Nedjelja, 08.09.2019 | 08:31
IZVOR: Cdm/ Pobjeda

Problem manjka DOMAĆE RADNE SNAGE: Sezoncima angažman za stalno!

Manjak domaće radne snage tokom ljetnje sezone problem je sa kojim se Crna Gora suočava iz godine u godinu.
Foto: Ilustracija/ Blog.cinfin

Nema ih i ne valjaju, kažu poslodavci; uslovi su loši, tvrde radnici. Istraživanje Privredne komore Crne Gore sprovedeno u aprilu ove godine je pokazalo da su u oblasti turizma prepoznata kao deficitarna zanimanja kvalifikovani kuvar, konobar, šanker/barmen itd. Iz ove institucije smatraju da je potrebno intenzivnije promovisati upise na ova zanimanja i prilagoditi obrazovne programe potrebama tržišta rada. Isto tako, potrebno je obezbijediti im i ugovore za stalno, uz određena pomaganja države.

“Potrebno je analizirati situaciju na tržištu rada i sagledati mogućnost dopune Zakona o radu s ciljem uvođenja kategorije tzv. “stalnih sezonskih radnika”. Na ovaj način bi se motivisala nezaposlena lica da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje”, tvrde iz Privredne komore.

Poređenja radi, to se već dešava u Hrvatskoj gdje stalni sezonski radnici rade kod poslodavca najmanje šest mjeseci, a za ostale mjesece im se uplaćuje 60 odsto bruto zarade i to tri mjeseca poslodavac i tri mjeseca Zavod za zapošljavanje.

“Veoma je važno da se pravovremeno razvije pouzdan mehanizam anticipiranja trendova i razvoja potreba za vještinama na tržištu rada, kako bi se pripremili odgovarajući programi dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene, da bi se poslodavcima ponudila odgovarajuća radna snaga. Ovo je posebno važno u oblasti turizma, a prije svega za određene programe obuke (kuvara, konobara, poslastičara, recepcionera, turističkih vodiča, animatora i drugih) kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera”, kazali su iz Privredne komore.

Podaci iz Zavoda za zapošljavanje govore da je ove godine na sezonskim poslovima angažovano 11.473 domaća radnika. Poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je 9.229 domaćih sezonaca.

Kako je Pobjedi kazala načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović u ZZZCG, ove godine je zaista iskazana velika zainteresovanost domaćih radnika da rade na sezonskim poslovima.

“Najviše sezonaca je uposleno na pomoćnim poslovima, gdje smo i imali najveću tražnju od strane poslodavaca. Tu, prije svega, mislim na pomoćno osoblje u hotelima i restoranima kao što su: sobarice, higijeničarke, servirke, pomoćne radnice u kuhinji, u vešeraju itd. Značajan broj njih je angažovan i na pozicijama kvalifikovanih radnika kao što su konobari, kuvari, poslastičari, pica majstori i dr”, kazala je Ivanović.

Turizam je prepoznat kao prioritetna privredna grana i omogućava zapošljavanje ljudi različitog stepena stručnosti i obrazovanja.

Iz Privredne komore smatraju da je nedostatak kvalifikovane radne snage problem sa kojim se susreću sve privrede regiona, a obezbjeđivanje iste u skladu sa potrebama tržišta, jedan je od osnovnih preduslova za ubrzan ekonomski rast.

“Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori, veliki uvoz radne snage iz okruženja, potrebno je više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom. Još u toku školske godine ponuditi mladim ljudima da rade preko ljeta i obezbijediti im odgovarajuću obuku za te poslove”, kažu iz PKCG.

Takođe, kako su naglasili, treba omogućiti jednostavnije zapošljavanja studenata, koji bi sa studentskim radnim ugovorima, uz definisanu satnicu, radili kod poslodavca koji bi na njihovu zaradu obračunavao samo porez.

"Zakonskom regulativom predvidjeti da se početak školske godine može odgoditi za određene kvalifikacije, imajući u vidu da sezona traje i tokom septembra”, poručuju iz Privredne komore.

Oni smatraju da je potrebno intenzivnije promovisati upise na potrebna zanimanja i prilagoditi obrazovne programe potrebama tržišta rada.

“Veoma je važno da se pravovremeno razvije pouzdan mehanizam anticipiranja trendova i razvoja potreba za vještinama na tržištu rada, kako bi se pripremili odgovarajući programi dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene, da bi se poslodavcima ponudila odgovarajuća radna snaga. Ovo je posebno važno u oblasti turizma, a prije svega za određene programe obuke (kuvara, konobara, poslastičara, recepcionera, turističkih vodiča, animatora i drugih) kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera”, kazali su iz Privredne komore.

