Utorak, 17.09.2019 | 14:25
IZVOR: Vijesti

Veljović: "UMOR tužioca razlog što do kraja nije RASVIJETLJEN slučaj ubistva Jovanovića"

Direktor Uprave policije je kazao da u istrazi ubistva Jovanovića jeste bilo propusta, ali i dodao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera
Foto:Dan

Umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Duško Jovanović razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva novinara i glavnog urednika dnevnih novina “Dan”.

To je, pored ostalog, poručio direktor Uprave policije Veselin Veljović na sjednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Veljović je na sjednici kazao da u istrazi ubistva Jovanovića jeste bilo propusta, ali i dodao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja konkretno dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To 'sjutra' u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to 'sjutra' i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da zavšrimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina", rekao je na Veljović.

Direktor Uprave policije poručio je da vjeruje da nije bilo svjesne namjere da se opstruira istraga ubistva Jovanovića i kazao da je nerješavanje tog slučaja stvar objektivnih okolnosti i poteškoća.  

“Taj slučaj jeste hipoteka nad Crnom Gorom. Ubistvo Duška Jovanovića nanijelo je najviše štete porodici Jovanović, društvenoj zajednici, ali i ogromnu štetu državi Crnoj Gori”, poručio je Veljović.

Kazao je i da je slučaj ubistva Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smilu kao i okolnosti.

“Iskazujem poštovanje za napore koje su uložili nadležni za identifikovanje. Propusta jeste bilo. Ako smo došli do identifikovanja odgovornosti nemam dilemu da treba da snose odgovornost. Niko ne može da bude eboliran od odgovornosti. O bilo kome da se radi, na bilo kom nivou”, rekao je on.

Nikola Marković, predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, kazao je da je poražavajuće što su u nekim slučajevima istrage uočeni propusti, a da zbog toga niko nije odgovarao.  

"Nije utvrđeno ni ko je učinio propuste ni da li je u pitanju možda namjerna opstrukcija, što je posao policije i tužilaštva", kazao je on.   

Komentarišući navode tužilaštva da je slučaj ubistva Duška Jovanovića formalno-pravno riješen, kazao je da nije saglasan sa tim.   

"Slučaj je riješen samo kad dobije sudski epilog, kad se svi počinioci krivičnog djela privedu pravdi. U slučaju Jovanovića, čuli smo potpuno različite izjave policije i tužilaštva. Isto je i sa slučajem napada na novinara Tufika Softića, gdje je lice koje je u srodničkim odnosima sa licem koje se teretilo za napad, imalo pristup službenim zabilješkama", kazao je Marković, dodajući da zbog toga, kao i niza propusta u slučaju napada na Mladena Stojovića niko nije odgovarao.    

"Moramo da utvrdimo ko su odgovorni, njihova imena, ko su postupajući tužioci, sudije i policijski inspektori. To je jedini put da smanjimo broj napada na novinare", poručio je Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da je afirmacija izražavanja i zaštita poslenika javne riječi u svim demokratskim društvima obaveza države.

"Sloboda izražavanja je ustavna kategorija. To su opravdana očekivanja građana i novinara. Nijedno demokratsko društvo se ne može zamisliti bez slobode izražavanja. Njegujući te principe država se trudila da obezbijedi zaštitu i unaprijedi ambijent medija jer je to u interesu društva”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, ukazano je da je sadašnji medijski ambijent opterećen izazovima.

"Nadležna ministarstva rade u kontinuitetu na unapređenju seta medijskih zakona. Sva nova rješenja doprinijeće podizanju standarda I dostizanja EU standarda”, rekao je Nuhodžić i dodao da su prošle godine usvojene preporuke Komisije.

“Imamo slučajeve gdje policija preventivno djeluje. Određene su kontakt osobe za komunikaciju sa urednicima. Te sve aktivnosti doprinijele su bezbjednosti bez obzira na teze da ne postoji volja da se riješe napadi na novinare”, rekao je Nuhodžić.

Kazao je i da je broj napada na novinare u odnosu na period prije četiri godine smanjen - 2016. bilo je 16 napada, godinu kasnije devet, dok je 2018. bilo pet napada na novinare.

Nuhodžić je rekao i da nije tačno da ne postoji volja da se slučajevi napada na novinare i imovinu medija riješe, te da se na svim predmetima radi i da nema selektivnog pristupa u tim postupcima.

“Nema selektivnog pristupa bez obzira na političko opredjeljenje. Neupitna je odlučnost države da štiti prava medijska prava i slobode i da štitimo novinare u granicama normale i mogućeg”, naveo je Nuhodžić.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da ove godine nije bilo napada na novinare i njihovu imovinu.

“Ozbiljan je odnos državnih institucija prema ovom važnom državnom pitanju. Institucije su posvecene unapređenju novinarskog ambijenta. Nulta tolerancija je prema napadu na novinare”, rekao je Drljević.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora dostići najviše standarde demokratskog društva kao najviših evropskih vrijednosti.

Marijana Lakovic iz Ministarstva pravde navela je da su od četiri slučaja prošle godine tri riješena pravosudnim osuđujućim presudama, a da je jedan u fazi istrage.

“Ove godine u julu bilo je prijetnji preko društvenih mreža, jedan slučaj, ali nije bilo značajnijih prijetnji na novinare niti na njihovu imovinu”, kazala je ona.

