Petak, 22.11.2019 | 07:53
IZVOR: Pobjeda

Tvrdi da je NEPROFESIONALAN - Student se žalio na PONAŠANJE profesora

Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore, koji je umjesto Suda časti formiran krajem septembra, stigao je prvi predmet, a ispituju je li prekršen akademski integritet, saznaje Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Jedan student uložio je žalbu na ponašanje profesora uz tvrdnju da se, navodno, na ispitu prema njemu ophodio nekorektno, neprofesionalno i pristrasno. Student je, prema saznajima Pobjede, pokrenuo postupak protiv profesora, jer, zapravo, nije zadovoljan ocjenom koju je dobio.

Etički odbor odluku bi trebalo da se donese u decembru. U opisu posla Etičkog odbora je da utvrđuje odgovornost osobe protiv koje je pokrenut postupak i izriče mjera za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

U tom dokumentu istaknuto je daje pravo studenata da uživaju punu ljudsku i intelektualnu slobodu, te daje akademsko i drugo osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenata. Naglašeno je i da akademsko osoblje ne smije posredno ili neposredno iskorišćavati, zloupotrebljavati, ucjenjivati i diskriminisati studente, niti se prema njima ponašati na nedoličan ili drugi način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Za povredu Etičkog kodeksa Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu koja bi, takođe, bila objavljena na sjednici Senata Univerziteta ili javnu osudu koja bi bila objelodanjena u Biltenu Univerziteta Crne Gore. Etički odbor, kako je ranije pojašnjeno, dijelom radi isti posao koji je radio Sud časti, u smislu prvostepene nadležnosti za razna pitanja kršenja akademskog integriteta. Novina je daje nadležan i za kršenje akademskog integriteta koje se odnosi na plagijat, fabrikovanje, falsifikovanje, citiranje van konteksta i poklonjeno autorstvo ukoliko je odbranjen rad, stečena kvalifikacija, odnosno počinjen drugi oblik kršenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore. Za sve predmete drugostepena instanca je Senat UCG.

Ovim tijelom predsjedava bivši predsjednik Suda časti, prorektor UCG i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Boris Vulđćević. Većina članova koja je bila u Sudu časti izabrana je da čuva akademski integritet i u novom tijelu. Među novim članovima, kojih nije bilo u Sudu časti, su redovni profesor na Medicinskom fakultetu Mileta Golubović, sekretar na Fakultetu političkih nauka Sekule Raičević i Bojan Drljević sa Arhitektonskog fakulteta, kojeg je izabrao Studentski parlament.

Ostali novi-stari članovi su: redovna profesorica na Građevinskom fakultetu Marina Rakočević, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Dragana Kujović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Miroslav Doderović, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Predrag Janković i docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Božidar Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Davidović RANJEN u Beogradu: SPASILO ga debelo staklo na prozorima hotela?

Petak, 13.12.2019 | 06:59

Prvi rezultati istrage beogradske policije povodom oružanog napada na nikšićkog biznismena Miodraga Daku Davidovića (62) upućuju na to da je pucano sa razdaljine od oko 60 metara, a da je snajperski hitac bio precizan, međutim putanju je donekle poremetilo debelo staklo hotela “Kraun plaza”, što je Nikšićaninu i spasilo život.

"Pokušavaju da se igraju mnome i to neću dozvoliti": Penzioner iz Spuža DVIJE GODINE čeka na pregled SRCA

Petak, 13.12.2019 | 06:36

Penzioner iz Spuža Veselin Radović (71) tvrdi da zbog elektronskog zakazivanja već dvije godine ne može da zakaže specijalistički pregled stres eho test koji rade srčani pacijenti u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) jer mu izabrani ljekar kaže da nema slobodnog termina.

NOVA PRAVILA: Ulazak u sudnice od danas isključivo BEZ TELEFONA

Petak, 13.12.2019 | 06:17

Novim Kućnim redom koji je propisala predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, sva lica prije ulaska u sudnicu dužna su da službenicima obezbjeđenje predaju prenosne elektronske uređaje, odnosno telefone i računare.

