Četvrtak, 10.10.2019 | 17:01
IZVOR: helenskestudije.me

FOTO: Završena prva Međunarodna konferencija HELENSKIH STUDIJA

Prva međunarodna konferencija helenskih studija na temu „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“, u organizaciji Centra za helenske studije, održana je u Herceg Novom od 29. septembra do 4. oktobra 2019. godine.
Foto: helenskestudije.me

Konferencija je okupila 50 prijavljenih učesnika iz 23 države svijeta (SAD, Kanada, Italija, Velika Britanija, Grčka, Njemačka, Slovenija, Srbija, Rusija, Turska, Indija, i dr), dok je pet naučnika pozvano u svojstvu plenarnih predavača (keynote speakers), i to: prof. dr Ketrin Rovet (redovni profesor Univerziteta Istočne Anglije u Velikoj Britaniji i poslanik Evropskog parlamenta), prof. dr Gerhard Tir (redovni profesor, član Austrijske akademije nauka), prof. dr Leo Katana (vanredni profesor Univerziteta u Kopenhagenu), prof. dr Đovani Đorđini (redovni profesor Univerziteta u Bolonji) i prof. dr Nikolas D. Smit (redovni profesor na Luis & Klark Koledžu u Portlandu. SAD).

Svečano otvaranje konferencije upriličeno je 29. septembra, kada su učesnike pozdravili dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Ministarstva nauke Crne Gore, g-đa Tamara Vujović, savjetnik predsjednika Opštine Herceg Novi, dr Ekaterini Lefka, član Centra za helenske studije i predavač na Univerzitetu u Liježu, te dr Filip Ivanović, direktor Centra i predsjednik Organizacionog odbora Konferencije.

Dr Petrušić je, u svom pozdravnom govoru, istakao da je Ministarstvo nauke ponosno što se jedna ovakva konferencija održava u Crnoj Gori, posebno u Boki, koja je dragulj Mediterana, te podsjetio da je Sredozemlje kolijevka civilizacije, u kojoj su se razvile filozofija, istorija, umjetnost, nauka i tehnologija. „Ne zaboravimo da je Evropa počela u Grčkoj. Ideja evropskog kontinenta kao jedinstvenog kulturnog prostora začeta je u antičkoj Grčkoj, a posebno valja istaći da starogrčka koncepcija politike ne podrazumijeva samo fundamentalno određenje ljudskog bića, već je neraskidivo vezana za etiku“, kazao je dr Petrušić. On je naglasio i da je posebno značajno što se ova konferencija održava u okviru COST (European Cooperation in Science and Technology) projekta u kome učestvuje Centar za helenske studije, a za šta su sredstva dobijena od Ministarstva nauke kroz Konkurs za uključenje u međunarodne naučne projekte.

Foto: helenskestudije.me

U ime Opštine Herceg Novi, prisutne je pozdravila g-đa Tamara Vujović, koja je istakla zadovoljstvo prisustvom tako velikog broja naučnika u Herceg Novom, te podsjetila da je taj grad uvijek bio mjesto u kome su naučnici, mislioci, umjetnici, pa i političari, rado provodili svoje vrijeme. Ona je naglasila da je upravo tu Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, vladar i pjesnik, sticao znanja, ali i da je u Herceg Novom dio svog života proveo i nobelovac Ivo Andrić, koji nije bio samo književnik, već i istoričar i diplomata. I Njegoš i Andrić, kako je kazala, sintetizovali su u svojim ličnostima umjetnost, mišljenje i politiku, a obojicu ih je dotakao Herceg Novi, te stoga i ne čudi što su organizatori odlučili da ovu konferenciju upriliče upravo u tom gradu.

Dr Ekaterini Lefka pozdravila je učesnike u svoje i u ime prof. dr Konstantina Vudurisa, predsjednika Međunarodnog udruženja za grčku filozofiju, koji je izrazio žaljenje što zbog zdravstvenih problema nije bio u mogućnosti da i lično prisustvuje konferenciji, ali i zadovoljstvo što se jedan ovakav događaj organizuje u Crnoj Gori, te organizatorima čestitao na uspješnoj realiziciji i poželio puno sreće u daljem radu.

Dr Filip Ivanović je objasnio da se ova konferencija organizuje kao kruna dvogodišnjeg rada na projektu „Helenska demokratija i Evropa“, preko kojeg Centar za helenske studije učestvuje u COST akciji o građanskim pravima u demokratiji u savremenoj Evropi. On je podsjetio da filozofi, iako uticajni u antičkom dobu, nisu imali lagodan odnos s politikom, te naveo primjere Sokrata, koji je život izgubio u demokratskoj Atini zbog svojih stavova, Platona, koji je zamalo pogubljen na Siciliji i prodat kao roblje, kao i Aristotela, koji je, nakon smrti Aleksandra Makedonskog, jedva izbjegao Sokratovu sudbinu.

