Četvrtak, 20.02.2020 | 14:22
IZVOR: kurir.rs/informer.rs

Detaljna prognoza do PROLJEĆA: Evo kakvo vrijeme čeka BALKAN

Najpoznatiji meteorološki sajt Akuveder najavljuje nastavak toplijeg vremena od prosjeka u čitavoj Evropi, tako od oštrih prodora hladnog vazduha ne bi trebalo da strahujemo.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Mnoga područja od marta do juna, odnosno kroz 3 ljetnja mjeseca pratiće dugotrajni periodi suvog vremena, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje!

Ciklon sa Atlantika uskoro više neće zahvatati Britaniju, već će se njihov koridor pomjeriti sjevernije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Akuveder predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluostrvu, južnoj Njemačkoj i južnoj Britaniji.

Već u maju djelovi Španije i Portugala imaće prave ljetnje temperature uz veći broj dana sa vrijednostima iznad 32 stepena, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37, tako da će se toplo vrijeme vrlo brzo pretvoriti u nepodnošljive vrućine

“Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom dijelu maja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Akuvedera Alan Repert.

Rani dolazak topline uzrokovaće povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovini klimatološkog proljeća širem srednje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Evrope postojaće povećan rizik od pojave suše.

Šta čeka Balkan

Jedini dio Evrope gdje se očekuju prosječne padavine ili njihov suficit je Balkansko poluostrvo, predviđaju u Akuvederu. Najkišovitiji dio proljeća biće njegov prvi dio, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Nevrijeme koje se očekuje u ovom regionu od druge polovine aprila i maja, donose sa sobom velike grmljavine, a moguće su i snažni vjetrovi koji bi mogli da lokalno nanesu štetu.

Iako će lokalno prijetiti poplave, kiša će dobro doći prje ljetnjih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša. U martu može biti obilnih snjegova, koji su izostali ove zime. Proljećni snijeg može izazvati probleme u saobraćaju.

Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature vazduha od prosjeka od Italije do Rumunije, sve do Grčke.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

ZBCG: Neće nas začuditi ako Katnić do početka sudskog postupka dobije status SVJEDOKA SARADNIKA

Srijeda, 24.04.2024 | 16:30

Današnjom objavom u pojedinim medijima Zapisnika o saslušanju osumnjičenog Milivoja Katnića, i definitvno se potvrdilo da će odbrana bivšeg GST- a biti zasnovana žargonski formulisano “tovarenjem” ostalih osumnjičenih, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Pjevač bio ŽRTVA VELIKE PREVARE - Promijenili su mu IDENTITET, prijatelji ga odmah pozvali: "Brate, da li...?"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:22

Pjevač Isak Šabanović suočio se sa sajber nasiljem kada mu je hakovana email adresa kao i profili na društvenim mrežama.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?