Petak, 01.11.2019 | 12:02
IZVOR: Kolektiv.me

„Zeleno poslovanje“ Crnogorskog Telekoma: Za deset godina smanjili emisiju ugljen-dioksida za 30 odsto

Zaštita životne sredine, održivo poslovanje i „zelena ekonomija“ danas su prioriteti svake moderne i uspješne kompanije u Evropi i svijetu.
Foto: Telekom

Primjenjujući rješenja koja donose rezultate dok istovremeno smanjuju rizike po životnu sredinu, Crnogorski Telekom je za deset godina uspio da smanji emisiju ugljen-dioksida (CO2) za preko 30%, čime je premašio očekivanja Dojče Telekom Grupe, i doprinio ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 27 – Zaštita životne sredine, u pregovorima Crne Gore i Evropske Unije.

Sektor tehnike u Telekomu intenzivno radi na ispunjavanju očekivanja zasnovanih na Pariskom sporazumu iz 2015. godine, a značajan korak napravljen je upotrebom savremenog Free Cooling sistema za klimatizaciju, koji smanjuje emisiju štetnih gasova i potrošnju električne energije. Sa instaliranjem Free Cooling sistema koji koristi spoljašnji vazduh za hlađenje tehničkih prostorija Telekom je počeo prošle godine. Do kraja projekta biće pokriveno preko 200 lokacija.

„Free Cooling (Flexbox 900) praktično eliminiše upotrebu štetnih gasova i rashladnih fluida poput freona. Uređaj se sastoji od kontrolera i ventilatora koji ubacuje spoljašnji vazduh i tako hladi prostor koji se može zagrijati i do tačke topljenja plastike. Ukoliko je temperatura spolja veća od zadane, kontroler zaustavlja ventilator i koristi postojeću klimatizaciju u objektu, najčešće standardnu klimu koja se koristi u domaćinstvima. Za dvije godine, koliko je aktuelan projekat u Telekomu primijetili smo da na dosta lokacija na višoj nadmorskoj visini i na sjeveru zemlje nema potrebe za klima uređajima, hlađenje uspješno obavlja ovaj sistem. Takođe, Free Cooling troši 0.2kW dok klime koje koristimo u prosjeku troše od 1.2 do 2.3 kW na sat“, objašnjava Matija Milačić, specijalista za upravljanje transformacijom u Telekomu.

Foto: Telekom

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine ističu da je Agencija kao nadležan organ za sprovođenje kako nacionalnih tako i međunarodnih propisa koji regulišu ovu oblast, prepoznala ove Telekomove aktivnosti kao veoma značajne sa aspekta zaštite životne sredine, sa naglaskom na zaštitu ozonskog omotača.

„Poznato je da se smanjenjem potrošnje ili isključivanjem iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač i supstanci koje su gasovi sa efektom staklene bašte, kao i proizvoda i opreme koja sadrži ove supstance daje doprinos u očuvanju ozonskog omotač i ublažavanju klimatskih promjena. Pored navedenog važno je ukazati i na značaj energetske efikasnosti ovakve opreme. Uzimajući u obzir činjenicu da je uticaj na globalno zagrijavanje, od indirektnih emisija GHG gasova koje nastaju iz potrošene električne energije, a koja se koristi za rad opreme za hlađenje i klimatizaciju, mnogo veći od direktnih, koje nastaju npr. od curenja rashadnog fluida, to je važno da se prilikom odabira novih tehnologija vodi računa da nove tehnologije koriste kako rashladne fluide sa nižim GWP faktorom, tako i da imaju veću energetsku efikasnost.“ – izjavio je Nikola Medenica, direktor Agencije.

Iz Agencije su takođe ukazali da aktivnosti održavanja, popravke i isključivanja iz upotrebe proizvoda i opreme koja sadrži supstance koje oštećuju ozonski omotač i supstance koje su gasovi sa efektom staklene bašte, mogu vršiti samo pravna lica i preduzetnici koji imaju dozvolu za ovu vrstu djelatnosti, izdatu od strane Agencije.

U Telekomu napominju da trenutno rade na tome da Free Cooling ponude svim kompanijama u Crnoj Gori, kako bi zajedno promovisali ekološki odgovorno poslovanje.

„Osim što se korišćenjem Free Coolinga povećava energetska efikasnost objekata, postižu značajne uštede i promoviše odgovorno poslovanje, ovaj sistem kao najmodernije rješenje po pitanju klimatizacije za male objekte nudi i niz drugih mogućnosti. Tako se kontroleru može pristupiti i iz kancelarije, što olakšava timu za klimatizaciju rad i smanjuje vrijeme za odziv u slučaju problema. Sastavni dio kontrolera su i alarmi vezani za sami uređaj pa se može udaljeno vidjeti zaprljanost filtera, promjena napona, funkcionalnost senzora toplote i ventilatora samog uređaja... Takođe postoji mogućnost povezati tri alarma po želji, poput alarma za provale, dojavu dima, ulaska u objekat...Zbog svega toga želimo da crnogorskim  kompanijama i institucijama ponudimo da do ovog sistema dođu uz našu pomoć, nudeći im istovremeno instalaciju i garanciju na rad sistema“, kazao je Radoš Banović, rukovodilac prodaje za velika preduzeća i državne institucije u Telekomu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Hrvatska OTVARA granice za deset zemalje: Među njima NEMA Crne Gore

Četvrtak, 28.05.2020 | 14:08

"To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Njemačku". 