„Ovi primjeri upućuju na zaključak da filozofske misli o politici i javnim poslovima nisu bile baš na cijeni kod državnika, ne samo u tiranijama, već i u demokratijama, ali da su njihove ideje ipak smatrane opasnim i uznemirujućim, jer su imale određenu težinu i značaj u antičko doba. Nakon dva i po milenijuma, filozofima se, makar u Evropi, ne sudi i nisu primorani na egzil, što je očigledan napredak, no to nije zato što je filozofija postala manje kritična ili više prilagođena u odnosu na interese političkih elita, već zato što je izgubila na težini, postala marginalizovana, a njen uticaj postao blijed. Hipotetički Sokrat, čini se, danas ne bi predstavljao nikakvu prijetnju političkim i ekonomskim interesima vladajućih klasa, već bi prije bio smatran za čudaka, koji luta unaokolo, govoreći sam sa sobom o pojmovima za koje danas više niko ne mari“, naveo je dr Ivanović.

Foto: helenskestudije.me

On je kazao i da je Centar za helenske studije, osim naučnog rada, organizovao i čitav niz javnih tribina na različite teme političke filozofije, koje su bile otvorene za najširu publiku, kako bi se, kroz javnu diskusiju, što bolje razmotrili pojmovi demokratije, politike, angažovanog građanstva, i sl. Na kraju, dr Ivanović se zahvalio sponzorima i najavio da je ovaj događaj samo početak tradicije organizovanja međunarodnih konferencija helenskih studija u Crnoj Gori, na različite teme, koje, osim akademskog interesovanja, imaju značaj i za svakodnevni život, a pritom su vezane za helensku kulturu i civilizaciju, koja nije samo korijen evropskog identiteta, već i osnova fundamentalnih ljudskih vrijednosti koje danas treba njegovati.

Nakon pozdravnih govora, svoje izlaganje imala je prof. dr Ketrin Rovet, koja je održala zapaženo predavanje na temu „Evropa, ekonomska politika i lekcije koje treba da naučimo od antičkih mislilaca“, u kome je, na zanimljiv i argumentovan način, govorila o začecima „ekonomske teorije“ kod predsokratovaca, Platona i Aristotela, naglašavajući značaj saradnje i prijateljstva u ekonomskim poslovima, te pojma zajedničkog dobra, koji je izgubljen u modernim vremena opsjednutosti imovinom i vlasništvom. U tome stoji, prema prof. Rovet, jaz između ekonomskih teoretičara koji smatraju da racionalnost podrazumijeva monetarnu dobit iznad svega i običnih ljudi čija se emocionalna privrženost ne može kupiti novcem, ali čija se podrška lako zadobija populističkom retorikom.

Svečana ceremonija otvaranja konferencije upotpunjena je prigodnim koktelom na terasi hotela Palmon Bay.

Foto: helenskestudije.me

Narednih dana, rad konferencije podijeljen je u prijepodnevne i popodnevne sekcije, u okviru kojih je izloženo 40 referata na različite teme.

Svoja plenarna predavanja imali su i ostali predavači po pozivu, koji su govorili na teme: „Međunarodna arbitraža u antičko doba“ (prof. dr Gerhard Tir), „Aristotelov pojam političkog obrazovanja u kontekstu savremene liberalne demokratije“ (prof. dr Đovani Đorđini), „Platon o raspoznavanju političkih lidera“ (prof. dr Leo Katana) i „Sažaljevanje tiranina“ (prof. dr Nikolas D. Smit). Teme ostalih referata dotakle su se različitih oblasti, poput filozofije, prava, političke teorije, drame, umjetnosti i teologije, u kojima je govoreno o Epikurovoj pravdi, Aristotelovoj teoriji tragedije, ulozi filozofa kao vladara kod Platona, helenskom pojmu agona i modernoj kompetitivnosti, savremenoj teoriji solidarnosti, pojmu kosmopolisa kod kinika i stoika, „evropejstvu“ u Grčkoj 19. vijeka, odnosu helenskog humanizma i modernog polulizma, pravoslavlju i demokratiji u XX vijeku, i dr.

U saradnji sa Opštinom Herceg Novi, Herceg Festom i Turističkom organizacijom Herceg Novog, priređen je i bogat kulturno-društveni program za učesnike konferencije, koji su imali prilike da, uz krstarenje Bokom, posjete ostrvo i crkvu Gospe od Škrpjele.

