Utorak, 21.01.2020 | 16:49
IZVOR: telegraf.rs

Za sve koji vole da istražuju nove UKUSE: Kako napraviti savršene AMERIČKE palačinke

Iako se palačinke obično služe kao dezert, pravimo ih i kao zamjenu za večeru ili kada nam se jede nešto slatko.




Foto: Ilustracija, pixabay

Međutim, palačinke mogu biti i jako ukusan doručak, a baš ujutru najviše ih konzumiraju Amerikanci.

Ovo je recept za američke palačinke. Da bismo vam pomogli da napravite svoje najbolje američke palačinke, sastavili smo vodič koji će vas sprovesti kroz postupak od početka do kraja.

Ukoliko ih nikada niste spremali - vrijedi probati, jer uz malo truda i vremena mogućnosti sa domaćim palačinkama postaju beskrajne.

Korak 1: Pravljenje tijesta

Da biste napravili osnovno tijesto za američke palačinke, potrebno je nekoliko sastojaka koje vjerovatno već imate kod kuće. U posudu sipajte šolju brašna, dvije kašike šećera, dvije kašike praška za pecivo i pola kašićice soli. Promiješajte ih, pa dodajte šolju mlijeka i jedno veliko jaje. Mlijeko sa niskim procentom mliječne masti ili obrano mlijeko nisu dobri za ovu svrhu.

U nekim receptima ćete naći i pola čaše jogurta. Nije greška ako ga dodate, samo će biti ukusnije. Takođe, ako želite da vam palačinke budu više vazdušaste, prvo umutite odvojeno bjelance sa šećerom, pa tek onda dodajte žumance i sve ostale sastojke.

Kada savladate pravljenje tijesta, možete da eksperimentišete sa različitim vrstama brašna i odnosima drugih sastojaka. Možda će malo kakaa biti pravi pogodak za pravljenje čokoladnih palačinki.

Za vegane i one koji ne konzumiraju jaja i mliječne proizvode, umjesto mlijeka možete da stavite biljno mlijeko sa malo limuna. Možete izgnječiti par banana ili staviti pola šolje ili šolju sosa od jabuke i to pomiješati sa šoljom i po suve mješavine za palačinke. Da biste dobili pufnaste i lagane palačinke, umjesto jaja možete koristiti tečnost iz konzerve lebleblija. Kada sve to umutite mikserom dobićete strukturu kao da ste stavili jaja.

Možda će vam djelovati zastrašujuće da svaki put morate da spremate sve ispočetka. Za to postoji trik. Izmiještajte veću količinu suvih sastojaka za palačinke i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.  Na taj način ćete dosta skratiti vrijeme pripreme, navodi My Recipes.

Korak 2: Dodaci u tijestu

Nakon što ste naučili da pravite osnovno tijesto, možete u njega da ubacite dodatke koji će mu promijeniti ukus. Na primjer, možete da usitnite neko sezonsko voće ili da umiješate šaku orašastih plodova ili kakao. Ukoliko umiješate vaš omiljeni džem u tijesto možete dobiti ukusne voćne palačinke.

Naravno, one ne moraju da budu slatke. Možete da stavite komadiće pršute ili parčiće tanko isječene slanine.

Foto: Ilustracija, pixabay

Korak 3: Izbor preliva

Kada ste napravili tijesto i stavili još nešto dodatno ili ste ostavili to ipak za drugi put, vrijeme da se odlučite koji ćete preliv. Puter i javorov sirup su klasika. Možete da upotrijebite med, marmeladu, domaći kompot. Puter od kikirikija i nutela su takođe dobar izbor ili bilo koji namaz koji sadrži orašaste plodove.

Palačinke možete preliti šlagom i posuti svježe voće po njima. Ako želite posebno slatku poslasticu tokom ljeta možete na njih staviti sladoled i prelitih ih sirupom od karamele. Ovo su samo neki predlozi, a vaša kreativnost ovdje može doći do izražaja.

Korak 4: Pečenje palačinki

Uzmite dublji tiganj  i rastopite u njemu kašiku putera. Najbolje je da koristite vatru srednje jačine. Uzmite količinu tijesta koju želite (najčešče je to otprilike trećina šolje) i sačekajte dok palačinka ne dobije mjehuriće, a ivice se preboje u braon boju. Onda je prevrnite na drugu stranu i sačekajte oko 2 minuta. Ako prvi put ovo radite, najbolje je da pečete jednu po jednu palačinku.

Američke palačinke možete da ispečete i u rerni.  Potrebno je da rernu zagrejete na 220 stepeni, a pleh ili pekač da dobro premažete puterom. Sipajte tijesto podeljeno na onoliko palačinki koliko želite ili koliko vam staje u pleh i pecite do 20 minuta. U rerni palačinke mogu da narastu i možda puknu na određenim mjestima, te se nemojte iznenaditi ako se desi da malo splasnu kada ih budete izvadili iz rerne.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...

ZEMLJOTRES u BiH: Treslo kod Mostara

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:37

Zemljotres još uvijek neutvrđene magnitude prije nekih sat vremena zatresao je Bosnu i Hercegovinu.

Srbija: Podoficir teško POVRIJEĐEN, za drugim se traga nakon pada u vodu iz helikoptera

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:35

Podoficir Vojske Srbije teško je povrijeđen tokom vježbe na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, dok se za drugim podoficirom nakon pada u vodu i dalje traga, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države.

Ovo su NAJDUGOVJEČNIJE životinje na svijetu

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:24

Portal Live Science napravio je listu najdugovječnijih životinja na svijetu.