FILMSKE SCENE na ulicama Podgorice: UKRAO kamion, pa bježeći policiji OŠTETIO auta, stubove,...

Četvrtak, 12.12.2019 | 21:28

Više automobila, ograda od kuća u podgoričkoj Staroj varoši, stubove, prolaz između zgrada oštetio je večeras Podgoričanin bježeći ukradenim kamionom od policije.

Program stručnog osposobljavanja: NAJMLAĐI pripravnik ima 21, NAJSTARIJI 56 godina

Četvrtak, 12.12.2019 | 19:55

Najstari pripravnik, koji se prijavio za Program stručnog osposobljavanja visokošlolaca, je napunio 56 godina, dok najmlađi ima 21 godinu, pokazuje zvaničan Izvještaj koji je danas popodne usvojila Vlada.

Danas je najbaksuzniji dan u godini: Ovo su neka od BIZARNIH vjerovanja

Petak, 13.12.2019 | 08:26

Petak 13. smatra se najbaksuznijim danom, kada sve ono što vam inače ne ide od ruke postaje još komplikovanije.  

VIDEO: Penzioner U SUZAMA: 20 GODINA je bio sam za Božić, a sada ga je sačekalo IZNENAĐENJE ŽIVOTA

Petak, 13.12.2019 | 07:42

Britanskog penzionera (78) je ove godine pred Božić iznenadila ekipa BBC.

Više NE KRIJU da su zaljubljeni: Luka Jović objavio fotografiju sa NOVOM DJEVOJKOM - manekenkom

Petak, 13.12.2019 | 06:51

Fudbaler Real Madrida Luka Jović u vezi je sa srpskom manekenkom Sofijom Milošević i napokon je to priznao.

VREMENSKA PROGNOZA: Danas nigdje BEZ KIŠOBRANA, evo kada se očekuju PLJUSKOVI

Petak, 13.12.2019 | 05:41

Vremenska prognoza za petak 13. decembar.

VIDEO: 15 metara IZNAD ZEMLJE: Pogledajte kako izgleda NAJVEĆA trambolina na svijetu

Četvrtak, 12.12.2019 | 22:23

Igranje i skakanje na trambolini jedna je od omiljenih aktivnosti kako mališana, tako i odraslih. A da li ste razmišljali kako izgleda najveća trambolina na svijetu?

Tri i po kilometara ispod NIVOA MORA: Otkrivena NAJDUBLJA tačka na Zemlji

Četvrtak, 12.12.2019 | 21:29

Najdublja tačka na kontinentalnoj kori Zemlje identifikovana je na istočnom dijelu Antarktika, ispod glečera Denman, prenose strani mediji.

FILMSKE SCENE na ulicama Podgorice: UKRAO kamion, pa bježeći policiji OŠTETIO auta, stubove,...

Četvrtak, 12.12.2019 | 21:28

Više automobila, ograda od kuća u podgoričkoj Staroj varoši, stubove, prolaz između zgrada oštetio je večeras Podgoričanin bježeći ukradenim kamionom od policije.

Uklonite FLEKE od laka za nokte, bez korišćenja ACETONA: Potrebna vam je samo ova NAMIRNICA!

Četvrtak, 12.12.2019 | 21:25

Koliko god vam se činilo da je lak za nokte teško ukloniti, zapravo postoji jedan jednostavan trik koji će odstraniti sve fleke - bez ribanja i upotrebe acetona.

NEMA više batina: FIZIČKO kažnjavanje DJECE smatra se KRIVIČNIM djelom u ovoj DRŽAVI!

Četvrtak, 12.12.2019 | 21:03

Poslanici škotskog parlamenta danas su glasali za zabranu roditeljima i starateljima da tuku djecu.

Sa partnerom DIJELITE PEŠKIR? Kada pročitate UPOZORENJE ljekara, ZABORAVIĆETE NA TO!

Četvrtak, 12.12.2019 | 20:54

Ako redovno nakon kupanja dijelite peškire sa svojim partnerom, postoji vjerovatnoća da vaše tijelo i lice dolazi u dodir sa fekalijama, tj. tjelesnim izlučevinama koje mogu biti veoma opasne po zdravlje.