Četvrtak, 16.01.2020 | 10:15
IZVOR: cdm.me

Zagađenje vazduha i kako se ZAŠTITITI: Evo ko je u posebnom RIZIKU

Zagađenje vazduha – ambijentalnog, ali i onog u prostorima za stanovanje – jedan je od najznačajnijih rizika po zdravlje i ugrožava sve kategorije stanovništva, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iz te ustanove dali su smjernice građanima kako da postupaju dok je nivo zagađenja vazduha povišen.

Ko je u posebnom riziku?

Rizk od narušavanja zdravlja kao posljedice udisanja i izloženosti praškastim česticama (PM česticama) u zagađenom vazduhu nije jednak za sve kategorije stanovništva – neke su pod većim rizikom i one uključuju:

- Osobe sa bolestima srca i krvnih sudova
- Osobe sa hroničnim bolestima pluća i organa za disanje
- Starije osobe i djecu koje su i pod najvećim rizikom od izloženosti ovim česticama
- trudnice i novorođenčad
- Gojazne
- Osobe sa hroničnim metaboličkim bolestima kao što je dijabetes

Posljedice kratkotrajnog izlaganja

Kao posljedica kratkotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu i kod zdravih ljudi nastaju simptomi kao što su su iritacija sluzokože očiju, nosne šupljine i grla, kašljanje, stezanje u grudma, otežano disanje. Ovi simptomi nastaju privremeno i nestaju kada se popravi kvalitet vazduha.

Opasnosti za djecu

Kod djece postoji veća vjerovatnoća da će biti izložena zagađenom vazduhu, jer često provode više vremena na otvorenom, učestvuju u različitim aktvnostima i igri, a pritom udišu više vazduha po kilogramu tjelesne težine u odnosu na odrasle osobe.

Djeca su takođe osjetljivija na zagađenje vazduha u odnosu na odrasle s obzirom na to da su njihovi disajni putevi još u fazi razvoja. Osim toga, kod djece postoji veća vjerovatnoća za javljanja astme u odnosu na odrasle, što dodatno povećava rizik.

Opasnosti za hronično oboljele

Osobe s bolestima srca i krvnih sudova uključuju sve osobe s poznatim bolestima koronarnih arterija, ishemijske bolesti srca, osobe koje imaju ili su imale anginu i/ili srčani udar, operacije na srcu (npr. stent, bajpas), zatajenja srca, aritmije, periferne vaskularne bolesti, prolazne ishemijske napade ili cerebrovaskularne bolesti.

Kod osoba sa bolestima srca i krvnih sudova, izlaganje zagađenom vazduhu će uzrokovati pogoršanje simptoma i bolesti čak i ako se simptomi ne osjećaju neposredno. Ova grupa uključuje i starije osobe, jer postoji vjerojatnoća  da imaju nedijagnostikovane bolesti srca i krvnih sudova, kao i osobe s višestrukim faktorima rizika, kao što su osobe sa šećernom bolesti, visokim krvnim pritiskom,  povišenim holesterolom, osobe koje konzumiraju duvan…

Osobe koje imaju neku bolest pluća i organa za disanje (uključujući astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća), neće biti u mogućnosti da dišu duboko i snažno kao što to inače čine kada vazduh nije zagađen. Ove osobe mogu iskusiti simptome kao što su kašalj, bol u grudima, otežano disanje, zamor.

“U slučaju javljanja navedenih simptoma potrebno je obratiti se izabranom ljekaru, kao i slijediti uputstva u pogledu uzimanja terapije i liječenja bolesti kod pacijenata koji su na terapiji”, naglasili su u Institutu.

Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu

U pogledu posljedica dugotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu Institut za javno zdravlje je u saradnji sa ekspertima Svjetske zdravstvene organizacije i partnerskim institucijama u Crnoj Gori krajem 2015. i početkom 2016. godine sproveo studiju procjene uticaja zagađenja vazduha na zdravlje u Crnoj Gori koja je obuhvatila gradove Pljevlja, Podgoricu i Nikšić. Podaci iz studije ukazuju na to da su više od 250 prijevremenih smrtnih slučajeva i 140 prijema u bolnicu na godišnjem nivou u ova tri grada, kao i niz drugih zdravstvenih posljedica direktno povezani sa izlaganjem PM česticama, čije su koncentracije premašivale preporučene koncentracije od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Znatan dio tog uticaja se može pripisati zagađenju vazduha koji se javlja u zimskim mjesecima usljed sagorijevanja kako čvrstih goriva (drveta i uglja) koja se koriste za grijanje u domaćinstvima, povećanim intenzitetom saobraćaja, tako i meterološkim uslovima koji pogoršavaju zagađenje u zimskom periodu.

