Petak, 06.12.2019 | 16:15
IZVOR: Pr centar

Šest osoba lišeno SLOBODE: Otkrivanje ČLANOVA kriminalne organizacije umiješanih u UBISTVO

Specijalni tužilac, Saša Čađenović saopštio je da je lišeno slobode šest lica, a da su tri procesuirana zbog sumnje da su umiješani u ubistvo J.K. i pokušaj ubistva V.G.

 
Foto: PR centar

On je danas, na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije povodom aktuelnih akcija, kazao da su u vezi predmeta „Savoj“ u kojem se radi o pokušaju ubistva na štetu G.V. 20. avgusta ove godine, lišeni  slobode M.V., V.L., H.M., Z.Đ., M.L., M.M., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Čađenović je rekao da je u odnosu na S.Đ. V.L. i M.V. podnijeta krivična prijava i zbog krivičnog djela ubistvo u  pokušaju na štetu G.V., u odnosu na sva lica donijete su naredbe o sprovođenju istrage, a protiv četiri lica je i određen pritvor.

„Nakon saslušanja pred SDT-om pritvor je određen protiv četiri lica, dok se lice S.Đ. nalazilo u bjekstvu“, rekao je Čađenović.

On je kazao da je nastavljen rad na otkrivanju članova te kriminalne organizacije, pa je, kako je pojasnio, nakon događaja od 1. novembra ove godine u Baru kada je lišen života J.K., a teške tjelesne povrede zadobio V.G., „postupajući po nalozima SDT-a i Višeg državnog tužilaštva podnijeta krivična prijava protiv još četiri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teško ubistvo u pokušaju“.

„S.Đ. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na štetu J.K. i V.G.. Dva lica su saslušana pred SDT-om i pred istima je određeno zadržavanje“, rekao je Čađenović.

On je kazao da su u toku istrage koja je sprovođenja po nalozima SDT-a, prikupljeni materijalni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da su lica postali pripadnici kriminalne organizacije, te da su, kako je naveo, pojedini od njih uzeli učešće u izvršenju krivičnih djela ubistvo u pokušaju i teško ubistvo.

„Tokom istrage utvrđeno je i djelovanje ove kriminalne organizacije, koja je formirana radi vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, a koja je djelovala na teritoriji Crne Gore pri čemu je svaki od članova imao tačno određen zadatak i ulogu“, rekao je Čađenović.

On je kazao da je tokom postupka izvršeno više pretresa u stanovima i prostorijama koje koriste okrivljeni i sa njima povezana lica, kojom prilikom su, kako je pojasnio, pronađeni predmeti od značaja za sam krivični postupak.

„Pronađena su sredstva za komunikaciju između okrivljenih, novac u iznosu koji prelazi 50 hiljada eura, a za koji se sumnja da je poslužio za djelovanje kriminalne organizacije, kao i drugi predmeti od značaja za sam krivični postupak“, rekao je Čađenović.

Kada je o trgovini opojnim drogama riječ, Čađenović je istakao da je u prethodnom periodu SDT zajedno sa Specijalnim policijskim odjeljenjem ostvarilo međunarodnu saradnju sa nadležnim organima Hrvatske kako bi, kako je naveo, sproveli zajedničke aktivnosti na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih djela trgovina opojnim drogama „na teritorijama Crne Gore, Hrvatske  i drugih evropskih zemalja.

„Ostvarena saradnja dala je izuzetno dobre rezultate pa je u Hrvatskoj u martu ove godine zaplijenjeno oko 500 kilograma opojne droge marihuane, i određena količina drugih sintetičkih droga“, istakao je Čađenović.

On je kazao da je u Hrvatskoj slobode lišeno pet lica protiv kojih je i pokrenut krivični postupak, od kojih je P.S. državljanin Crne Gore, navodeći da je prema njemu određen i pritovor.

„Shodno zajedničkim aktivnostima i nakon razmjene dokaza o djelovanju ove kriminalne organizacije, 4. decembra ove godine u Crnoj Gori su lišena slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, naveo je Čađenović.

On je kazao da su prikupljeni materijalni i personalni dokazi o djelovanju te kriminalne organizacije, a prema licima koja su lišena slobode nakon saslušanja, „u SDT-u istima je i određeno zadržavanje u trajanju od 72 sata“.

„Prikupljeni dokazi ukazuju da je ova kriminalna organizacija djelovala od 2018.godine pa sve do marta 2019.godine, i bavila se prevozom i distribucijom opojne droge marihuane u više evropskih država. Takođe, rad na ovom predmetu se nastavlja u cilju identifikacije i ostalih članova ove kriminalne organizacije koji su ostali neotkriveni“, rekao je Čađenović.

