Ponedjeljak, 07.10.2019 | 08:01
IZVOR: cdm.me

Najavljeni i brojni projekti širom CRNE GORE: City kvart u Podgorici dobija VRTIĆ

Vlada Crne Gore je u protekle tri godine preko Uprave javnih radova realizovala brojne projekte u cilju unapređenja kvaliteta rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i nauke.
Foto: celebic.com

Preko UJR-a, Vlada je u to periodu u razvoj obrazovanja i nauke investirala više od 30 miliona eura. Izgrađeni su vrtići, škole, rekonstruišu se postojeći objekti… Tu se neće stati. Kako za CdM kažu u Upravi javnih radova, slijedi izgradnja novih vrtića i škola u mnogim crnogorskim gradovima. Između ostalog, biće izgrađen i vrtić u City kvartu, a počinje izgradnja vrtića u Bloku šest.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, tvrdi da su, sagledavajući evidentnu potrebu za povećanjem broja mjesta u predškolskim vaspitnim jedinicama na teritoriji cijele Crne Gore, kao jedan od važnijih segmenata prepoznali izgradnju vrtića.

“Zahvaljujući saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) i odobrenoj kreditnoj liniji od 10 miliona eura, od decembra 2016. do septembra 2019. godine otvorena su tri novoizgrađena vrtića – u Zagoriču, na Starom aerodromu i u Tuzima, ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona eura. Izgradnjom oko 6.000 kvadratnih metara prostora u novim objektima, povećali smo kapacitete vrtića i jaslica za oko 800 mjesta za najmlađu populaciju. U okviru programa CEB-a u toku je priprema tehničke dokumentacije za izgradnju još po jednog vrtića u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima, a sudeći prema tempu izrade projektnih rješenja, možemo očekivati da uskoro počnu radovi u podgoričkom naselju Blok šest”, navodi sagovornik CdM-a.

Napominje kako Vlada iz kapitalnog budžeta finansira i izgradnju predškolskog objekta u Rožajama, na kojem radovi trenutno teku planiranom dinamikom.

“Vrijednost ove investicije je 1,5 miliona eura, a njenom realizacijom Rožaje će dobiti moderan i funkcionalan objekat za smještaj oko 100 mališana. Takođe želimo da stvorimo uslove i za izgradnju vrtića u City kvartu u Podgorici, imajući u vidu intenzivan stambeni razvoj tog dijela grada. U tom cilju, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, nakon čega će se pristupiti pripremi postupka javnih nabavki za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i izvođenja radova. Završetkom radova na objektu nedavno otvorene Srednje mještovite škole u Golubovcima, početkom septembra dobili smo jedno od najljepših i najmodernijih zdanja kada je riječ o prosvjeti, ne samo u Podgorici, već i u cijeloj Crnoj Gori. Kompletnu investiciju finansirala je Vlada Crne Gore iz kapitalnog bužeta u iznosu od oko 5,5 miliona eura. Srednjoškolcima sa područja Zete omogućen je kvalitetan teorijski i praktični rad, dok su izgradnjom savremene sportske dvorane sa tribinama od oko 500 mjesta i pratećim sadržajima, značajno unaprijeđeni uslovi za bavljenje sportom svim zainteresovanim klubovima”, napominje Nuhodžić.

Dodaje kako su, imajući u vidu veličinu objekta od čak 5.500 metara kvadratnih i specifičnost građevinskog posla, posebno zadovoljni načinom na koji je inženjerski tim Uprave javnih radova realizovao projekat.

“Podsjećamo da smo protekle godine priveli kraju izgradnju objekta Osnovne škole u pljevaljskom naselju Guke, u koju smo iz kapitalnog budžeta izdvojili više od 1,5 miliona eura. Kompletan sjever države u ovom trenutku je veliko gradilište, a jedan od brojnih projekata je i nova zgrada Osnovne škole “Dušan Korać” i osnovne muzičke školeu Bijelom Polju. Izgradnja objekta je počela prije nekoliko mjeseci, a planirano je da nastava u njemu počne školske 2021/2022. godine. Iz kapitalnog budžeta biće investirano oko 5,4 miliona eura, a kapacitet objekta je 1.200 učenika za rad u dvije smjene”, ističe Nuhodžić.

Napominje da Uprava javnih radova i izvođač u ovom momentu postižu ugovorene rokove završetka pojedinih faza gradnje, tako da se može očekivati da će djeca i nastavni kadar iz Bijelog Polja već za dvije godine imati značajno bolje uslove za rad.

