Ponedjeljak, 21.10.2019 | 19:59
IZVOR: Vijesti.me

"Nijedan državljanin Crne Gore ne može u posjedu imati dva ista važeća dokumenta"

"Svaka promjena koja nastane u nekom od ovih registara je proizvod upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev"
Foto: Ilustracija, Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na tekst  "Isplivali dokazi o tome kako je vlast prevarila opoziciju 2014. godine".

Saopštenje prenosimo integralno: 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ nadležan za vođenje biračkog spiska, vodi birački spisak u skladu izbornim zakonima koji su u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

Imajući u vidu da se birački spisak formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih (takozvani Izvorni registri), za raspisane izbore, odnosno glasanje, isti se  ažurira permanentno i u kontinuitetu.  

Svaka promjena koja nastane u nekom od ovih registara je proizvod upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev. Dakle, svaka promjena koja se evidentira u nekom od izvornih registara, automatski se generiše i u biračkom spisku.

Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, primjenom jedinstvenog programskog rješenja, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava i zakona koji regulišu ovu oblast.

KOME SE DOSTAVLJA BIRAČKI SPISAK

U skladu sa Zakonom o biračkom spisku Ministarstvo priprema, štampa i ovjerava izvode iz biračkog spiska razvrstane po jedinicama lokalne samouprave i biračkim mjestima i dostavlja ih Državnoj izbornoj komisiji u roku od 72 časa od dana kada je donijeto rješenje o zaključenju biračkog spiska, kao i elektronski uređaj za identifikaciju birača, u koji je unesena elektronska verzija izvoda iz biračkog spiska za konkretno biračko mjesto i posljednja fotografija svakog birača.

IDENTIFIKACIJA BIRAČA

Prilikom pristupanja na biračko mjesto, biračkom odboru birač predaje ličnu kartu ili pasoš kojima dokazuje svoj identitet. Provlačenjem lične karte ili pasoša kroz elektronski čitač mašinski čitljivog zapisa na uređaju za elektronsku identifikaciju pronalazi se birač u elektronskom biračkom spisku i ukoliko je birač upisan na tom biračkom mjestu na lijevoj strani ekrana će se prikazati fotografija birača, a desno od nje ime i prezime, JMBG i adresa birača.  

Istovremeno sa elektronskom identifikacijom, koja ujedno potvrđuje autentičnost priložene lične karte ili pasoša pristupa se i vizuelnoj identifikaciji koja podrazumijeva da se izvrši uvid u ličnu kartu ili pasoš i fotografiju na ekranu uređaja i uporedi sa licem birača koji je pristupio glasanju i, na taj način, potvrdi identitet birača.

CRS-KLJUČ ZA SVE EVIDENCIJE

Zakonom o centralnom registru stanovništva utvrđuje se sadržina centralnog registra stanovništva Crne Gore, razmjena, vođenje, održavanje, čuvanje i korišćenje podataka, određivanje i upotreba lične identifikacione oznake. U smislu ovog zakona lična identifikaciona oznaka je oznaka podataka o licu koja se iskazuje neponovljivim numeričkim izrazom, u vidu jedinstvenog matičnog broja lica i služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

Matični broj određuje se na elektronski podržan način. Svakom licu određuje se jedan matični broj koji se ne može ponoviti. Ukoliko se poništi matični broj, ne može se desiti da se isti takav dodijeli drugom licu.

Lice sa matičnim brojem u evidencijama može imati važeću, samo posljednju fotografiju i lična dokumenta kojima nije istekao rok važenja. Svaki novi izdati dokument (lična karta i pasoš), po automatizmu poništava prethodno izdati dokument, imajući u vidu da je programsko rješenje tako podešeno i ova opcija ne zavisi od postupanja službenika.

Ukoliko je prethodni dokument oglašen nevažećim Ministarstvo donosi rješenje o oglašavanju dokumenta nevažećim i broj dokumenta objavljuje se u "Službenom listu Crne Gore". Ovakav dokument se nalazi i na Interpolovoj listi nevažećih dokumenata, te se više ne može koristiti u pravnom saobraćaju.

KONTROLA BIRAČKOG SPISKA

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, elektronskim putem omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene. Uvid u promjene podrazumijeva uvid u rješenja na osnovu kojih su nastale promjene u izvornim registrima.  

Ministarstvo je dužno da citiranim subjektima (osim parlamentarnoj stranci, na njen zahtjev, i u vremenu koje nije obuhvaćeno izbornom kampanjom), na njihov zahtjev, omogući pristup biračkom spisku i podacima, putem kompjuterske veze korišćenjem naprednog elektronskog sertifikata za korišćenje programskog rješenja, u vremenu od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, što se u praksi dosljedno implemenira.

