Utorak, 28.01.2020 | 09:35
IZVOR: Kolektiv.me

KOLEKTIV specijal - EKSKLUZIVNO iz Kine: “NEMA PANIKE, ne izlazimo bez prijeke potrebe”

Pojava novog koronavirusa, podigla je svijet na noge.




Foto: Pixabay (kolaž)

Nakon što je stigla informacija da je Vuhan, grad koji ima 11 miliona stanovnika praktično u karantinu zbog koronavirusa i da je situacija ozbiljna, to je potvrdio i sam predsjednik Kine Si Điping.

Prema posljednjim informacijama, koronavirus je odnio 106 života, a u cijeloj Kini je zaraženo 4.500 osoba. Broj oboljelih se mjeri milionima ljudi...

NE IZLAZIMO NAPOLJE UKOLIKO NIJE PRIJEKO POTREBNO

A kako teče život u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu – Kini, koja se bori na sve načine da spriječi epidemiju virusa, za koji još uvijek ne postoji vakcina?

Naša ekipa je imala priliku da razgovara sa Aronom Vangom, mladićem koji trenutno boravi u Nanđingu, glavnom gradu kineske pokrajine Đangsu, u kojoj živi preko tri miliona stanovnika.

„Ovdje u Nanđingu je za sada sve pod kontrolom, i građani nijesu u panici. Ovaj grad nije u velikoj mjeri zahvaćen koronavirusom, ali ne izlazimo napolju ukoliko to nije prijeko potrebno“, ističe Vang za Kolektiv.me.

Da je epidemiološka situacija sada komplikovana, kazao je i kineski ministar zdravlja Ma Siaovej.

Naime, koronavirus je došao u fazu kada može da se prenese sa čovjeka na čovjeka, iako to u početku nije bilo moguće – bez sa životinja na ljude.

Prema navodima iz medija, smatra se da je izvor koronavirusa kineska kobra, koja je jedna vrsta otrovnice.

U ovakvim situacijama, veoma je bitno pratiti uputstva ljekara, a Aron nam otkriva da su vlasti u Nanđingu preporučile građanima da ne izlaze napolju bez maski na licu.

„Glavne preporuke ljekara su da ostajemo kod kuće, i da obavezno nosimo zaštitnu masku kada izlazimo napolje. Nadamo se da će se Vlada izboriti sa ovim problemom epidemije što prije“, dodaje Vang za naš portal.

Foto: Pixabay (grad Nanđing) 

U OBLASTI HUBEI DVA CRNOGORSKA DRŽAVLJANINA

Među zaraženima koronavirusom u Kini, nema crnogorskih državljana, saznaje Kolektiv iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su nam kazali, u oblasti Hubei, koja je najugroženija epidemijom, nalaze se dva crnogorska državljanina, sa kojima je Ambasada Crne Gore u Pekingu u stalnom kontaktu, kao i sa nadležnim kineskim institucijama, koji će pružiti svu logističku pomoć našim državljanima u pomenutoj provinciji.

„Sugerišemo da studenti koji studiraju u Kini, a koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, sačekaju informacije zvaničnih kineskih obrazovnih institucija o početku narednog semestra, o čemu se mogu informisati kod Ambasade Crne Gore u Pekingu (+861065327610; e-mail: china@mfa.gov.me) ili Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore“, saopštili su iz ovog Vladinog resora za Kolektiv.me.

Simptomi koronavirusa su slični gripu: groznica, kašalj, zadihanost, stomačni problemi,... Bolest prolazi nekoliko etapa i dovodi do upale pluća. Ipak, svi ti simptomi ne moraju da znače da je riječ baš o koronavirusu.

Foto: nbcnews.com

CRNA GORA: PREDUZIMAJU SE SVE MJERE ZAŠTITE

Sa određenim respiratornim tegobama ljekarima u Budvi su se javili turisti iz Kine, kod kojih je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da se ne radi o koronavirusu.

Naime, nijedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu.

"Prema epidemiološki obrađenim izjavama ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Vuhan niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma. Istovremeno, nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje. Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija, i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom", istakli su iz Instituta za javno zdravlje.

Da je slučaj sa kineskim turistima bio na neki način test za naš zdravstveni sistem, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je međutim dodao da je vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori – niska.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje preduzimaju sve mjere zaštite.

„Po posljednjim podacima, vjerovatnoća importacije virusa je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti. Kako bi se preventivno djelovalo, KCCG je izdato naređenje o nabavci dodatne opreme i pooštravanje kontrole i posjeta u KCCG“, zaključio je Hrapović.

Koronavirus je do sada registrovan u sljedećim zemljama: Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Japanu i na Tajlandu.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
39'sa 2
28.01.2020 10:22

Sto manje kontaktirati sa njima,za svaki slucaj

4 1
?
28.01.2020 10:24

Ko ce nam sad zavrsit auto put ?

4 0
Haha
28.01.2020 16:35

Taj virus a i mnoge druge mnogo gore koje se prenose s čoveka na čovjeka mogu pomorci da uvedu u državu tako da hipohondri držte se 😅

1 0
he
28.01.2020 17:12

Eto sad može da se naruči preko Aliexpressa

1 0

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".