Petak, 22.11.2019 | 07:53
IZVOR: Pobjeda

Tvrdi da je NEPROFESIONALAN - Student se žalio na PONAŠANJE profesora

Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore, koji je umjesto Suda časti formiran krajem septembra, stigao je prvi predmet, a ispituju je li prekršen akademski integritet, saznaje Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Jedan student uložio je žalbu na ponašanje profesora uz tvrdnju da se, navodno, na ispitu prema njemu ophodio nekorektno, neprofesionalno i pristrasno. Student je, prema saznajima Pobjede, pokrenuo postupak protiv profesora, jer, zapravo, nije zadovoljan ocjenom koju je dobio.

Etički odbor odluku bi trebalo da se donese u decembru. U opisu posla Etičkog odbora je da utvrđuje odgovornost osobe protiv koje je pokrenut postupak i izriče mjera za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

U tom dokumentu istaknuto je daje pravo studenata da uživaju punu ljudsku i intelektualnu slobodu, te daje akademsko i drugo osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenata. Naglašeno je i da akademsko osoblje ne smije posredno ili neposredno iskorišćavati, zloupotrebljavati, ucjenjivati i diskriminisati studente, niti se prema njima ponašati na nedoličan ili drugi način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Za povredu Etičkog kodeksa Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu koja bi, takođe, bila objavljena na sjednici Senata Univerziteta ili javnu osudu koja bi bila objelodanjena u Biltenu Univerziteta Crne Gore. Etički odbor, kako je ranije pojašnjeno, dijelom radi isti posao koji je radio Sud časti, u smislu prvostepene nadležnosti za razna pitanja kršenja akademskog integriteta. Novina je daje nadležan i za kršenje akademskog integriteta koje se odnosi na plagijat, fabrikovanje, falsifikovanje, citiranje van konteksta i poklonjeno autorstvo ukoliko je odbranjen rad, stečena kvalifikacija, odnosno počinjen drugi oblik kršenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore. Za sve predmete drugostepena instanca je Senat UCG.

Ovim tijelom predsjedava bivši predsjednik Suda časti, prorektor UCG i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Boris Vulđćević. Većina članova koja je bila u Sudu časti izabrana je da čuva akademski integritet i u novom tijelu. Među novim članovima, kojih nije bilo u Sudu časti, su redovni profesor na Medicinskom fakultetu Mileta Golubović, sekretar na Fakultetu političkih nauka Sekule Raičević i Bojan Drljević sa Arhitektonskog fakulteta, kojeg je izabrao Studentski parlament.

Ostali novi-stari članovi su: redovna profesorica na Građevinskom fakultetu Marina Rakočević, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Dragana Kujović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Miroslav Doderović, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Predrag Janković i docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Božidar Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Danas NIGDJE BEZ KIŠOBRANA: Očekuju se PLJUSKOVI i GRMLJAVINA

Utorak, 28.01.2020 | 07:02

Vrmenska prognoza za utporak 28. januar.

Đukanović: Vratili smo sebi državno dostojanstvo i obnovili svoju državu

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 22:50

Vratili smo sebi državno dostojanstvo i obnovili svoju državu, nešto o čemu je Crna Gora i generacije naših predaka sanjali gotovo čitav vijek, kazao je predsjednik Crne Gore i predsjednik DPS-a Milo Đukanović na sjednici OO DPS Tivat.  

Put Podgorica- Kolašin: Kamen pao na kamion, NEMA POVRIJEĐENIH

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 21:11

Na putu Podgorica - Kolašin kamen je pao na kamion, saopšteno je Portalu RTCG iz OKC-a Uprave policije.

VIDEO: "Draga košarko- zaljubio sam se u tebe": Kobi je ovim filmom ZASLUŽIO Oskara

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 21:07

Legendarni Kobi Brajant oprostio se zvanično od košarke u 37. godini, u novembru 2015., kada je objavio da će se povući na kraju sezone. Tada je objavio emotivno pismo, u kom je potvrdio da je vrijeme da se posveti porodici i da loptu ostavi po strani, iako mu je lopta bila sve.

Kina: Nema crnogorskih državljana ZARAŽENIH Korona virsom

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 20:44

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da prema dostupnim informacijama među zaraženim Korona virusom u Kini nema crnogorskih državljana.

"Počast kakvu je i ZASLUŽIO": Kobi odmah u Kući slavnih

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 20:31

Američka Kuća slavnih objavila je kako će tragično stradalog legendarnog košarkaša Kobija Brajanta već ove godine uvrstiti među svoje članove i tako preskočiti standardni izborni proces. 

FOTO: MOLEBAN Presvetoj Bogorodici- Vjernici iz Budve, Bečića, Paštrovića...

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 20:02

Procjenjuje se da je na litiji u Budvi večeras bilo 10.000 ljudi.

Doček u Podgorici: Gojković: Ovo je USPJEH igrača; Ivović: NAJBOLJI navijači na svijetu!

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 19:29

"Mislio sam da se doček nakon Malage ne može ponoviti, ali smo večeras dokazali da Crna Gora kada je vaterpolo u pitanju ima najbolje navijače", poručio je Aleksandar Ivović, junak duela za bronzu.

Marković na prijemu ajkula: Crna Gora vrh SVJETSKOG i EVROPSKOG vaterpola

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 18:41

Premijer Duško Marković primio je danas crnogorske vaterpoliste.

U ČAST AJKULA: Zgrada Glavnog grada u CRVENOJ boji

Ponedjeljak, 27.01.2020 | 17:37

Upravna zgrada Glavnog grada večeras je u crvenoj boji u čast osvajanje bronzane medalje naših “ajkula” na Evropskom prvenstvu u vaterpolu.