Petak, 22.11.2019 | 07:53
IZVOR: Pobjeda

Tvrdi da je NEPROFESIONALAN - Student se žalio na PONAŠANJE profesora

Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore, koji je umjesto Suda časti formiran krajem septembra, stigao je prvi predmet, a ispituju je li prekršen akademski integritet, saznaje Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Jedan student uložio je žalbu na ponašanje profesora uz tvrdnju da se, navodno, na ispitu prema njemu ophodio nekorektno, neprofesionalno i pristrasno. Student je, prema saznajima Pobjede, pokrenuo postupak protiv profesora, jer, zapravo, nije zadovoljan ocjenom koju je dobio.

Etički odbor odluku bi trebalo da se donese u decembru. U opisu posla Etičkog odbora je da utvrđuje odgovornost osobe protiv koje je pokrenut postupak i izriče mjera za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

U tom dokumentu istaknuto je daje pravo studenata da uživaju punu ljudsku i intelektualnu slobodu, te daje akademsko i drugo osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenata. Naglašeno je i da akademsko osoblje ne smije posredno ili neposredno iskorišćavati, zloupotrebljavati, ucjenjivati i diskriminisati studente, niti se prema njima ponašati na nedoličan ili drugi način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Za povredu Etičkog kodeksa Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu koja bi, takođe, bila objavljena na sjednici Senata Univerziteta ili javnu osudu koja bi bila objelodanjena u Biltenu Univerziteta Crne Gore. Etički odbor, kako je ranije pojašnjeno, dijelom radi isti posao koji je radio Sud časti, u smislu prvostepene nadležnosti za razna pitanja kršenja akademskog integriteta. Novina je daje nadležan i za kršenje akademskog integriteta koje se odnosi na plagijat, fabrikovanje, falsifikovanje, citiranje van konteksta i poklonjeno autorstvo ukoliko je odbranjen rad, stečena kvalifikacija, odnosno počinjen drugi oblik kršenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore. Za sve predmete drugostepena instanca je Senat UCG.

Ovim tijelom predsjedava bivši predsjednik Suda časti, prorektor UCG i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Boris Vulđćević. Većina članova koja je bila u Sudu časti izabrana je da čuva akademski integritet i u novom tijelu. Među novim članovima, kojih nije bilo u Sudu časti, su redovni profesor na Medicinskom fakultetu Mileta Golubović, sekretar na Fakultetu političkih nauka Sekule Raičević i Bojan Drljević sa Arhitektonskog fakulteta, kojeg je izabrao Studentski parlament.

Ostali novi-stari članovi su: redovna profesorica na Građevinskom fakultetu Marina Rakočević, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Dragana Kujović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Miroslav Doderović, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Predrag Janković i docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Božidar Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PODRŠKA pred istorijsku utakmicu: Plavo - bijelo svijetlo na Milenijumu u čast naših fudbalera

Utorak, 22.09.2020 | 21:50

Podrška našim fudbalerima pred istorijsku utakmicu u Sarajevu.

Episkopski savjet: Učesnici izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost

Utorak, 22.09.2020 | 21:44

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na učesnike izbornog procesa da "do kraja pokažu mudrost i odgovornost".

Policija identifikovala i lišila slobode osumnjičeno lice koje je pomagalo osumnjičenom za ubistvo

Utorak, 22.09.2020 | 18:33

Službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Herceg Novi danas u Podgorici lišili slobode D.T. (24) iz Herceg Novog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, saopšteno je iz Uprave policije.

Krizni medicinski štab u Bijelom Polju: Bolnica funkcioniše odlično, dodaje se još 20 Covid kreveta

Utorak, 22.09.2020 | 18:28

Opšta bolnica u Bijelom Polju, čije je funkcionisanje Krizni medicinski štab Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ocijenio veoma profesionalnim, dobila je zadatak da, s obzirom na epidemiološku situaciju u Beranama, već tokom dana ili sjutra proširi kapacitete za još 20 kreveta sa kiseoničkom potporom kako bi bila spremna da prihvati eventualni povećani broj COVID-19 pozitivnih pacijenata.