Sagorijevanje čvrstih goriva za potrebe pripreme hrane i grijanje takođe značajno povećava ukupnu izloženost zagađenom vazduhu stanara kuća koje koriste čvrsto gorivo za kuvanje i grijanje zbog direktnog stvaranja zagađenja u zatvorenim prostorima.

Preporuke

- Smanjite i održavajte fizičku aktivnost na niskom nivou;

- Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom pri kojima dišete brže ili dublje. Preferirajte šetnju umjesto trčanja ili aktivnosti u unutrašenjem prostoru;
Izbjegavajte prometne ulice i saobraćajnice gdje je koncentracija respirabilnih čestica veća usled zagađenja koja potiču od prevoznih sredstava (automobila, kamiona i sl);

- Boravite u zatvorenom prostoru u području sa što je moguće čistijim vazduhom. Naročito je bitno da obezbijedite da je prostorija za spavanje najmanje ugrožena spoljašnjim i unutrašnjim zagađenjem. Dobar izbor je da prostorija obavezno bude bez uređaja za grijanje prostora fosilnim gorivima. Ako soba ima prozore koji su okrenuti ka saobraćajnici ili treba ih držati zatvorene.

- Koristite klima uređaje ili sisteme grijanja koji imaju odgovarajuće filtere ili su dizajnirani tako da ne uvlače spoljašnji vazduh u prostorije za boravak. Ako grejno tijelo pruža mogućnost korišćenja svježeg spoljašnjeg vazduha, treba onemogućiti unos svježeg vazduha spolja.

- Redovno održavajte i čistite filtere vazduha, kako bi se omogućio dobar protok vazduha u zatvorenom prostoru. Uređaji za prečišćavanje vazduha mogu pomoći u popravljanju kvaliteta vaduha u zatvorenom prostoru, ali treba voditi računa da se ne koriste takvi uređaji koji proizvode ozon, jer će se u tom slučaju povećati zagađenje u stambenom prostoru.

- Smanjite zagađenje vazduha u vašem domu tako što ćete ukinuti pušenje u prostorijama u kojima boravite, sisteme grijanja prilagoditi i primjenjivati one koji ne stvaraju unutrašnje zagađenje i PM čestice, izbjegavati korišćenje svega što sagorijeva kao što je drvo u kaminima, otvorenim ložištima, uređaje za grijanje prostorija fosilnim gorivima, plinske šporete i šporete/peći na čvrsta goriva.

- Vodite računa pri održavnju čistoće u zatvorenim prostorijama. Čišćenje pokreće čestice koje se već nalaze unutar vaših prostorija, stoga treba po mogućnosti koristiti usisivače koji imaju filtere koji zadržavaju čestice u visokom procentu (npr. HEPA filter). Pri čišćenju treba dati prednost vlažnom čišćenju koje može pomoći u smanjenju količine prašine.

- Kada se kvalitet ambijentalnog vazduha poboljša, treba otvoriti prozore i provjetriti prostorije.

- Obične maske koje se koriste za zaštitu od prašine nisu efikasne. Ove maske su dizajnirane za čestice većeg promjera i neće zaštititi vaša pluća od malih čestica, kao što su respirabilne čestice promjera 10 µm ili 2,5 µm. Šalovi i marame oko glave takođe neće pomoći.

- Pratite preporuke od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kao i vremensku prognozu kako bi što bolje planirali aktivnosti za vrijeme kada se poboljša kvalitet vazduha, kao što je na primjer pojava vjetrova koji doprinose čišćenju vazduha.

- Kada se kvalitet ambijentalnog vazduha poboljša – iskoristite to vrijeme da boravite na otvorenom.

- Pratite uputstva lokalne higijensko-epidemiološke službe i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije i zaštite zdravlja u slučajevima povećanog zagađenja vazduha.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
hm
16.01.2020 10:34

Vazduh je zagađen 365 dana u godini NANO česticama još jedno slovo nijeste napisali odakle potiču. Ovo što vi navodite je manje štetno i prolaznog je karaktera

0 0

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.