Govoreći o krijumčarenju cigareta Čađenović je kazao da se analizama koje su obavljene u prethodnom periodu ukazalo postojanje sumnje da pojedina pravna lica u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar vrše krijumčarenje cigareta.

„Provjerama je utvrđeno da u jednom pravnom licu odnosno u magacinu koji se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar postoji manjak od 16 hiljada cigareta različitih marki. Prikupljeni su materijalni dokazi da predmetne cigarete nijesu legalno napustile slobodnu carinsku zonu, te je po nalozima SDT-a službenici SPO su izvršili pretrese magacinskog prostora te utvrdili manjak u navedenoj količini“, naveo je Čađenović.

Takođe je, kako je dodao, 6. maja ove godine jedno lice lišeno slobode, kao i da je podnijeta krivična prijava protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

„U saradnji sa Upravom Carina Crne Gore, te drugim nadležnim državnim organima utvrđeno da je šteta po Budžet Crne Gore u vidu neplaćenih akciza i poreza 16.000.000,00 eura“, rekao je Čađenović.

On je kazao da su pored ovog predmeta pored navedenog predmeta, tokom septembra i oktobra ove godine službenici Specijalnog policijskog odjeljenja koji su postupali po nalozima SDT-a zaplijenili oko 2.500 paketa cigareta bez akciznih markica.

„U konkretnom slučaju lišena su slobode više lica N.D., N.F., C.Đ., S.A., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.Ova kriminalna organizacija djelovala je na području Crne Gore i okolnih država gdje su u posebno pripremljene bunkere u teretnim vozilima krijumčarili cigareta preko granične linije Crne Gore“, naveo je Čađenović.

U svim ovim predmetima, kako je dodao, pokrenute su finansijske istrage protiv okrivljenih lica i sa njima povezanim licima.

Pres konferenciji su prisustvovali i rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, načelnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milorad Žižić i načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Carević: Za mene lično, najveća pobjeda na izborima je što smo odbranili naše svetinje

Četvrtak, 24.09.2020 | 13:26

Marko Bato Carević, novi je predsjednik Opštine Budva u narednom četvorogodišnjem mandatu.

ŠEST razloga zašto je GRLJENJE ZDRAVO – evo koliko zagrljaja vam je neophodno svakog dana

Četvrtak, 24.09.2020 | 13:18

Grljenje je univerzalan način da pokažemo naklonost. Uz pomoć zagrljaja pokazujemo našu naklonost ili pružamo utjehu nekome.  

Fudbaler u suzama na oproštaju od Barselone: "Ovo su TEŠKI TRENUCI za mene"

Četvrtak, 24.09.2020 | 13:10

Barcelona mu je priredila oproštaj uz press s novinarima gdje se skroz slomio.

BIZARNO: Potrošio je mnogo novca da izgleda kao VANZEMALJAC- kaže da je tek na 16 posto

Četvrtak, 24.09.2020 | 13:07

Ekstremni ljubitelj tjelesnih modifikacija kaže kako je tek na 16% svog projekta "Black Alien" ("Crni vanzemaljac").  

Putin predložen za Nobelovu nagradu za MIR- na listi se našao i Tramp...

Četvrtak, 24.09.2020 | 12:56

Ovo je treći put da je Putin nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

"Radujem se saradnji i želim..." Gasparikova ČESTITALA Bečiću

Četvrtak, 24.09.2020 | 12:16

Daniela Gasparikova, v. d. rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori uputila je čestitku povodom izbora na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

OB Nikšić: 85 pacijenata na liječenju - 11 životno UGROŽENO

Četvrtak, 24.09.2020 | 11:52

U nikšićkoj bolnici liječi se 85 pacijenata, a 11 je životno ugroženo.

LEDENI minus 69,6 stepeni: Poslije 28 godina NAJNIŽA temperatura Sjeverne polulopte

Četvrtak, 24.09.2020 | 11:41

Rekord za najnižu ikada izmjerenu temperaturu na sjevernoj hemisferi ispravljen je nakon što su stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije utvrdili da očitavanja automatske vremenske stanice na Grenlandu prije skoro 30 godina nisu bila zavedena.

Mogu da pogoršaju ovo stanje: PET namirnica koje bi trebalo da IZBJEGAVATE kad vas BOLI GLAVA

Četvrtak, 24.09.2020 | 11:25

Mogu da pogoršaju glavobolju, a da niste ni svjesni da su upravo one razlog...

FOTO: Novo zelenilo na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

Četvrtak, 24.09.2020 | 11:16

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo, kao što je i najavljeno nakon rekonstrukcije jedne od najvažnijih saobraćajnica u gradu, pristupile su pejzažnom uređenju Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, tako da su razdjelna ostrva duž bulevara dobila novo zelenilo, saopšteno je iz Glavnog grada.