Petak, 22.11.2019 | 07:53
IZVOR: Pobjeda

Tvrdi da je NEPROFESIONALAN - Student se žalio na PONAŠANJE profesora

Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore, koji je umjesto Suda časti formiran krajem septembra, stigao je prvi predmet, a ispituju je li prekršen akademski integritet, saznaje Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Jedan student uložio je žalbu na ponašanje profesora uz tvrdnju da se, navodno, na ispitu prema njemu ophodio nekorektno, neprofesionalno i pristrasno. Student je, prema saznajima Pobjede, pokrenuo postupak protiv profesora, jer, zapravo, nije zadovoljan ocjenom koju je dobio.

Etički odbor odluku bi trebalo da se donese u decembru. U opisu posla Etičkog odbora je da utvrđuje odgovornost osobe protiv koje je pokrenut postupak i izriče mjera za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

U tom dokumentu istaknuto je daje pravo studenata da uživaju punu ljudsku i intelektualnu slobodu, te daje akademsko i drugo osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenata. Naglašeno je i da akademsko osoblje ne smije posredno ili neposredno iskorišćavati, zloupotrebljavati, ucjenjivati i diskriminisati studente, niti se prema njima ponašati na nedoličan ili drugi način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Za povredu Etičkog kodeksa Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu koja bi, takođe, bila objavljena na sjednici Senata Univerziteta ili javnu osudu koja bi bila objelodanjena u Biltenu Univerziteta Crne Gore. Etički odbor, kako je ranije pojašnjeno, dijelom radi isti posao koji je radio Sud časti, u smislu prvostepene nadležnosti za razna pitanja kršenja akademskog integriteta. Novina je daje nadležan i za kršenje akademskog integriteta koje se odnosi na plagijat, fabrikovanje, falsifikovanje, citiranje van konteksta i poklonjeno autorstvo ukoliko je odbranjen rad, stečena kvalifikacija, odnosno počinjen drugi oblik kršenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore. Za sve predmete drugostepena instanca je Senat UCG.

Ovim tijelom predsjedava bivši predsjednik Suda časti, prorektor UCG i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Boris Vulđćević. Većina članova koja je bila u Sudu časti izabrana je da čuva akademski integritet i u novom tijelu. Među novim članovima, kojih nije bilo u Sudu časti, su redovni profesor na Medicinskom fakultetu Mileta Golubović, sekretar na Fakultetu političkih nauka Sekule Raičević i Bojan Drljević sa Arhitektonskog fakulteta, kojeg je izabrao Studentski parlament.

Ostali novi-stari članovi su: redovna profesorica na Građevinskom fakultetu Marina Rakočević, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Dragana Kujović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Miroslav Doderović, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Predrag Janković i docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Božidar Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Danas je SVETA PETKA: Na njen dan dešavaju se ČUDA, žene ne smiju da rade OVE stvari

Utorak, 27.10.2020 | 08:12

Danas, 27. oktobra praznuje se Prepodobna mati Paraskeva u narodu poznatija kao Sveta Petka.

Poslanici DPS-a i SD-a se ODREKLI poslaničkih zarada - zadržaće MINISTARSKE PLATE

Utorak, 27.10.2020 | 07:06

Poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata koji su ujedno i ministri u tehničkom mandatu Vlade, primaće, do formiranja nove vlade, ministarske zarade, jer za poslaničke nijesu bili zainteresovani, piše Pobjeda

Rabrenović: Nakon 27 godina hram za crnogorske vjernike u Podgorici

Utorak, 27.10.2020 | 12:01

Kada ja 31. oktobra 1993. godine obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva niko od nas tada nije ni slutio da će proći vremenski period do 28. oktobra 2020. godine da bi pravoslavni vjernici imali mogućnost da izgrade prvi hram crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici nakon što je stvarno 1918. godine a službeno 1920. godine bila ukinuta kao do tad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva, saopštio je predsjednik i odbornik Liberalne partije Glavnog grada Podgorica Jovan Rabrenović.

Uputili ZAHTJEV - Deset savjetnika Ivana Brajovića traži PLATE

Utorak, 27.10.2020 | 07:35

Zahtjev jednog broja bivših poslanika Skupštine Crne Gore 26. saziva za ostvarivanje prava na naknadu godinu dana nakon prestanka funkcije, biće na dnevnom redu današnje sjednice Administrativnog odbora.