Posljednjih decenija, usljed transformacije privrede, dominantan je, kako ističu, rast sektora usluga i trgovine u ukupnoj ekonomiji, pa je potrebno da tržište rada i obrazovni sistem prate ove promjene.

“U prevazilaženju ovog izazova, treba napomenuti i važnost sistema dualnog obrazovanja kojim se uspostavljaju kvalitetnije veze između privrede i tržišta rada. Privredna komora jedan je od inicijatora uvođenja dualnog sistema obrazovanja u Crnoj Gori. U prethodne dvije školske godine upisan je 591 učenik, koji će u okviru 26 škola pohađati 19 obrazovnih programa. U ovaj proces uključeno je 285 poslodavaca. U cilju podsticanja učenika da se upisuju na obrazovne programe, koje je tržište rada prepoznalo kao deficitarne, u ovoj školskoj godini dodijeljeno je 300 stipendija, od čega je 30 obezbijedila Privredna komora Crne Gore”, kažu oni.

Takođe, iz Privredne komore smatraju da je motivacija mladih ljudih od presudnog značaja za uključivanje u proces sticanja praktičnog i radnog iskustva kroz sezonski rad u turizmu.

“Osim ponude odgovarajućih uslova rada, nadoknada, iskustva, potrebno je kreirati modalitete priznavanja ovako stečenih znanja u daljem nastavku školovanja, odnosno na određeni način društveno validirati posvećenost i radni angažman u budućim aplikacijama za posao”, kazali su iz Privredne komore. Doprinos rješavanju problema nedostatka radne snage, posebno u turizmu, moglo bi dati, kako ističu, i formiranje studentske zadruge, preko koje bi poslodavci angažovali studente i na njihovu zaradu plaćali samo porez.

Što se tiče zapošljavanja u Crnoj Gori se primjenjuje Zakon o radu i za sezonsku radnu snagu.

“Sezonski radnici potpisuju ugovor o radu na određeno vrijeme. Ugovor o radu zaključuje se prije stupanja na rad, u pisanom obliku. Ugovorom o radu je definisan i probni period od 15 do 30 dana. Zaposleni za vrijeme probnog rada ima sva prava i obaveze iz radnog odnosa, u skladu sa poslovima radnog mjesta koje obavljaju”, objasnili su iz PKCG.

Dodali su da su pravila, prava i obaveze isti kako za domaću radnu snagu tako i za strance.

“Međutim, procedura zapošljavanja stranog sezonskog radnika je znatno zahtjevnija. Nakon prijave boravišta za stranca priprema se kompletna dokumentacija za izradu dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja. Strani državljani moraju, u skladu sa Zakonom o strancima, da apliciraju za radnu dozvolu i privremeni boravak i rad, koja se odobrava od strane MUP-a u opštini u kojoj radnik živi i radi, te nakon dobijenog privremenog boravka zaključuje se ugovor o radu koji predviđa ista prava i obaveze kao i kad je riječ o našoj radnoj snazi”, kazali su iz Privredne komore.

Oni napominju da neke od obaveza zaposlenih su da svjesno i odgovorno obavlja poslove na kojima radi, poštuje organizaciju rada i poslovanje kod poslodavaca, kao i uslove i pravila poslodavaca u vezi sa ispunjavanjem ugovorenih i drugih obaveza iz radnog odnosa.

“Poslodavac je dužan da obezbijedi obavljanje poslova radnog mjesta utvrđenim ugovorom o radu, zaposlenom za obavljeni rad isplati zaradu, a u skladu sa zakonom i ugovorom o radu zaposlene obavještava o uslovima rada, organizaciji rada, poštuje ličnost, štiti privatnost zaposlenog, obezbijedi radniku sedmični odmor, dnevnu pauzu, obezbijedi stručne obuke vezane za obavljanje poslova, nagrađuje i propoznaje trud kod zaposlenih itd”, kazali su iz PKCG.