Poslanica Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović pitala je Markovića da li apsolutna sloboda štampe podrazumijeva i maksimalnu odgovornost.

Marković je odgovorio da je činjenica da u Crnoj Gori postoji “zagađenje medijske scene i da dolazi spolja dominantno”.

“Nisam saglasan sa vašim dovođenjem napada na novinare sa njihovim pisanjem. Mi kao društvo ne smijemo dozvoliti da ti mediji budu predmet napada. Za njihovu neprofesionalnost postoje drugi mehanizmi. Ako dovedemo u vezu njihovo pisanje i napade onda se bojim da će biti tendencija da opravdamo napade”, kazao je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ocijenio da je jedan od temelja za slobodno i demokratsko društvo pravo novinarstvo.

“Jednakost postupanja treba da je jedan od osnovnih principa rada. Crna Gora je partitokratska država i mnogi mogu biti ubica Duška Jovanovića. Nema zastarijevanja napada na novinare, toga ne može biti”, kazao je Radulović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić, upitao je koji su konkretni sledeći potezi po pitanju napada na Oliveru Lakić, kako se ne bi došlo u situaciju da istraga predugo traje.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković odgovorio je Andđušiću da se posvećeno radi na tom predmetu.

“Složen predmet koji na lice mjesta nije ostavio mnogo materijalnih dokaza. Nadamo se da ćemo doći do saznanja o neposrednom izvršiocu tog krivičnog djela”, rekao je Baković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Andrea je desetarka u Vojsci CG: Sredina uvijek ima komentar na ženu u uniformi

Petak, 18.10.2019 | 10:45

Pristupanjem države NATO-u, pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) je omogućeno profesionalno usavršavanje i usvajanje iskustava oružanih snaga drugih država članica tog saveza, ocijenila je desetarka u VCG Andrea Saitaj.

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

Šefovi policije će morati da posjete svakog građanina koji je doživio TORTURU

Petak, 18.10.2019 | 08:27

Policijski šefovi moraće da posjete svakog građanina koji doživi torturu ili prema kojima se njihovi podređeni budu neprofesionalno ophodili tokom i nakon radnog vremena.

U Podgorici broj taksi vozila SMANJEN za 96 - evo koliko ih je PREDVIĐENO

Petak, 18.10.2019 | 07:21

Optimalan broj taksi vozila za Podgoricu je 870, predvidio je program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada Podgorice za 2019. godinu koji je donio Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše Dan.

USPJEŠNA AKCIJA: GSS spasila SEDAM OSOBA na Durmitoru, među njima bilo ČETVORO DJECE

Četvrtak, 17.10.2019 | 22:54

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore pronašli su sedam izraelskih državljana koji su se večeras izgubili na Durmituru.

Razlaz nakon sedam odigranih mečeva: Subotić više NIJE TRENER ekipe BUDUĆNOST VOLI

Petak, 18.10.2019 | 11:08

Slobodan Subotić nije više trener košarkaša Budućnosti, javlja Sport Klub.

Čudesna avantura Doroti i družine u nedjelju u KIC-u

Petak, 18.10.2019 | 10:59

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ (5+), sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće izvedena u nedjelju 20. oktobra, sa početkom u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Po romanu Franka Lajmana Bauma, dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki, a predstavu je režirao Jagoš Marković.  

Andrea je desetarka u Vojsci CG: Sredina uvijek ima komentar na ženu u uniformi

Petak, 18.10.2019 | 10:45

Pristupanjem države NATO-u, pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) je omogućeno profesionalno usavršavanje i usvajanje iskustava oružanih snaga drugih država članica tog saveza, ocijenila je desetarka u VCG Andrea Saitaj.

HAOS na ulicama Meksika: El Čapov sin uhapšen, članovi kartela ga OSLOBODILI

Petak, 18.10.2019 | 10:02

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

TUŽNA PRIČA žene koja ne odustaje: Zatrudnjela je 11 PUTA i 11 PUTA pobacila

Petak, 18.10.2019 | 09:14

Samantha Rowe iz Melbournea bila je trudna 11 puta, i to s tri sina, Cooperom, Hudsonom i Noahom, blizankinjama Zoe i Emmom te još šest beba.

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

U Podgorici broj taksi vozila SMANJEN za 96 - evo koliko ih je PREDVIĐENO

Petak, 18.10.2019 | 07:21

Optimalan broj taksi vozila za Podgoricu je 870, predvidio je program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada Podgorice za 2019. godinu koji je donio Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše Dan.

I danas pretežno SUNČANO: Uživajte uz plus 26 STEPENI

Petak, 18.10.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za petak 18. oktobar.

USPJEŠNA AKCIJA: GSS spasila SEDAM OSOBA na Durmitoru, među njima bilo ČETVORO DJECE

Četvrtak, 17.10.2019 | 22:54

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore pronašli su sedam izraelskih državljana koji su se večeras izgubili na Durmituru.

Novi BETMEN i Žena- mačka: Robertu Patisonu i Zoi Kravic GLAVNE ULOGE u filmu o legendarnom SUPERJUNAKU!

Četvrtak, 17.10.2019 | 21:56

U ulozi legendarne antiheroine Zoi će naslijediti oskarovku En Hatavej koja je u filmu 'Vitez tame: Povratak' iz 2012. posljednja zaigrala ulogu Žene-mačke.