“U protekle tri godine, između ostalog, završena je i rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Milan Vuković” u Herceg Novom, izgradnja kotlarnice i infrastrukturnih priključaka za Univerzitetski centar u Beranama, izgradnja i opremanje Biznis inkubatora na Cetinju i Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću. U toku je realizacija i drugih projekata u oblasti predškolskog vaspitanja i osnovnog obrazovanja, među kojima su modernizacija više vrtića, rekonstrukcija objekta Osnovne škole u Baću i Kalačima u Rožajama, sanacija klizišta u blizini predškolske ustanove na Savini u Herceg Novom, kao i priprema tehničke dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole u Rožajama”, kaže on za CdM.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore uporedo realizuje i brojne investicije u oblasti visokog obrazovanja.

“Posebno izdvajamo univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti na lokaciji nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Stari Obod”. Na lokaciji od oko 3,15 hektara naći će se više univerzitetskihj jedinica, a u toku je završna faza izgradnje i opremanja Fakulteta likovnih umjetnosti, kao i uređenja većeg dijela terena kompleksa. Samo za ovu fazu kapitalnim budžetom je predviđeno ulaganje od oko 2,5 miliona eura. Riječ je o čitavom akademskom bloku, sa funkcionalnim kabinetima, multimedijalnim dvoranama, administrativnim blokom, podzemnom garažom kapaciteta 126 parking mjesta, energetskim objektima i drugim tehničkim prostorijama. Jedan dio kompleksa zadržaće nasljeđe industrijske arhitekture “Oboda”, dok će ostatak činiti novoizgrađeni objekti”, naglašava Nuhodžić.

On ističe da unapređenje kvaliteta rada na svim nivoima obrazovanja i naučnog rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, tako da će u narednom periodu Uprava javnih radova započete aktivnosti intenzivirati, uz istovremeno otvaranje novih projekata, u skladu sa izdacima planiranim kapitalnim budžetom za 2020. godinu.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Skomi
07.10.2019 08:37

Prvo se napravi Vrtic, Skola, pa onda kvart.. all kod nas ide sve naopako...!!

5 0
he
07.10.2019 19:22

Tako su pare stigle šta da se radi

0 0

OSTALE VIJESTI

Program stručnog osposobljavanje: Visokoškolcima na raspolaganju više od 11.500 MJESTA

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 07:16

U okviru Programa stručnog osposobljavanja crnogorski visokoškolci ove godine na raspolaganju imaju više od 11.500 mjesta kod poslodavaca, kazala je Dnevnim novinama generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović i najavila da će u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, kao i prethodnih godina, sprovoditi stroge kontrole.

Poštuje li se Zakon? Evo kako je protekla prva NERADNA NEDJELJA u Crnoj Gori

Nedjelja, 20.10.2019 | 20:02

Prvi put su zatvoreni veliki trgovački lanci i prodavnice, a rade samo pekare, mesare, cvjećare, apoteke, specijalizovane prodavnice i kiosci.

Neobična slika u šoping molu: Delta pusta, turisti neprijatno IZNENAĐENI

Nedjelja, 20.10.2019 | 17:40

Gotovo nevjerovatna slika u našem šoping molu - Delta je danas pusta.

Crna Gora bilježi odlične rezultate u postsezoni: 30 odsto više TURISTA!

Nedjelja, 20.10.2019 | 10:01

Crna Gora bilježi odlične rezultate u postsezoni od 30. avgusta do današnjeg dana, saopštio je Damir Davidović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Kamate SPORO PADAJU: Kredite kod banaka u Crnoj Gori ima 119 hiljada građana!

Nedjelja, 20.10.2019 | 08:13

Građani su po posljednjim podacima Centralne banke ukupno zaduženi 1,3 milijarde eura. To znači da je svaki od ovih građana u propsjeku dužan 10.700 eura, piše Pobjeda.

Neobična slika u šoping molu: Delta pusta, turisti neprijatno IZNENAĐENI

Nedjelja, 20.10.2019 | 17:40

Gotovo nevjerovatna slika u našem šoping molu - Delta je danas pusta.

Nepoštovanje Zakona o NERADNOJ nedjelji: Inspektori KAZNILI trgovce u Danilovgradu i Beranama

Nedjelja, 20.10.2019 | 16:08

Tržišni inspektori koji su od ranijih jutarnjih sati na terenu kažu da se odredba o neradnoj nedjelji uglavnom poštuje, a utvrdili su samo dvije nepravilnosti zbog čega su kaznili dva trgovca u Danilovgradu i Beranama. Podgorčani kažu da ce im biti potrebno malo vremena da se naviknu ali smatraju da im nece biti problem da drugačije planiraju vikend.

