Petak, 07.02.2020 | 14:25
IZVOR: Kolektiv.me

Motivacija vrhunskih sportista: Marina Raković, Mario Hodžić i Predrag Radošević otkrili svoje tajne

U organizaciji NVO Centar za psihološke pripreme sportista u okviru projekta Promovisanje sporta kod djece, učenika i studenata, u saradnji sa 17 sportskih klubova i sportskim društvom Ekonomskog fakultetaEkomen,održana je tribina sa temom Motivacija vrhunskih sportista.




Foto: privatna arhiva

U prepunoj velikoj sali Ekonomskog fakulteta u prisustvu velikog broja sportista i sportskih radnika govorili su vrhunski sportisti Marina Raković, Mario Hodžić i Predrag Radošević, i psihoterapeuti mr Veselin Piletić i Marija Babić.

- Cilj projekta Promocija sporta kod djece, učenika i studenata jeste da se u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, fakultetima u više gradova u Crnoj Gori, preko javnih tribina predstavi značaj sporta za duhovni i fizički razvoj djece, učenika i studenata, a samim tim i za društvo u cjelini. U vremenu zavisnosti djece od kompjutera, telefona i smanjenog interesovanja za sport, ovaj projekat dobija svoj posebni značaj. Zahvaljujemo Ministarstvu sporta i mladih, na prepoznavanju značaja našeg projekta za omladinu i sport u cjelini, kao i Vuku Žariću na izvanrednoj saradnji u organizaciji ove tribine.

Primjena psihologije sporta u radu sa omladinom daje i davaće veliki doprinos zdravlju omladine i daljem razvoju sporta u Crnoj Gori.

Motivacija je jedna od najvažnijih tema u radu sa sportistima, kao i jedna od najvažnijih tema u životu uopšte.

"Motivacija se definiše kao unutrašnji ili spoljašnji uticaj zadužen za aktivaciju, usmjeravanje intenziteta i održavanje nekog ponašanja. Spoljašnji uticaji za postizanje motivacije su novac, trofeji, medalje, društveno priznanje. Sportisti kojima su spoljašnji uticaji najvažniji za motivaciju, nikada u značajnijem smislu ne upoznaju unutrašnje uticaje za stvaranje motivacije. Unutrašnji uticaji za stvaranje motivacije, podrazumijevaju rad na razvoju ličnosti sportiste. Unutrašnji uticaji za motivaciju, predstavljaju najveću tajnu motivacije. Postoje fizičke pripreme sportista i postoje psihološke pripreme sportista. Mnogi sportisti u Crnoj Gori ne znaju da postoje psihološke pripreme sportista", istakao je Piletić.

Foto: privatna arhiva

Prvi seminar u istoriji Crne Gore na temu Psihološke pripreme  sportista održan je u organizaciji NVO Centar za psihološke pripreme sportistai Sekretarijata za sport i kulturu grada Podgorice 2012.godine.

"Psihologija sporta je i u svijetu mlada nauka, a Crna Gora usvajanjem Pravilnika o sportskim stručnjacima osposobljenim za rad u sportu i njihovim zanimanjima 2018.godine, kao dio Zakona o sportu pravi veliki korak naprijed, uvodi nauku u sport i time stvara temelj za organizaciju sporta u Crnoj Gori. Uvođenje nauke u sport, predstavlja uslov za stvaranje vrhunskih sportskih rezultata, koji će Crnu Goru na najbolji način predstavljati pred svijetom i predstavlja uslov za što masovnije bavljenje omladine i starijih sportom".

Zahvalni su ministru sporta Nikoli Janoviću i Predsjedniku Olimpijskog komiteta Crne Gore Dušanu Simonoviću, koji su, kako se ističe, zajedno sa nevladinim sektorom u oblasti sporta dali svoj doprinos usvajanju Pravilnika o sportskim stručnjacima osposobljenim za rad u sportu i njihovim zanimanjima.

"Veoma nam je važno da su motivacioni govori vrhunskih sportista Peđe Radoševića, Marine Raković i Maria Hodžića, kao i stručnih lica izazvali pozitivnu reakciju  kod mladih sportista, koji su pažljivo slušali i u pojedinim trenucima se direktno uključivali postavljanjem pitanja i svojim komentarima. Pametni komentari djece, izazvali su spontani aplauz svih prisutnih. Ovo je prva u nizu tribina koje će biti organizovane u saradnji sa velikim brojem karate klubova, iz svih gradova Crne Gore", rekao je psihoterapeut mr Veselin Piletić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.