Petak, 06.12.2019 | 11:26
IZVOR: biografija.org

AL' JE LIJEP OVAJ SVIJET: Na današnji dan ROĐEN je Jovan Jovanović Zmaj

Jovan Jovanović Zmaj ili Čika Jova Zmaj, je jedan od najplodnijih pjesnika srpskog romantizma. Rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu. Završio je prava i medicinu, a uporedo sa tim je pokretao i uređivao brojne književne časopise. Pisao je lirske, satirične, političke i dječje pjesme.

 
Foto: Vikipedija

Zmaj potiče iz ugledne porodice, a roditelji su mu bili Marija Gavanski i Pavle Jovanović, gradonačelnik Novog Sada. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, dok je više razrede pohađao u Halašu i Požunu (današnjoj Bratislavi). Nakon gimnazije je upisao prava u Pešti koja je studirao i u Pragu i u Beču.

Stekao je dobro obrazovanje, a u gradu muzike je upoznao političara Svetozara Miletića i pesnike Đuru Jakšića i Branka Radičevića koji će uticati na njegovo stvaralaštvo. Zmaj je tvorac srpske poezije za djecu i njen najveći predstavnik. 1858. godine je objavio prvu pjesmu „O Gaši“, a tokom života je napisao oko 450 dječjih pjesama.

Najpoznatije su: „Al’ je lijep ovaj svijet“, „Pačija škola“, „Materina maza“, „Taši, taši“, „Zima, zima, e pa šta je“, „Žaba čita novine“, „Zeka iz jendeka“, „Prvi snijeg“, „Ciganini hvali svoga konja“, itd.

Neke od pjesama za odrasle su: „Zar ja ljubit’ više ne smijem“, „Moji mrtvi“, „Misleć’ na te“, „Mrtvo cvijeće“, „Svijetli grobovi“ koju je napisao posle smrti prijatelja Đure Jakšića, itd. 

1861. godine je upoznao svoju buduću suprugu, Ružu sa kojom će dobiti četvoro djece. 1864. godine je pokrenuo satirični list „Zmaj“, a to će postati i njegov nadimak. 

Nastao je od datuma 3. maj kada se, prije 16 godina, održala Majska skupština na kojoj je srpski narod sebe proglasio politički slobodnim i nezavisnim od Austro-Ugrarske.

Nedugo zatim uslijedile su tragedije koje će obilježiti pjesnikov život i zauvijek ga promijjeniti. Sin Mirko je umro kada je imao tri godine, a ćerka Tijana sa tri mjeseca.

Utjehu su tražili trećem djetetu u Savi, ali on je umro nakon nedjelju dana. Četvrto dete, Jug, je umro na rođenju. Rodivši Smilju, Ružino srce nije moglo da izdrži toliku patnju pa je i ona kasnije umrla. Nesrećnom pjesniku je ostala samo ta djevojčica koja je živjela svega dvije godine.

Iako je bio ljekar, nije mogao da ih spase od tuberkuloze za koju, u tom periodu, nije bilo lijeka. U međuvremenu se vratio u Novi Sad i otvorio je ordinaciju. Nekoliko godina kasnije je počeo da živi u Pančevu gdje je pokrenuo list „Žiža“.

Zmaj je ženi i djeci napravio spomen u vidu zbirke pjesama „Đulići uvioci“ u kojoj opisuje svoju bol zbog strašnih gubitaka koje je doživio. Okrenuo se svoj djeci ovog svijeta i za njih je uređivao časopise „Neven“, „Kolarac“, itd.

14. juna 1904. godine je preminuo u Sremskoj Kamenici. Sahrani je prisustvovalo mnogo ljudi koji su oplakivali pjesnikovu smrt i tužan život.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Serena teško podnijela otkazivanje Vimbldona: "Potresena sam"

Četvrtak, 02.04.2020 | 21:43

Vimbldon je otkazan prvi put u mirnodopskim uslovima, što je iznenadilo sedmostruku šampionku Serenu Vilijams.

Humanost i solidarnost na prvom mjestu: Zaposleni u OŠ Vuk Karadžić iz Berana donirali 925 eura

Četvrtak, 02.04.2020 | 21:37

Zaposleni u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Berana, donirali su dio svoje martovske zarade, 925 eura, Nacionalnom koordinacionalnom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

Odluka Vlade: Utvrđen prijedlog o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Četvrtak, 02.04.2020 | 20:59

Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Svima je povremeno potrebno malo ohrabrenja: Najbolji inspirativni govori iz čuvenih filmova

Četvrtak, 02.04.2020 | 20:10

Svima je povremeno potrebno malo ohrabrenja koje nam daje snagu da ustanemo i nastavimo dalje dignute glave. To posebno važi u aktuelnom trenutku, kada nikome malo motivacionih riječi ne može da škodi. Ovo su najbolji inspirativni govori iz čuvenih filmova.

VIDEO: Baka proslavila 110. rođendan u toku pandemije - "Kada prođe dvostruko ću slaviti"

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:51

Luiza Vaskez de Silva, rođena 1910. godine u gradiću Pontevedra na sjeveru Španije, preživjela je špansku groznicu i građanski rat, a sada je uvjerena kako će nadživjeti i korona virus. Danas je proslavila 110. rođendan!

PRVI slučaj infekcije koronavirusom POTVRĐEN u naselju Vrela Ribnička

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:38

Prvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen je u naselju Vrela Ribnička.

Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO-a značajno za suočavanje sa koronavirusom

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:25

Jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni su u suočavanju s krizom COVID-19, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku sa ministrima iz zemalja NATO članica, koji je organizovan putem video konferencije.

Đukanović: Na lokalnom nivou imamo odgovorne ljude koji doprinose efikasnosti i odgovornosti državnog sistema CG

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:08

Pozvao sam predsjednike opština Berane Dragoslava Šćekića, Andrijevice Srđana Mašovića i Petnjice Samira Agovića da udružimo napore i da pojačamo senzibilnost prema posebno ugroženim kategorijama stanovništva, među kojima su i penzioneri.

Zastava ispred Ambasade Srbije spuštena na POLA KOPLJA

Četvrtak, 02.04.2020 | 18:41

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, spustio zastavu te države na pola koplja.

Grbić poslao poruku navijačima Budućnosti: "Strpite se još malo, slavićemo našu titulu"

Četvrtak, 02.04.2020 | 18:34

Petar Grbić se u Budućnost vratio sa ciljem da osvoji titulu.