Podgorica: Vlada, Glavni grad, i Privredna komora će pomoći kompanije čiji su objekti izgoreli u požaru

Utorak, 22.09.2020 | 18:10

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i predsjednica vladine Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda Marija Vučinović, obišli su danas objekte kompanija DADI i TV CENTAR ĐEČEVIĆ koji su izgoreli u jučerašnjem požaru na Karabuškom polju i tom prilikom vlasnicima ovih kompanija obećali pomoć.

Episkopski savjet: Učesnici izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost

Utorak, 22.09.2020 | 21:44

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na učesnike izbornog procesa da "do kraja pokažu mudrost i odgovornost".

Knežević: Tražimo da nam Krivokapić objasni zahtjeve Abazovića

Utorak, 22.09.2020 | 21:26

Niko iz Demokratskog fronta nije doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već tražimo da nam pojasni zahtjeve Dritana Abazovića koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujuci Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvo odbrane, Vojno obavještajnu agenciju, Ministarstvo vanjskih poslova i MInistarstvo pravde, saopštio je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

Ćerka Anđeline Džoli i Bred Pita promijenila ime u muško, spremna i na operaciju promjene POLA

Utorak, 22.09.2020 | 21:20

Ćerka Anđeline Žoli koju je dobila u braku sa Bred Pitom, Šajlo, kako pišu strani mediji promijenila je ime u muško i sada se zove Džon.

Ana Nikolić o svom početku: Trebalo je da se bavim drugom profesijom, ali...

Utorak, 22.09.2020 | 20:41

Ana Nikolić je jedna od najpopularnijih srpskih pjevačica godinama unazad. Međutim, seksi Paraćinka trebalo je da se bavi drugom profesijom, međutim roditelji joj to, prema njenim riječima, nijesu dozvolili.

VIDEO: U momentu, sve je moglo da se pretvori u TRAGEDIJU: Na NJIH se obrušila ogromna SANTA LEDA

Utorak, 22.09.2020 | 20:06

Evo kako priroda može da se poigra sa nama, čak i kad smo najsigurniji da nije tako...

Abazović predložio Krivokapića za premijera, DF ODBIO

Utorak, 22.09.2020 | 19:46

Lideri Demokratskog fronta tvrde da nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ga ne mogu podržati za mandatara dok ne preispitaju povjerenje prema njemu na stranačkim organima.

Najveća KAZNA u ISTORIJI Lige 1: Nejmar pred rekordnom SUSPENZIJOM

Utorak, 22.09.2020 | 19:31

Nejmar bi mogao da dobije najveću kaznu u istoriji Lige 1 zbog rasističkog vrijeđanja.

Pametne, lijepe, uspješne...: Muškarci se PLAŠE žena rođenih u ovom horoskopskom znaku

Utorak, 22.09.2020 | 19:20

Sve češće se govori o ženama kojih se muškarci boje i rijetko ulaze u vezu s njima iz straha da će ostati inferiorni. "Opasne žene" rođene su ovom znaku.

20 citata velikog pisca: "Mozak besposlenog čovjeka je omiljeno prebivalište đavolovo"

Utorak, 22.09.2020 | 19:07

Kao mislilac i pisac, Lav Nikolajevič Tolstoj imao je izrazito jak uticaj na Rusiju svojeg doba. Još za života stekao je brojne sljedbenike, a njegove ideje su usvojili i čitatelji širom svijeta. Njegova djela su neizmjerno obogatila rusku i svjetsku književnost.

Policija identifikovala i lišila slobode osumnjičeno lice koje je pomagalo osumnjičenom za ubistvo

Utorak, 22.09.2020 | 18:33

Službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Herceg Novi danas u Podgorici lišili slobode D.T. (24) iz Herceg Novog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, saopšteno je iz Uprave policije.