Srijeda, 15.01.2020 | 08:26
IZVOR: pobjeda.me

Od 1. februara: Fiskalne kase u TAKSI prevozu?

Uvođenje fiskalnih kasa u taksi prevozu umnogome bi riješilo problem sive ekonomije u toj branši.




Foto: Ilustracija, pixabay

Kako kaže pedsjednik Strukovnog sinikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović, ovih dana očekuju da ih iz Poreske uprave pozove na razgovor radna grupa koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su i oni članovi. Nove kase, ističe on, omogućile bi tačan uvid u promet u taksi prevozu.

Navodeći da je Poreska uprava formirala radnu grupu za rješavanje ovog problema, Pavlović kaže da još sa sigurnošću ne može da kaže kada bi on mogao da bude riješen.

“Ranije je najavljeno da će svi taksisti do 1. februara ove godine morati da imaju fiskalne kase i da izdaju račune. Međutim, privredna društva sa Unijom poslodavaca tražila su da se za to formira radna grupa. Prema našem mišljenju, pokušavaju da to još prolongiraju, jer izgleda da im je bilo malo 12 godina što nijesu fiskalizovani, nego smatraju da to i dalje treba da bude tako do 1. januara 2021. godine, kada počne elektronska fiksalizacija”, kaže Pavlović.

Strukovni sindikat taksista, poručuje on, je za rad u okviru zakona i tražiće da se i ovo sprovede onako kako je dogovoreno.

“To najvjerovatnije neće biti do 1. februara, kako je dogovoreno, jer radna grupa nije još završila posao. Međutim, uvođenje fiskalnih kasa bi trebalo umnogome da suzbije sivu ekonomiju u taksi prevozu, jer legalno prijavljeni prevoznici, pogotovo u privrednim društvima, sva vozila će morati da imaju fiskalnu kasu, a čim imaju kasu biće registrovani u Poreskoj upravi i neće moći da imaju 50 auta, a 30 izvoda”, poručuje Pavlović.

Uvođenjem fiskalnih kasa, dodaje on, neće se obračunavati dodatni porez prevoznicima.

Kao i sada, obračunavaće se PDV za obveznike. Ali, svi taksisti nijesu PDV obveznici, jer do 18.000 eura je paušalno oporezivanje i oni koji nemaju promet veći od toga, nijesu dužni da plaćaju PDV.

“Obavezni su da prijavljuju stvarno stanje pazara. Uz pomoć kasa imali bi tačan pregled prometa, a nikako ne na štetu taksista, odnosno bilo bi na štetu samo onih koji ne rade regularno”, kaže predsjednik Strukovnog sindikata taksista.

Kako napominje, oni koji nijesu PDV obveznici i sada imaju obavezu da zavode račune i da svakom korisniku usluga izdaju račun.

“Tražimo da zakon konačno počne da se primjenjuje, jer imamo jedan od najboljih zakona u regionu i Vlada nas je u posljednje tri godine udostojila da učestvujemo u izradi. Problem su niži, opštinski organi i njihove inspekcije koje ne primjenjuju zakon”, upozorava.

On očekuje sastanak radne grupe ovih dana jer, kako su ih informisali iz Poreske uprave, privredna društva traže pravi uređaj, koji bi mogli da koriste i prilikom elektronske fiskalizacije naredne godine. Članovi radne grupe su predstavnici Poreske uprave, Strukovnog sindikata taksista, privrednih društava, Ministarstva finansija.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Miki
28.10.2020 07:49

Taksi ce se najmanje jedno od 60 do70%ugasiti A zamisli zarade danas citav dan 30 eura Da plate pdv 21% gorivo oni su na nula Ovo kod nas nemoze opstati taksi ce se ugasiti i familije bez posla a to je 10000 ljudi.. Oni misle da ce im frizeri obucari i ostali sve kucati tesko Sada je najgore vrijeme za fiskalizaciju u Srbiju su ukinuli zakon za elektronsku fiskalizaciju

0 1
Merkur
12.03.2021 14:06

Uvodjenje fiskalnih kasa, za pojedince preduzetnike, je potpuna besmislica i nije u skladu sa zakonom. Jedno je ZPO- po zakonu bez obaveze za fisk. Kasu, a drugo je PDV. Ovo je na stetu taxi-preduzetnika.

0 0
Merkur
12.03.2021 15:16

Kolega navodi pazar 30E, kao mali. Slazem se. Samo bih dodao- Mi u Ulcinju pazarimo od o do 5-6E, odnosi se vecinu taxista, a obicno l po deset dana ne pazarimo ni centa. Ako neko ne veruje neka dodje i provede dan sa nama i uveri se...

0 0
Merkur
13.03.2021 11:54

S postovanjem, slazem se sa g-din Pavlovic, da treba sve da bude po zakonu. Medjutim, cinjenica je da je zakon jasan. Fiskalne kase se ne odnose na preduzetnike koji su oporezovani po ZPO i imaju promet ispod 18oooE. Sve u tom prvcu ide na stetu taxi-preduzetnika-S postovanjm...Merkur. - Predlazem da g. Pavlovic provjeri kako su, predstavnici taxista u Ulcinju dosli na tu funkciju. Da-ili - ne, po zakonu o NVO i Statutu??? Kakav pecat koriste -sa kojim logom. ( proveriti u Republickom MUP-u, 7resor za registraciju NVO). Sve dokaze za navedeno mogu da obrazlozim na osnovu zakona o NVO i Statuta, - kolegijalni pozdrav...

0 1

Vuković: DUGopština na kraju prošle godine iznosio 107,7 MILIONA EURA

Utorak, 23.04.2024 | 14:16

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.

PUNO VIŠE od ukrasa: RAZLOZI zbog kojih bismo u domu trebali IMATI CVIJEĆE

Utorak, 23.04.2024 | 14:09

Ako ste primijetili da se u blizini cvijeća osjećate nekako drgačije i bolje, nemojte misliti da je to slučajnost.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.