Državna izborna komisija vrši stalnu kontrolu biračkog spiska i upoređuje ga sa podacima iz relevantnih registara stanovništva, državljanstva, prebivališta, matičnih registra i bazom podataka ličnih karata.

Inspekcijski nadzor nad vođenjem biračkog spiska vrši se kroz redovne i vanredne inspekcijske nadzore, kao i postupanjem po predstavkama učesnika na izborima, ovlašćenih posmatrača izbora i Državne izborne komisije.

Redovni inspekcijski nadzori vrše se po godišnjem programu rada Upravne inspekcije.

Upravni inspektor u vršenju nadzora nad vođenjem biračkog spiska ovlašćen je da pristupanjem Centralnom sistemu izvrši provjeru da li se ažurno izvršavaju sve obaveze vođenja biračkog spiska utvrđene zakonom.

Nadzor nad ažuriranjem biračkog spiska vrši se provjerom svih službenih evidencija, kao i dokaza na osnovu kojih se vrše promjene u biračkom spisku.

Vanredni inspekcijski nadzor obavezan je i vrši se u godini u kojoj se održavaju redovni izbori, odnosno kada se raspišu prijevremeni izbori.

AFIS SISTEM

AFIS sistem je sistem za kontrolu odnosno deduplikaciju otisaka prstiju birača.

Način, odnosno procedura i primjena procedure deduplikacije otisaka prstiju crnogorskih državljana, kontrola primjene procedure deduplikacije otisaka i upoređivanje fotografije otisaka od strane stručnjaka za daktiloskopska ispitivanja, radi međusobne usklađenosti i tačnosti podataka iz biračkog spiska koji imaju biračko pravo, propisani su Uputstvom o načinu deduplikacije otisaka prstiju od strane crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo kontrole i upoređivanja fotografije otisaka prstiju od strane stručnjaka za daktiloskopska ispitivanja.

Ovaj sistem može biti aktiviran u bilo kojem trenutku i sistemska provjera traje oko 48 sati.

Ovaj vid kontrole je bio aktivan tokom izbora 2016. i 2018. godine i kao jedan od oblika kontorle biračkog spiska,  koji je doprinio da se, iako zanemarljiv broj duplih otisaka koji su nastali tehničkim propustima, otkloni.  

Ovaj sistem sada funkcioniše na način da, kod uzimanja otisaka prstiju u Područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave,  ukoliko postoji potencijalno isti otisak, signalizira službeniku, putem poruke na ekranu, tako da službenik odmah može da otkloni tehničke nedostatke (čistoća stakla za uzimanje otisaka prstiju) i na koji način se sprječava dupliranje otisaka.

ZAKLJUČAK

Iz svega navedenog, a što je propisano zakonskom regulativom koju implementira  Ministarstvo unutrašnjih poslova (Zakon o centralnom registru stanovništva, Zakon o ličnoj karti, Zakon o prebivalištu, Zakon o putnim ispravama, Zakon o ličnom imenu, Zakon o matičnim registrima, Zakon o biračkom spisku i drugi), ističemo da nijedan državljanin Crne Gore ne može u posjedu imati dva ista važeća dokumenta (dvije lične karte, dva pasoša), odnosno da lice sa svojim matičnim brojem ima više važećih ličnih karata, osim jedne važeće, niti da više lica mogu imati istu fotografiju, odnosno lica sa istom fotografijom da imaju različite lične podake.  

Takođe, ističemo da crnogorski državljanin sa biračkim pravom ne može biti upisan na izvodu iz biračkog spiska na više biračkih mjesta, niti postojeći sistem omogućava da se falsifikovana lična karta sa fotografijom jednog lica, a sa ličnim i drugim podacima drugog birača, unese u elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska na različitim biračkim mjestima, iz razloga što birač može biti upisan u birački spisak samo na jednom biračkom mjestu.

Napominjemo da je bilo evidentno prisustvo akreditovanih posmatrača na svim prethodno održanim izborima u Crnoj Gori, koji su ključni za evaluaciju i izvještavanje o transparentnosti i legitimnosti izbora. U posljednjem izvještaju Misije ODIHR-a, kojima je u fokusu posmatranje izbora, nije bilo primjedbi ni preporuka na sprovođenje izbornog procesa kada su u pitanju aktivnosti iz nadležnosti MUP-a.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nedjelja i državni praznik: Trgovine NEĆE RADITI tri dana

Petak, 10.07.2020 | 06:54

Uoči Dana državnosti Crne Gore, iz Uprave za inspekcijske poslove podsjetili su privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, na obavezu da poštuju odredbe člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisana zabrana rada trgovinama nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

MATURANTI - Fakultet promijenio literaturu, postali smo meta za potkusurivanje

Petak, 10.07.2020 | 07:29

Maturanti koji su pali na prijemnom ispitu za upis na Medicinski fakultet u Podgorici optužili su upravu te visokoobrazovne ustanove da ih je prevarila i da ih nije obavijestila o promjeni literature na osnovu koje treba da polažu prijemni, piše Dan.

