Petak, 18.10.2019 | 08:17
IZVOR: Dnevne novine

CRNA GORA: Neželjena dejstva ljekova najčešće prijavljuju LJEKARI

Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljena je 141 sumnja na neželjelno dejstvo ljekova, što je za 93 slučaja manje u odnosu na godinu ranije, pišu Dnevne novine.
Foto: Ilustracija, Pixabay

I dalje najviše prijava pristiže od zdravstvenih radnika, a najmanje od farmaceuta. Iz Agencije navode da se najveći broj prijava odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Prijavljivana neželjena dejstva uglavnom nijesu ozbiljnog karaktera, a uglavnom su se odnosila na reakcije na mjestu primjene, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, dijareju i povraćanje.

U izvještaju Agencije za ljekove i medicinska sredstva navodi se da je u 2018. godini zabilježen pad u broju prijava neželjenih dejstava ljekova, a kao najveći razlog navode malo učešće farmaceutskih kompanija u prijavljivanju, kao i odsustvo prijava iz postmarketinških i drugih ispitivanja koja podrazumijevaju organizovano prikupljanje podataka. Od 141 sumnje na neželjeno dejstvo ljekova, zdravstveni radnici su poslali čak 137 prijava.

“Ukupan broj prijava zabilježio je pad od oko 39 odsto u odnosu na 2017. 141 prijava u 2018., u odnosu na 234 prijave u 2017. godini. Broj spontano prijavljenih slučajeva je opao za oko 24 procenta 137 prijava u 2018. godini, u odnosu na 182 prijave u 2017. godini”, piše u izvještaju CALIMS-a.

Od 137 spontano prijavljene sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u 120 slučajeva prijavu je poslao ljekar, a 16 prijava farmaceut. U pitanju je pad broja prijava u odnosu na 2017. godinu, što ukazuje na to da i dalje mali broj farmaceuta prijavljuje neželjena dejstva ljekova, uzimajući u obzir njihov broj i značaj u zdravstvenom sistemu.

Farmaceuti zaposleni u apotekama, koji obavljaju farmaceutsku zdravstvenu djelatnost, predstavljaju vrlo značajan izvor informacija o bezbjednosti primjene ljekova, u prvom redu ljekova čiji je režim izdavanja bez ljekarskog recepta, u direktnom su kontaktu sa pacijentima i u značajnom procentu učestvuju u prijavljivanju neželjenih dejstava ljekova u državama sa razvijenim sistemom farmakovigilance” navodi se u izvještaju Agencije za ljekove.

Najveći broj prijava u 2018. godini su dostavili pedijatri, zdravstveni radnici koji od osnivanja CALIMS predstavljaju značajnu kate goriju zdravstvenih radnika, koji prijavljuju neželjena dejstva ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije, odnosno primjene vakcina.

“Ljekari iz domova zdravlja takođe predstavljaju značajnu grupu onih koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ). I u ovom izvještaju konstatujemo odsustvo prijava neželjenih dejstava ljekova od medicinskih sestara/tehničara, kao vrlo značajnih zdravstvenih radnika koji učestvuju u pripremi/primjeni određenih ljekova”, navode u Agenciji.

Najveći broj prijava u prethodnoj godini poslali su zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Crne Gore, što je i za očekivati, imajući u vidu, veliki broj zaposlenih zdravstvenih radnika i veliki broj pacijenata koji se zbrinjavaju u ovoj ustanovi. I pored činjenice da i ljekari u opštim bolnicama imaju mogućnost slanja prijava kroz IISZ, nijedna prijava iz opštih bolnica nije proslijeđena Agenciji na ovaj način.

CALIMS je uradila i analizu prijavljenih neželjenih dejstava po opštinama. Očekivano, najveći broj prijava je proslijeđen iz Podgorice i to 51, a najmanje iz Šavnika i Plužina po jedna. Analizom strukture prijava prema polu pacijenta, utvrđeno je da se i u 2018. godini kao i prethodnom periodu veći broj prijava neželjenih dejstava ljekova odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj i u evropskoj i svjetskoj bazi neželjenih reakcija na ljekove.

“Prijavljivanje neželjenih dejstava od odgovornih lica za farmakovigilancu je kamen temeljac efikasnog lokalnog sistema farmakovigilance nosioca dozvole za lijek u Crnoj Gori, koji su odgovorna lica za farmakovigilancu u obavezi da u kontinuitetu unapređuju”, poručuju iz Agencije.

Kako se jednom prijavom mogu opisati neželjena dejstva jednog ili više različitih suspektnih ljekova, u ukupno 141 prikupljenih prijava, 166 ljekova je označeno kao lijek za koji postoji sumnja da je izazvao neželjeno dejstvo.

Najveći broj prijava se odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Najčešće prijavljena neželjena dejstva su reakcije na mjestu primjene 50 slučajeva, mučnina 16, raš 14, svrab i glavobolja po 13, zatim vrtoglavica i dijareja po 12, eritem i povraćanje po 10, te astenija u devet slučajeva.

Od oktobra 2009. godine naša zemlja je punopravna članica Programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za praćenje bezbjedne primjene ljekova, tako da se sve prijave sa teritorije Crne Gore čuvaju u nacionalnoj bazi podataka i prosljeđuju u internacionalnu bazu podataka zajedničku za sve zemlje članice Programa.