Raspodjela resora: Krivokapić od partija zatražio IMENA KANDIDATA za ministre?

Utorak, 27.10.2020 | 06:59

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji su im pripali, potvrđeno je Danu iz više izvora.  

SZO upozorava: Od KORONE u Evropi preminulo 40% VIŠE ljudi nego prošle nedjelje

Utorak, 27.10.2020 | 21:53

Dnevni broj umrlih od covida-19 u Evropi za 40% je veći nego prošle nedjelje, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Oktobar se bliži kraju: Sjutra PROMJENLJIVO vrijeme, ovo su prognozirane TEMPERATURE

Utorak, 27.10.2020 | 21:21

Vremenska prognoza za srijedu, 28. oktobar. 

Ništa od duela sa Mesijem - Ronaldo opet POZITIVAN na KORONAVIRUS

Utorak, 27.10.2020 | 20:50

Kristijano Ronaldo i dalje je pozitivan na koronavirus, pa neće izaći na megdan Lionelu Mesiju u duelu Juventusa i Barselone.

FOTO: Žene širom svijeta ODUŠEVLJENE - Kijanu Rivs promijenio IMIDŽ

Utorak, 27.10.2020 | 20:35

Popularni glumac Keanu Reeves proveo je vikend sa djevojkom Alexandrom Grant, nakon čega ga je ona odbacila do hotela u Berlinu gdje trenutno boravi.

Roditelji NEGODUJU na ONLAJN nastavu - Zamjena za odlazak u ŠKOLU ne postoji

Utorak, 27.10.2020 | 20:12

Mnogi su strahovali od početka školske godine i rizika od zaraze. Tokom oktobra, inficirano je 97 učenika, od 100 hiljada koji pohađaju nastavu, pa epidemilozi smatraju da je škola, uz poštovanje mjera-bezbjedno mjesto. S druge strane, neki roditelji negoduju jer im djeca ne idu u školu, ali iz Ministarstva prosvjete poručuju-ovo je najbolji model koji se u Crnoj Gori mogao ponuditi.

Medojević - Krivokapić NIJE reformski PREMIJER

Utorak, 27.10.2020 | 19:47

Ukoliko mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić, odluči da Vlada bude iskjučivo ekspertska bez lidera DF-a, Pokret za promjene će glasati za Vladu, ali neće učestvovati u njenom radu, kaže za Dnevnik Nebojša Medojević. Ističe i da Krivokapić nije planirao potredsjedničko mjesto u Vladi koje bi se bavilo reformama i koordinacijom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. I dok URA priželjuje Vladu eksperata, Demokratska Crna Gora nije željela da komentariše pregovarački proces. Mandatar Krivokapić kaže da će se obratiti javnosti kada za to dođe vrijeme, a analitičari smatraju da će se Vlada sigurno formirati-jer je ulog veliki.

KORONAVIRUS u CG - Cetinje u crvenoj zoni, na snazi OŠTRE mjere

Utorak, 27.10.2020 | 19:41

Cetinje je u crvenoj zoni, a samo danas je registrovano devet novoinficiranih. Prijestonica funkcioniše pod oštrim mjerama, jedan broj ljekara je zaražen, a škole su zatvorene.

Prava LJUBAV - DEVET znakova koji pokazuju da ste pronašli SRODNU DUŠU

Utorak, 27.10.2020 | 19:16

Postoji vjerovanje da kada čovjek umre, njegova duša se razbije na dosta sitnih komada. Ti komadi se nasumično sjedinjuju sa djelovima mnogih drugih duša i time formiraju nove duše i nove ljude. Ovo su znakovi da ste pronašli srodnu dušu.

Legenda argentinskog fudbala: "Mesi se jako LOŠE osjeća..."

Utorak, 27.10.2020 | 19:11

Legenda argentinskog fudbala Juan Sebastian Veron vjeruje kako se Lionel Messi osjeća neprijatno u Barseloni dok klub traži novi identitet pod vodstvom trenera Ronalda Koemana.

U Italiji i dalje TEŠKA situacija - NAJVIŠE zaraženih u danu od početka pandemije

Utorak, 27.10.2020 | 18:51

Smrtonosni virus hara Evropom, u Italiji se ponavlja poznati scenario...