Zdravko Cimbaljević ŠEST godina od ODLASKA iz CG: "U Kanadi sam ono što jesam, želim i osjećam..."

Nedjelja, 20.10.2019 | 15:39

Cimbaljević je zbog nasilja jer je gej napustio Crnu Goru 2013. godine, danas radi kao menadžer za kanadsku vladu. Crnoj Gori poručuje da građanima mora da omogući da se osjećaju vrijednim i budu svoji.

NEDJELJNI HOROSKOP: Bik donosi odluke koje će mu promijeniti život, a evo kome će stići NOVAC...

Nedjelja, 20.10.2019 | 15:15

Nedjeljni horoskop od 21. do 28. oktobra. Pogledajte šta su vam pripremile zvijezde!

Rijetko viđen SNIMAK: Hapšenje Slobodana Miloševića u Tuzli!

Nedjelja, 20.10.2019 | 12:37

Snimci transfera uhapšenog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, 2001. iz Beograda preko Tuzle u Hag, u javnosti su rijetko viđeni.

Počele probe za lutkarsku predstavu „Na ivici neba

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 10:53

U Gradskom pozorištu 18. oktobra počele su probe za predstavu „Na ivici neba“, koja je namijenjena Lutkarskoj sceni za djecu. Novi projekat režira ugledna bugarska rediteljka Veselka Kunčeva, a predstava će premijerno biti izvedena 13. decembra u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena – DEUS 2019.

Đukanović doputovao u TOKIO: Prisustvovaće ceremoniji ustoličenja cara Naruhita

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 10:31

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović doputovao je danas u Tokio, gdje će sjutra sa suprugom Lidijom, na poziv Vlade Japana, učestvovati na ceremonijama ustoličenja cara Naruhita.

DRAMA na terenu - Đurđina udarila glavom o pod i zadobila POTRES MOZGA

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 10:15

U 40. minutu utakmice Budućnost - Ramniku Vlčea drama na terenu.

Prvo dijete je dobio sa 14 GODINA, drugo sa 16,.. Životna priča NAJSKUPLJEG FUDBALERA Aston Vile

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 09:48

Vesli Moraeš, fudbaler Aston Vile, ispričao je o ranim počecima u fudbalu i šta je sve morao da radi kako bi prehranio porodicu.

Marej nije krio SUZE nakon osvojenog turnira: Posljednjih nekoliko godina bilo je ekstremno teško

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 09:37

Britanac Endi Mari emotivno je proživio trenutak osvajanja trofeja u Antverpenu.

VIDEO: Žiri u SUZAMA, a oni NESTVARNI: Djeca zapjevala pjesme grupe "Queen" i osvojila REGION!

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 08:50

U Hrvatskoj je u toku takmičenje "Supertalent", odnosno hrvatske verzija šoua "Ja imam talenat".

Pacijent ogorčen na HITNU POMOĆ: Prije do bolnice, nego Hitna pomoć do njega

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 08:00

Mještanin sela Donja Zaljut, nadomak Cetinja Veljko Krivokapić ogorčen je što ekipa Hitne pomoći, nakon što su obaviješetni da ga je ujela zmija otrovnica i da ga komšija vozi prema bolnici u prijestonici, te da je u lošem stanju, nije pošla njima u susret, već su, kako kaže, “dozvolili da na ivici smrti stigne do bolnice”, piše Pobjeda.

"Ovaj park više nije bezbjedan za djecu..." Tokom dana sport i igra, noću ŠPRIC i IGLA

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 07:44

Preko dana igralište na Ćemovskom polju koriste djeca, a nerijetko i sportisti i rekreativci, a preko noći ono postaje leglo uživaoca narkotika.

Nastavlja se SUNČANO i TOPLO vrijeme - danas do 28 STEPENI!

Ponedjeljak, 21.10.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za ponedjeljak 21. oktobar.

ZALJUBLJENI i PRELIJEPI: Stigle i prve zvanične fotografije sa VJENČANJA Rafaela Nadala!

Nedjelja, 20.10.2019 | 22:29

Rafael Nadal i Marija Franciska Pereljo Ćiska krunisali su 14-godišnju vezu sklapanjem braka.