Profesorica PMF-a: Za neuspjeh prijemnog ispita na medicinskom fakultetu KRIV vrh države

Petak, 10.07.2020 | 10:41

„Svojim ličnim djelovanjem država je dokazala da se znanje ne cijeni, već korupcija i nepotizam koji su na vrhu. U zadnjih 30 godina država uživa kada ima neobrazovano stanovništvo“, rekla je Šćepanović.

Veljko Ražnatović o SINU: "Molio sam Boga da dobijem muško dijete zato što..."

Petak, 10.07.2020 | 09:10

Veljko Ražnatović postao je otac malog Željka, a sada je otkrio da je uvijek želio da prvo dobije sina.

Potvrđena optužnica: Osumnjičen da je prodao djevojku za 500 EURA i MERCEDES

Petak, 10.07.2020 | 07:00

Pred podgoričkim Višim sudom sudiće se H.S., osobi bez državljanstva i vlasniku otpada sekundarnih sirovina, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za trgovinu ljudima, piše Dan.

NOVI kineski telefon na preklop izgleda bolje od svih do sada

Petak, 10.07.2020 | 20:59

Detalji još uvek nisu poznati, ali se čini da Huawei kod ovog uređaja planira da implementira Ultra-Thin Glass tehnologiju...

Vlada objavila mapu Evrope: Pogledajte iz kojih država se može ući u CG BEZ OGRANIČENJA

Petak, 10.07.2020 | 20:54

Vlada je objavila na Twitter-u mapu Evrope na kojoj je prikazano iz kojih država i kako se može ući u Crnu Goru.

ČETVRTI dan zaredom: U Srbiji i večeras protesti uprkos ZABRANI okupljanja više od 10 ljudi

Petak, 10.07.2020 | 20:20

Građani Srbije su i večeras, četvrti dan zaredom, izašli na ulice uprkos tome što je danas donesena odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnom mjestu.

Milica Dabović otkrila: "Od februara sam bez redovnih PRIHODA, čuvala sam koze, kopala..."

Petak, 10.07.2020 | 19:54

Košarkašica Milica Dabović ne krije da u posledenje vrijeme ima problema sa finansijama, a pošto sama izdržava sina odlučila je da nabavi novac, te tako rasporodaje svoje stvari na Instagramu.

Srbija danas na trećem mjestu u Evropi po broju PREMINULIH od koronavirusa

Petak, 10.07.2020 | 19:26

Prema podacima sajta worldometers.info, koji dnevno prati presjeke stanja epidemije koronavirusom u zemljama svijeta, na današnji dan u Evropi najviše smrti od kovida-19 imala je Rusija (174), na drugom mjestu po broju umrlih je Velika Britanija (48), dok treće mjesto sa po 18 umrlih dijele Srbija i Ukrajina.

Stiže BEBA: Nikola Vučević PO DRUGI PUT postaje otac

Petak, 10.07.2020 | 19:12

Vučević će, kao i svi, biti odvojeni od porodica - a Nikolina izolacija dolazi u trenutku kada očekuje drugo dijete...

Vimbldon isplaćuje igračima nagrade iako je turnir OTKAZAN- evo i KOLIKO

Petak, 10.07.2020 | 18:44

Organizatori najstarijeg Gren Slem turnira na svijetu žele da pomognu onima koji su zapravo i glavni što se ovaj turnir igra...

FOTO: Odlično stoji svima - Ova nijansa karmina je apsolutni LJETNJI HIT

Petak, 10.07.2020 | 18:07

Ovu nijansu karmina mora da ima svaka žena: Apsolutni je letnji hit!

Fanovi joj poručili da je POGRIJEŠILA: Kim Kardašijan objavila fotografije prije operacije i botoksa

Petak, 10.07.2020 | 17:58

Kim Kardašijan podijelila je sa svojim pratiocima uspomene iz mladosti i stare fotke i odjevne kombinacije koje je nosila.

Stiglo 190 PUTNIKA: Bjeloruski turisti dolaziće svakodnevno u CG

Petak, 10.07.2020 | 17:17

U Crnu Goru će do 1. oktobra svakodnevno dolaziti turisti iz Bjelorusije, a danas je na Aerodrom Tivat sletio prvi od najavljenih aviona - sa 190 putnika iz Minska.