Četvrtak, 16.01.2020 | 14:14
IZVOR: klix.ba

To su samo lekcije: NE KRIVITE sebe za svaki ljubavni brodolom

Onaj osjećaj kada se ljubav završi i tuga se useli u srce, jedan je od najgorih osjećaja na svijetu. Ti osjećaji beznađa najčešće u nama izazivaju nekakav osjećaj krivice i opterećujemo se mračnim mislima koje nam nimalo ne pomažu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Život je često vrlo haotičan i pun uspona i padova, smijeha i plača, ljubavi i razočarenja, prenosi I heart intelligence. Zapravo, on je kao beskrajni vrtuljak emocija! Sve što nam se u životu događa, događa se s nekim razlogom. Svaka nevolja i bol služe kako bi nas život naučio nekim važnim lekcijama, pa čak i neuspjesi i trenuci beznađa.

Prestanite kriviti sebe za svoje neuspjehe

Loše se stvari stalno događaju. Ono što je važno, to je kako ih vi prihvatate i kako se nosite s posljedicama. To, svakako, ne znači da ste potpuno nedužni i da niste bili onaj koji je “započeo oluju”, ali ne trebate zato kriviti sebe do kraja života. Taj teret može biti pretežak da biste ga sami nosili.

Vi niste jedini krivi za neuspjeh u vezi

Na kraju svega, postoji puno razloga da se jedna veza raspadne. Ljudi ulaze u veze i izlaze iz njih svakog dana. Katkad ne možemo kontrolisati svoje osjećaje i to je potpuno u redu, ljubav nikada ne treba biti forsirana. Kriviti sebe za to što nekoga više ne volite ne samo da je nelogično, nego može biti izuzetno opasno za vaše zdravlje.

Što god da se dogodilo, to je prošlost i ne možete napraviti ništa da to promijenite. Zato trebate prestati da se preispitujete zbog nečega nad čim više nemate kontrolu. Čak i ako ste vi sami stvorili taj haos u svom životu, pripisivanje krivice sebi stvari će učiniti samo gorim. Umjesto da svoj život smatrate jadnim, ustanite ponovno na noge, duboko udahnite i suočite se s posljedicama.

Bez obzira na to koliko je bolno, to je jedini način da nastavite dalje

Prvi korak koji trebate napraviti nakon suočavanja i prihvatanja posljedica je da razumijete svoje greške i pobrinite se za to da ih više ne pravite. Razmislite o tome šta je vašu vezu dovelo do kraja i zbog čega ste prestali voljeti osobu s kojom ste bili. Pokušajte se osvrnuti unazad i analizirati sve sitnice koje su uzrokovale prekid. To će vam pomoći da sve vidite jasno i shvatite da nije baš sve samo vaša krivica.

Svaka vaša greška, pa i ona najsitnija, nečemu vas uči. Učenje iz grešaka, umjesto stalnog osjećaja krivice pomoći će vam da se bolje snađete u životu. Bićete u stanju uspješno se suočiti sa svakim izazovom koji život stavi pred vas i imaćete emocionalnu snagu koja vam je potrebna kako biste nastavili naprijed. Oslobađanje osjećaja krivice pomoći će vam da oslobodite svoj um i nastavite rasti kao osoba.

Riješite se loših osjećaja

Novi početak je tu. Oprostite sebi i nastavite naprijed. Bilo da vas je neko povrijedio ili ste vi povrijedili nekoga, prihvatite grešku, izvinite se ako ste pogriješili i jednostavno nastavite dalje.

Oslobodite sebe od kajanja i sličnih osjećaja i prestanite se opterećivati stvarima koje ne možete promijeniti. Prihvatite svoje mane i cijenite lekcije koje vam je život dao. Nastavite svoj život čistog i smirenog srca jer vaše putovanje se ne završava ovdje. Ovo je tek početak…

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Bliži se NAJPRESTIŽNIJI modni događaj godine - Za ULAZNICU treba IZDVOJITI "VRTOGLAVU CIFRU"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:21

Bliži e prvi ponedjeljak u  maju, a on je svake godine zakazan za najpoznatiji i najprestižniji modni događaj na svijetu - Met Galu. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"