrijana Nikolić za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Saka
27.07.2019 12:21

Preslatki su :)

8 0
Žućko
27.07.2019 12:28

Jedno veliko BRAVO i za Mariju I za Andrijanu , ko ne voli"životinje"ne voli ni ljude

12 0
Šapica
27.07.2019 12:29

Preslatki su ko da ih ne bi volio

10 0
Tanja
27.07.2019 13:10

Knjige su prepune emocija I ljubavi ,savjeta I nacina na kojji se trebaju voljeti zivotinje I u zdravlju I u bolesti !! Knjige su bas za uzivanje !!

8 0
Vid
01.08.2019 18:17

Moram ih kupit 😉

2 0
Didi
03.09.2019 10:10

predivni su

1 0

Ovo pojedite prije GLAVNOG OBROKA i zaštitite se od PREJEDANJA!

Utorak, 22.10.2019 | 21:48

Želite li se zaštititi od prejedanja, pojedite malu salatu prije obroka.

Preglednije i jednostavnije: Osim DARK MODE-a Facebook spremio još PROMJENA za svoje KORISNIKE

Utorak, 22.10.2019 | 21:38

Osim izbora tamnog načina rada, FB Beta bi korisnicima trebalo da bude pregledniji i jednostavniji za upotrebu, budući da nudi veće fontove i pojednostavljenu navigaciju.

Iako nije zabilježen nijedan slučaj: Vakcine stižu krajem mjeseca!

Utorak, 22.10.2019 | 21:03

Iako sezona gripa još nije počela i još nije zabilježen nijedan slučaj, vakcine stižu krajem mjeseca.

FOTO: Duško Knežević u loži sa Zvezdinim LEGENDAMA uoči meča Lige šampiona

Utorak, 22.10.2019 | 20:49

Na fotografijama iz lože su, pored Kneževića, i Vladimir Petrović Pižon, Vojin Lazarević, Miloš Šestić.

FOTO: A šta kada se oni nepropisno PARKIRAJU? Nikšićani napisali kaznu Komunalnoj policiji

Utorak, 22.10.2019 | 20:33

Komunalna policija u Crnoj Gori svakodnevno napiše desetine kazni zbog nepropisnog parkiranja. No, šta se desi kada njihovi službenici ne poštuju pravila? Građani njih “kazne”.

INSTAGRAM najpopularnija DRUŠTVENA MREŽA: Uspješnost OBJAVE zavisi od HEŠTEGA!

Utorak, 22.10.2019 | 20:20

Trend: Na ovoj on­la­jn pla­t­fo­r­mi na­la­zi se na­j­bo­lji sa­dr­žaj, obje­di­njen u jed­nom di­gi­tal­nom me­di­ju ko­ji je izu­ze­t­no user friendly.

Kim Kardašijan proslavila 39. rođendan: Hvalila se POKLONIMA, a fanovi je OSUDILI!

Utorak, 22.10.2019 | 19:21

Kim Kardašijan proslavila je juče svoj 39. rođendan u društvu prijatelja, porodice i supruga Kanje Vesta.

Evropsko prvenstvo u VATERPOLU u Budimpešti: "Ajkule" dobile PROTIVNIKE!

Utorak, 22.10.2019 | 18:52

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore dobila je protivnike za Evropsko prvenstvo koje se od 12. do 26. januara naredne godine održava u Budimpešti.

Američki predsjednik razgovarao sa ŽENAMA u SVEMIRU: Tramp astronautkinjama pokazao srednji prst?

Utorak, 22.10.2019 | 18:32

Tokom razgovora Tramp je bio vidno frustriran jer je u komunikaciji video vezom došlo do kašnjenja od 5 sekundi.

Uspostavljanje RODNE ravnopravnosti: Žensko preduzentištvo u CG važan uslov za EKONOMSKI RAZVOJ

Utorak, 22.10.2019 | 18:23

U Crnoj Gori žensko preduzetništvo prepoznato je kao jedan od važnih uslova za ukupni ekonomski razvoj Crne Gore i uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti, poručeno je sa regionalne konferencije " U korak sa novim vremenom", koje je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.