Oni poručuju da je potrebno intenzivirati rad sa poslodavcima u cilju njihovog boljeg informisanja, motivisanja i animiranja da zapošljavaju domaću radnu snagu. ZZZCG će, najavljuju iz PKCG, od septembra početi novi projekat i subvencioniraće poslodavce koji uz rad obuče lica sa njihove evidencije uz obavezu sklapanja ugovora o radu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bivši šef podgoričkih VATROGASACA propustio da prijavi 6.000 eura PRIHODA

Srijeda, 18.09.2019 | 16:57

Doskorašnji komandir Službe zaštite Glavnog grada, Andrija Čađenović, tokom dvogodišnjeg perioda nije prijavio oko šest hiljada prihodovanih eura, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

FOTO: Đir kroz Boku: Solarni brod Elettra uveo DVIJE NOVE STANICE!

Srijeda, 18.09.2019 | 14:12

Solarni brod Elettra, kompanije Bela Boka na zahtjev mještana, uveo je dvije nove stanice Muo i Dobrotu, javlja portal Boka news.

EPCG i KFW Banka potpisali ugovor: Rekonstruiše se HE Perućica

Srijeda, 18.09.2019 | 12:12

Elektroprivreda Crne Gore je potpisala ugovor sa KFW Bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica. Ugovor vrijedan 33 miliona eura potpisali su izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i  Bodo Schmuelling, glavni projekt menadžer/KfW.

VIDEO: Marković: "Vlada će započeti razgovore o povećanju ZARADA u ZDRAVSTVU i PROSVJETI"

Srijeda, 18.09.2019 | 09:36

Dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti, poručio je premijer Duško Marković.

AKCIZE na gorivo: Za osam mjeseci država prihodovala preko 100 MILIONA EURA

Srijeda, 18.09.2019 | 07:10

Crna Gora je od akciza na gorivo za osam mjeseci ove godine prihodovala 100,53 miliona eura, što je 3,68 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

VIDEO: BRAVO majstore - Stefan Savić postigao PRVI GOL u Ligi šampiona

Srijeda, 18.09.2019 | 23:05

Devet godina kasnije, sa iskustvom igranja 28 mečeva u elitnom takmičenju za tri kluba (nakon Partizana, Mančester siti i Atletiko Madrid), Stefan Savić je dočekao i da proslavi svoj prvi pogodak.

VIDEO: Govor harvardskog psihologa o sreći koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Srijeda, 18.09.2019 | 21:44

Danijel Gilbert je čovjek koji je pokušao da odogovori na vrlo zbunjujuća pitanja. 

LIGA ŠAMPIONA: Kralj u Parizu, Savić čeka Ronalda, Zvezda u Minhenu

Srijeda, 18.09.2019 | 21:03

Liga šampiona nastavlja se večeras utakmicama u grupama A,B,C i D. 

PODGORICA: Motociklista povrijeđen u udesu kod Trgovinske škole

Srijeda, 18.09.2019 | 20:31

U udesu koji se dogodio u ulici Kralja Nikole kod Trgovinske škole povrijeđen je motociklista, saopšteno je iz OKC-a Uprave policije.

Ostavio električni TROTINET da se puni preko noći, pa ujutru ostao bez STANA

Srijeda, 18.09.2019 | 19:41

U stanu na drugom spratu jedne minhenske devetospratnice, nedaleko od metro-stanice Harthof, jutros je izbio požar. I pored brze intervencije vatrogasaca, stan na drugom spratu je potpuno izgorio.  

VIDEO: Čistio bazen pa od šoka UPAO u vodu kad je vidio ŠTA je u njemu

Srijeda, 18.09.2019 | 19:21

Mislio je da se začepio filter.

Odbojkaši optimistični pred meč sa Češkom: "U meču sa Češkom sve je u našim rukama"

Srijeda, 18.09.2019 | 19:07

Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore igraće sjutra u Amsterdamu sa Češkom utakmicu posljednjeg, petog kola D grupe Evropskog prvenstva.

Kašćelan: "Cetinje ponosno na uspjeh koji je postigao Radović"

Srijeda, 18.09.2019 | 18:47

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan čestitao je stonoteniseru Filipu Radoviću, stručnom štabu i rukovodstvu Paraolimpijskog komiteta Crne Gore osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom, koje je organizovano u Helsingborgu.

Vlada saopštila: "Crna Gora ponosna na Filipa Radovića"

Srijeda, 18.09.2019 | 18:41

Crna Gora ponosna je na Filipa Radovića, a Vlada će nastaviti da podržava talentovane sportiste, navodi se u čestitki Vlade.

Crna Gora dobija Muzej policije: Na Cetinju potpisan Memorandum o saradnji

Srijeda, 18.09.2019 | 18:29

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Memorandum o saradnji u realizaciji projekta organizacije Muzeja policije.