Foto: helenskestudije.me

Zahvaljujući svesrdnoj pomoći mr Gordane Porobić Krcunović, direktorke Herceg Festa i člana Počasnog organizacionog odbora Konferencije, za učesnike je obezbijeđen obilazak grada i njegovih čuvenih tvrđava, kojom prilikom ih je profesionalni vodič upoznao s istorijom Herceg Novog i njegovim znamenitostima, dok je jedna sekcija konferencije održana u Dvorani „Park“, nakon čega je uslijedio folklorni program u izvedbi KUD Igalo. Herceg Fest se pobrinuo i za adekvatnu marketinšku podršku ovom događaju.

Posljednjeg dana konferencije, Opština Herceg Novi priredila je oproštajni koktel za učesnike konferencije. U ime Opštine, prisutne su pozdravili g-din Nenad Đorđević, glavni administrator Opštine Herceg Novi, i g-din Darko Klasić, sekretar za društvene djelatnosti i sport. Tom prilikom, g-din Đorđević je izrazio zadovoljstvo što je Herceg Novi domaćin događaju ovakvog formata i izrazio nadu da su se gosti osjećali prijatno i produktivno u njihovom gradu, uz obećanje da će Herceg Novi i njegove institucije i dalje davati punu podršku ovakvim međunarodnim susretima, čime Opština postaje značajna tačka na svjetskoj mapi kulturnog, naučnog i kongresnog turizma.

Prva međunarodna konferencija helenskih studija na temu „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“ održana je u organizaciji Centra za helenske studije iz Podgorice, s Ministarstvom nauke Crne Gore kao glavnim pokroviteljem, a uz finansijsku i logističku podršku Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture Herceg Fest, Turističke organizacije Herceg Novi, kompanije Adriatic Properties, Pravoslavne mitropolije Crnogorsko-primorske, Crnogorske asocijacije za nove tehnologije (MANT) i Gradske kafane Herceg Novi. COST akcija „Reappraising Intellectual Debates on Civic Rights and Democracy in Europe (RECAST)“ obezbijedila je četiri granta za mlade naučnike čiji su radovi prihvaćeni za izlaganje na konferenciji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO: Kuća koja ima MAŠTOVITO okruženje, košta 9 MILIONA dolara – evo gdje se nalazi

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 21:18

Najskuplja kuća na Aljasci, dvorac "Second Star" ima maštovito okruženje, a košta devet miliona dolara.

Ronaldo u PROBLEMU, policija POKRENULA ISTRAGU: Video snimak skupo će ga koštati

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 20:59

Fudbalera Juventusa Kristijana Ronlada vlasti u Portugalu će po svemu sudeći udariti po džepu.   

COVID 19: Stigli rezultati iz Njemačke, 400 POZITIVNIH na koronu?

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 20:25

Dorektor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je od 2000 testova koji su stigli iz Njemačke, više od 20 odsto pozitivnih na koronu.

SZO o koroni: Previše zemalja krenulo u POGREŠNOM PRAVCU

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 20:14

Pandemija koronavirusa može se pogoršati ako se sve nacije ne budu pridržavale osnovnih zdravstvenih mjera opreza, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

VIDEO: Dončić i Marjanović zaigrali jedan na jedan: Šta mislite kako je prošlo?

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 19:49

Košarkaši Dallasa su prije nekoliko dana stigli u Orlando gdje se spremaju za nastavak NBA lige.

Premijer Federacije BiH POZITIVAN na koronavirus

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 19:39

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan je na korona virus, prenio je sarajevski portal Klix.

Viđeni blizu privatne klinike: Megan i Hari čekaju DRUGO DIJETE?

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 19:11

Megan Markl malo ko je viđao u javnosti otkako je sa suprugom razvozila hranu tokom pandemije koronavirusa u Los Anđelesu sredinom aprila.

VIDEO: Crnogorska ZASTAVA se zavijorila i u Torontu

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 19:01

Zastava Crne Gore je povodom Dana državnosti, 13. jula, podignuta i ispred Gradske Skupštine u Torontu.

Vučić čestitao Đukanoviću: Za bolje međusobno razumijevanje posvetimo se pitanjima od zajedničkog interesa

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 18:39

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću čestitku povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore uputio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

VIDEO: ORIGINALNA IDEJA - Pao mu PRSTEN dok je pokušavao zaprositi djevojku na VODOPADU

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 18:30

Djevojka koju je dečko odlučio zaprositi na vodopadu ostala je iznenađena nakon što mu je pao prsten u vodu, ali uskoro je otkrila da je to bio dio njegovog plana.