Prema kriterijumima SZO, optimalan sistem za farmakovigilancu podrazumijeva više od 200 prikupljenih prijava na milion stanovnika godišnje.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
18.10.2019 10:29

Čuješ prijavljuju a u apotekama na svaki drugi lijek piše ,,klinički ne ispitan"

0 0

ONA je crnogorska Kim Kardašijan: Amra je najuticajnija Crnogorka u Americi

Subota, 11.07.2020 | 08:29

Jedna od najvećih Instagram zvijezda, Amra Olević, poznatija kao Amrezi, koja je porijeklom iz Crne Gore našla se na listi najuticajnijih i najplaćenijih žena na Instagramu.

KORONAVIRUS u Crnoj Gori - Evo koliko je POLICIJACA pozitivno na COVID 19

Subota, 11.07.2020 | 08:34

Dvadeset tri službenika Uprave policije pozitivna su na koronavirus, 73 ih je u samoizolaciji, a nijednom nije izrečena mjera boravka u karantinu.

Kavarić: Borba sa COVIDOM najmanje još četiri sedmice

Subota, 11.07.2020 | 08:03

Epidemiološka situacija u Rožajama je ozbiljna i veoma složena, kazao je za član Kriznog medicinskog štaba i prvi čovjek Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić koji je po nalogu NKT-a i Medicinskog kriznog štaba ovu sedmicu proveo u Rožajama kako bi pratio situaciju i pružio organizacionu podršku Domu zdravlja Rožaje.

Novi HUMANI POTEZ Brčvaka: DONIRAĆE 14 dezinfekcionih tunela bolnicama i domovima zdravlja

Subota, 11.07.2020 | 09:05

Fondacija Hemiias e.V, čiji je osnivač biznismen i humanista Hajriz Brčvak, doniraće narednih dana 14 dezinfekcionih tunela bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori i jedan Prijepolju u Srbiji, piše Fokuspress.

“Pristala sam na sve": Operisao je sve dok od nje nije napravio idealnu ženu, a onda...

Subota, 11.07.2020 | 12:19

Plastični hirurg Dejvid Metlok je prvi put sreo Veroniku kada je došla kod njega u kancelariju u želji da se podvrgne vaginoplastici nakon rođenja ćerke.

Ženska osoba stradala - Maloljetnik UHAPŠEN nakon pomorske nesreće u Budvi

Subota, 11.07.2020 | 21:19

Sedamnaestogodišnji S.M. (2003) uhapšen je nakon pomorske nesreće u Budvi, u kojoj je poginula M.Š. (30), saznaje nezvanično CdM.

PETO veče zaredom - I večeras PROTESTI širom Srbije

Subota, 11.07.2020 | 21:08

U Srbiji su, peto veče zaredom, počeli protesti protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića i upravljanja krizom oko koronavirusa.

Argentinac NEZAUSTAVLJIV: Lionel Mesi ispisao ISTORIJU španske La Lige

Subota, 11.07.2020 | 20:53

Argentinski fudbaler Lionel Messi postao je prvi igrač u istoriji španske La Lige koji je u jednoj sezoni uspio postići 20 i više pogodaka pogodaka i pri tome upisati 20 i više asistencija.

PACIJENT hospitalizovan - Registrovan PRVI SLUČAJ koronavirusa na Žabljaku

Subota, 11.07.2020 | 20:44

Pacijent je na liječenju u pljevaljskoj bolnici.

Igrač Reala "zadrijemao", pa naišao na OSUDE navijača -"Za ovo prima 15 miliona eura godišnje"

Subota, 11.07.2020 | 20:00

Ljubavi između Garetha Balea i Real Madrida odavno nema, no Kraljevi nikako da se riješe skupog Velšanina.

VIDEO: NEUSTRAŠIVI dvogodišnjak - Dječak ZADIVIO internet svojim vještinama na SKEJTU

Subota, 11.07.2020 | 19:41

Tony Hawk se može sakriti jer je Brody Alexzandr spreman preuzeti titulu najpoznatijeg skejtera na svijetu.

Legenda o nastanku najljepšeg crnogorskog ostrva: Da li znate kako ga pravi Budvani zovu?

Subota, 11.07.2020 | 18:55

Znate li gdje se nalazi Školj?

ZVANIČNO - Serija "La Casa De Papel" dobija PETU SEZONU

Subota, 11.07.2020 | 18:37

Serija “Kuća od papira” dobija petu sezonu. Odnosno, ovo nije kraj Money Heist-a. Fanovi vjerovatno najpopularnije serije u ovom trenutku mogu da se raduju.

Hrvatska: Karantin ili negativan PCR test za putnike iz Crne Gore

Subota, 11.07.2020 | 17:52

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke i uputstva za osobe koje prelaze državnu granicu i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Crna Gora. Za boravak u Hrvatskoj ponovo je neophodan 14-dnevni karantin ili negativan PCR test na novi koronavirus.

"Rafa, imamo problem...": ATP se podsjetio riječi Tonija Nadala kada je prvi put vidio Novaka

Subota, 11.07.2020 | 17:27

Podsjećanje na zanimljiv događaj sa Vimbldona 2005. godine.