Utorak, 17.09.2019 | 14:25
IZVOR: Vijesti

Veljović: "UMOR tužioca razlog što do kraja nije RASVIJETLJEN slučaj ubistva Jovanovića"

Direktor Uprave policije je kazao da u istrazi ubistva Jovanovića jeste bilo propusta, ali i dodao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera
Foto:Dan

Umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Duško Jovanović razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva novinara i glavnog urednika dnevnih novina “Dan”.

To je, pored ostalog, poručio direktor Uprave policije Veselin Veljović na sjednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Veljović je na sjednici kazao da u istrazi ubistva Jovanovića jeste bilo propusta, ali i dodao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja konkretno dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To 'sjutra' u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to 'sjutra' i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da zavšrimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina", rekao je na Veljović.

Direktor Uprave policije poručio je da vjeruje da nije bilo svjesne namjere da se opstruira istraga ubistva Jovanovića i kazao da je nerješavanje tog slučaja stvar objektivnih okolnosti i poteškoća.  

“Taj slučaj jeste hipoteka nad Crnom Gorom. Ubistvo Duška Jovanovića nanijelo je najviše štete porodici Jovanović, društvenoj zajednici, ali i ogromnu štetu državi Crnoj Gori”, poručio je Veljović.

Kazao je i da je slučaj ubistva Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smilu kao i okolnosti.

“Iskazujem poštovanje za napore koje su uložili nadležni za identifikovanje. Propusta jeste bilo. Ako smo došli do identifikovanja odgovornosti nemam dilemu da treba da snose odgovornost. Niko ne može da bude eboliran od odgovornosti. O bilo kome da se radi, na bilo kom nivou”, rekao je on.

Nikola Marković, predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, kazao je da je poražavajuće što su u nekim slučajevima istrage uočeni propusti, a da zbog toga niko nije odgovarao.  

"Nije utvrđeno ni ko je učinio propuste ni da li je u pitanju možda namjerna opstrukcija, što je posao policije i tužilaštva", kazao je on.   

Komentarišući navode tužilaštva da je slučaj ubistva Duška Jovanovića formalno-pravno riješen, kazao je da nije saglasan sa tim.   

"Slučaj je riješen samo kad dobije sudski epilog, kad se svi počinioci krivičnog djela privedu pravdi. U slučaju Jovanovića, čuli smo potpuno različite izjave policije i tužilaštva. Isto je i sa slučajem napada na novinara Tufika Softića, gdje je lice koje je u srodničkim odnosima sa licem koje se teretilo za napad, imalo pristup službenim zabilješkama", kazao je Marković, dodajući da zbog toga, kao i niza propusta u slučaju napada na Mladena Stojovića niko nije odgovarao.    

"Moramo da utvrdimo ko su odgovorni, njihova imena, ko su postupajući tužioci, sudije i policijski inspektori. To je jedini put da smanjimo broj napada na novinare", poručio je Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da je afirmacija izražavanja i zaštita poslenika javne riječi u svim demokratskim društvima obaveza države.

"Sloboda izražavanja je ustavna kategorija. To su opravdana očekivanja građana i novinara. Nijedno demokratsko društvo se ne može zamisliti bez slobode izražavanja. Njegujući te principe država se trudila da obezbijedi zaštitu i unaprijedi ambijent medija jer je to u interesu društva”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, ukazano je da je sadašnji medijski ambijent opterećen izazovima.

"Nadležna ministarstva rade u kontinuitetu na unapređenju seta medijskih zakona. Sva nova rješenja doprinijeće podizanju standarda I dostizanja EU standarda”, rekao je Nuhodžić i dodao da su prošle godine usvojene preporuke Komisije.

“Imamo slučajeve gdje policija preventivno djeluje. Određene su kontakt osobe za komunikaciju sa urednicima. Te sve aktivnosti doprinijele su bezbjednosti bez obzira na teze da ne postoji volja da se riješe napadi na novinare”, rekao je Nuhodžić.

Kazao je i da je broj napada na novinare u odnosu na period prije četiri godine smanjen - 2016. bilo je 16 napada, godinu kasnije devet, dok je 2018. bilo pet napada na novinare.

Nuhodžić je rekao i da nije tačno da ne postoji volja da se slučajevi napada na novinare i imovinu medija riješe, te da se na svim predmetima radi i da nema selektivnog pristupa u tim postupcima.

“Nema selektivnog pristupa bez obzira na političko opredjeljenje. Neupitna je odlučnost države da štiti prava medijska prava i slobode i da štitimo novinare u granicama normale i mogućeg”, naveo je Nuhodžić.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da ove godine nije bilo napada na novinare i njihovu imovinu.

“Ozbiljan je odnos državnih institucija prema ovom važnom državnom pitanju. Institucije su posvecene unapređenju novinarskog ambijenta. Nulta tolerancija je prema napadu na novinare”, rekao je Drljević.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora dostići najviše standarde demokratskog društva kao najviših evropskih vrijednosti.