Šehović: MATURSKE i POLUMATURSKE večeri bi trebalo održati

Četvrtak, 28.05.2020 | 12:51

„Stav Ministarstva prosvjete je da bi maturske i polumaturske večeri, u svijetlu popuštanja epidemioloških mjera, trebalo održati, i to u skladu sa jasnim smjernicama i preporukama Instituta za javno zdravlje. Naravno, konačna riječ je na resornim subjektima, te se Ministarstvo ovim povodom obratilo upravo Institutu za mišljenje“, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Simović: Nadamo se da će Srbija što prije zadovoljiti kriterijum Crne Gore

Četvrtak, 28.05.2020 | 14:23

Kriterijum za otvaranje granica Crne Gore ostaće 25 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutin Simović. 

Odluka Vlade: Osniva se FIRMA koja će rušiti NELEGALNE objekte

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:27

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i donijela odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Zaštita prostora Crne Gore, sa glavnim zadatkom sprovođenja administrativnog rješenja izvršenja o rušenju, uklanjanju vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, saopštio je Aleksandar Dajković, Generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove.

PODGORICA - Modernizacija javnog prevoza: Elektronska karta za građane dostupna od JULA

Četvrtak, 28.05.2020 | 12:05

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić, predstavnica GIZ-a Jasna Sekulović i direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada Džemal Lekić, na današnjoj konferenciji predstavili su novi način funkcionisanja javnog prevoza u Podgorici.

PREPORUKE Zavoda za školstvo - Djeca da ne nose igračke u VRTIĆ

Petak, 29.05.2020 | 10:03

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo je rekao da bi najbolje bilo da se djeca u vrtićima igraju sa igračkama od prirodnog materjala koje su sa svojim vaspitačima izradili.

FOTO: Ovaj pas je nova internet zvijezda - ima "NAJDUŽU NJUŠKU" na svijetu

Petak, 29.05.2020 | 09:17

Ruski hrtovi obično imaju duže njuške od većine ostalih pasmina, ali edan primjerak privukao je veliku pažnju jer ima potencijalno najdužu njušku na svijetu, dugu 31 centimetar.

Zaljubljeni ste u VODOLIJU? Onda ovih PET STVARI morate znati

Petak, 29.05.2020 | 07:36

Konačno ste našli muškarca za kog mislite da je "onaj pravi", i sve se čini idealno. Međutim, ako je u pitanju Vodolija, dobre su šanse da postoje neke stvari koje ćete teško uočiti na prvi pogled.

Za Mojkovčane će biti POSLA: 15 kompanija spremno da ULOŽI NOVAC u grad na Tari

Petak, 29.05.2020 | 07:19

Radeći u prethodnih nekoliko godina na unapređenju kompletne infrastrukture u Mojkovcu, stavarajući izuzetno povoljan poslovni ambijent, posebno u biznis zoni, razvijajući raspoložive resurse, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, lokalna uprava je do sada uspjela da ubijedi petanaest renomiranih kompanija i investitora da će im se i te kako isplatiti ulaganje u mojkovačku opštinu.

Šta će biti sa regionalnim turnirom? Đoković: Igramo u Crnoj Gori 90 ODSTO

Petak, 29.05.2020 | 07:10

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković je u društvu Viktora Troickog odradio još jedan trening u Beogradu.

PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do KRAJA DANA

Petak, 29.05.2020 | 06:51

Vremenska prognoza za petak 29. maj.

NKT: OTVARAJU se vrtići, noćni klubovi...; na javnim okupljanjima do 200 lica

Petak, 29.05.2020 | 00:00

Nacionalno koordinaciono tijelo ublažilo niz mjera... 

NKT donijelo odluku: Građani ovih zemalja od 1. JUNA mogu u CG

Četvrtak, 28.05.2020 | 21:53

Nacionalno koordinaciono tijelo je, na predlog Instituta za javno zdravlje odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u CG.

Bošković: CG ima snage da se izbori sa avetima prošlosti i nastavi svoj put ka evropskim integracijama

Četvrtak, 28.05.2020 | 21:40

Aveti prošlosti se bude, ali država Crna Gora ima kapaciteta i snage da se izbori sa tim i nastavi svoj put ka evropskim i atlantskim integracijama, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Podgorica: Policajac lakše povrijeđen dok je regulisao saobraćaj

Četvrtak, 28.05.2020 | 21:23

Službenik Centra bezbedjnosti Podgorica lakše je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u podgoričkom naselju Zabjelo, dok je regulisao saobraćaj.