Utorak, 28.01.2020 | 13:12
IZVOR: klix.ba

Želite se riješiti viška KILOGRAMA? U dijetama se sve svodi na TRI STVARI

U posljednjih nekoliko godina pojavio se veliki broj raznovrsnih dijeta koje obećavaju brzo gubljenje kilograma, ali se nakon nekog vremena ispostavilo da one nisu baš najzdravije. Ipak, neke stvari koje ih povezuju mogu vam pomoći da dostignete željenu kilažu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ako ste ikada držali više od jedne dijete, vjerovatno ste primijetili da one imaju neke sličnosti. Naime, jedna nedavna studija Univerziteta Stanford ustanovila je da ljudi mršave bez obzira na plan prehrane ako se pridržavaju da jedu niskomasnu i niskokaloričnu hranu, pišu NBC News.

Istraživači su se nakon dobijenih rezultata udubili u sličnosti ovih dijeta i ustanovili da uz pridržavanje sljedeća tri pravila sigurno možete smršati.

1. Jedite više povrća

Osim što je raznovrstan unos povrća dobar za zdravlje, dobar je i za mršavljenje. Ono vas čini sitim uz malo kalorija, a sadrži dosta hranljivih stvari potrebnih za borbu protiv bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste rakova.

Ono što je važno jest da vam prehrana bude što raznovrsnija i da izbjegavate što manje namirnica. Pronalazite nove načine za njihovu pripremu i uživajte u ukusnoj hrani dok u isto vrijeme gubite kilograme. Povrće ćete najlakše dodati prehrani ako ga kombinirate s onim što već volite, na primjer s pastom, piletinom, pizzom, pljeskavicom. Samo se za početak potrudite da svoj omiljeni obrok obogatite pa ćete kasnije moći i bez ranije omiljenih jela.

2. Unosite manje šećera

Prema rezultatima jednog istraživanja, naša biologija je kriva što volimo slatko. Hrana sa šećerom je ukusnija pa proizvođači hrane ubacuju šećer u sve što mogu zbog čega pretjerujemo s njegovim unosom čak i kada to nećemo. 

Mnogi vjeruju da tokom niskomasne dijete mogu jesti niskomasne kolače, ali su i oni puni šećera. Istina je da se trebate okrenuti namirnicama koje su zdrave i imaju malu razinu masti, a to su povrće, voće, cijele žitarice. Pokušavajte, što je više moguće, izbjegavati jela s dodatkom šećera i čitati deklaracije kako biste znali što jedete.

3. Jedite cijele namirnice

Jedite cijele namirnice i izbjegavajte višestruko prerađenu hranu. Ove se namirnice povezuju s debljanjem vjerojatno zato što mnoge od njih (čips, sladoled, zamrznuta pizza, kolači) nemaju toliko vlakana koliko imaju cijele namirnice, uključujući povrće. Vlakna nam pomažu da se osjećamo sitije pa jedemo manje zbog čega je mršavljenje prirodni slijed.

Jedno istraživanje novijeg datuma ustanovilo je da se lakše prejedemo od prerađene hrane. Naime, istraživači su ustanovili da unesemo čak 500 kalorija više tokom dana ako jedemo prerađenu hranu. Učesnici studije koji su to prakticirali udebljali su se jedan kilogram za kratko vrijeme trajanja studije, dok su oni koji su jeli cijele namirnice smršali jedan kilogram za to vrijeme.

U cijele namirnice spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cijele žitarice, jaja, morska hrana, piletina i tako dalje. Mišljenja o tome što od ove hrane treba biti prioritet se razlikuju, a ono što vi trebate napraviti je odabrati pristup koji vam najviše odgovara i koji vam je najlakši za pridržavanje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.