Marijana Lakovic iz Ministarstva pravde navela je da su od četiri slučaja prošle godine tri riješena pravosudnim osuđujućim presudama, a da je jedan u fazi istrage.

“Ove godine u julu bilo je prijetnji preko društvenih mreža, jedan slučaj, ali nije bilo značajnijih prijetnji na novinare niti na njihovu imovinu”, kazala je ona.

Poslanica Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović pitala je Markovića da li apsolutna sloboda štampe podrazumijeva i maksimalnu odgovornost.

Marković je odgovorio da je činjenica da u Crnoj Gori postoji “zagađenje medijske scene i da dolazi spolja dominantno”.

“Nisam saglasan sa vašim dovođenjem napada na novinare sa njihovim pisanjem. Mi kao društvo ne smijemo dozvoliti da ti mediji budu predmet napada. Za njihovu neprofesionalnost postoje drugi mehanizmi. Ako dovedemo u vezu njihovo pisanje i napade onda se bojim da će biti tendencija da opravdamo napade”, kazao je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ocijenio da je jedan od temelja za slobodno i demokratsko društvo pravo novinarstvo.

“Jednakost postupanja treba da je jedan od osnovnih principa rada. Crna Gora je partitokratska država i mnogi mogu biti ubica Duška Jovanovića. Nema zastarijevanja napada na novinare, toga ne može biti”, kazao je Radulović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić, upitao je koji su konkretni sledeći potezi po pitanju napada na Oliveru Lakić, kako se ne bi došlo u situaciju da istraga predugo traje.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković odgovorio je Andđušiću da se posvećeno radi na tom predmetu.

“Složen predmet koji na lice mjesta nije ostavio mnogo materijalnih dokaza. Nadamo se da ćemo doći do saznanja o neposrednom izvršiocu tog krivičnog djela”, rekao je Baković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Crna Gora obilježava TRI GODINE članstva u NATO

Utorak, 02.06.2020 | 13:59

Crna Gora ove godine obilježava tri godine članstva u NATO.    

Turnir u Roterdamu: "Ajkule" od 13. decembra se bore za Olimpijske igre

Utorak, 02.06.2020 | 13:33

Crnogorski vaterpolisti od 13. do 20. decembra u Roterdamu vodiće borbe za plasman na Olimpijske igre.  

"Stabilna i bezbjedna destinacija": U CG juče ušlo 492 STRANA državljanina

Utorak, 02.06.2020 | 13:29

Na teritoriju Crne Gore juče je ušlo 492 strana državljanina.    

"Vjerujem u JEDNAKOST, tako sam vaspitan": Bogdanović podržao MIRNE proteste zbog smrti Džordža Flojda!

Utorak, 02.06.2020 | 13:15

Znam da sam prilično nov u ovoj zemlji, ali sam vidio i naučio mnogo, napisoa je bek Sakramenta.

Nadal podržao Đokovića za POMOĆ lošije rangiranim teniserima

Utorak, 02.06.2020 | 12:47

Rafael Nadal je za to da se organizuje fond za pomoć lošije rangiranim teniserima.    

Milion fotografija sa CRNOM POZADINOM: Ovako danas izgleda INSTAGRAM

Utorak, 02.06.2020 | 12:28

Kada na Instagram upišete hashtag #blackouttuesday, prikazaće vam više od milijun fotografija crne pozadine koje su na svoje profile postavile poznate i nepoznate face s Instagrama.

SPORT je idealna tema za ovaj žanr: Ovo su NAJBOLJI sportski dokumentarci

Utorak, 02.06.2020 | 12:21

Sport je idealna tema za dokumentarne filmove.

Mejveder ODUŠEVIO: Plaća sahranu Afroamerikanca čija je smrt izazvala proteste

Utorak, 02.06.2020 | 12:00

Bivši američki bokser Flojd Mejveder objavio je da će preuzeti troškove sahrane Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt izazvala talas protesta u SAD, javlja njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na američke medije.

Otišao je u penziju sa 35 godina, kao MILIONER: Ima PET savjeta za sve koji žele da UŠTEDE

Utorak, 02.06.2020 | 11:42

Godine 2016, kada je prikupio skoro 1 milion dolara u šteku, Stiv je dao otkaz u jednoj softverskoj firmi.

UCG: 3.486 mjesta za upis na OSNOVNE i 1.995 mjesta za upis na MASTER studije

Utorak, 02.06.2020 | 11:12

Senat Univerziteta Crne Gore utvrdio je, na danas održanoj elektronskoj sjednici, prijedlog o broju studenata za upis u i godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/21. koji predviđa ukupno 3.486 mjesta i prijedlog o broju studenata za upis u I godinu novih dvogodišnjih master studija za studijsku 2020/2021. godinu koji predviđa 1.995 mjesta.