Petak, 21.02.2020 | 08:59
IZVOR: Kolektiv.me

KOMBINACIJA slova i brojeva: Policijski službenici će imati identifikacioni NATPIS na opremi

U cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanju policijskih službenika, i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, Vlada je, na jučerašnjoj sjednici, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Uredbu o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).




Foto: gov.me/B.Ćupić

Na ovaj način, policijski službenici će na određenoj opremi, to jeste zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika.

"Napominjemo da su dopune ove uredbe preporučene i podržane i od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika nastavlja se proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost, te omogućiti efikasan nadzor i istrage".

Foto: gov.me/B.Ćupić

Ovim se, kako ističu iz MUP-a, stvaraju, ne samo bolji uslovi za efikasnije i bezbjednije vršenje policijskih poslova, već će se i spriječiti, eventualne, zloupotrebe prilikom vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja, s obzirom da će građani sada u svakom trenutku znati podatke policijskog službenika sa kojim dođu u kontakt.

"Dakle, dodatno je prepoznat značaj obilježavanja opreme policijskih sluzbenika, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova još ranije propisalo da na uniformama službenika Sektora specijalne policije moraju biti istaknute slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju. Napominjeno da je ovo veoma važno za jačanje povjerenja građana u Policiju, kao i za dalju afirmaciju vladavine prava u Crnoj Gori. Donošenjem Uredbe se ispunjavaju standardi Savjeta Evrope i Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja", zaključeno je u saopštenju MUP-a.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
eeeee
21.02.2020 09:45

Lijepo se zbori a kako je u praksi .....

2 0
Sajo
22.02.2020 07:31

Ne kombinujte, oni se ni sa samim brojevima ne mogu snaći

1 0

OSTALE VIJESTI

PODGORICA - "Putevi" preuzimaju linije Gradskog saobraćaja - Alivodić

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:10

Obavještavamo građane da će gradsko preduzeće Putevi d.o.o. preuzeti linije Gradskog saobraćaja, prevoznika Harisa Alivodića na liniji „4“ od Konika do Tološa, na liniji „5“ – od Konika do Gornje Gorice, na liniji „7“ od Starog aerodroma do Bloka šest i devet, a na liniji „8“ od Starog aerodroma do Donje Gorice, saopšteno je iz tog gradskog preduzeća.

Jeleni Perović određeno ZADRŽAVANJE do 72 sata

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:03

Određeno zadržavanje.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

Jelena Perović PRIVEDENA u SDT

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:17

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović koja je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) privedena je u SDT gdje će biti saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju, javila je Televizija Vijesti.

ODLOŽENO suđenje Vesni Medenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:03

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije optužene za izvršenje više teških krivičnih djela ponovo je odloženo, jer se nisu stekle procesne pretpostavke da se isto održi.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

VOZAČI - Stručnjaci OTKRIVAJU kada je NAJBOLJE da se NATOČI GORIVO

Srijeda, 17.04.2024 | 17:47

Ukoliko želite da izbjegnete da ostanete na putu usljed gužve u saobraćaju bez goriva, vozači bi trebalo da natoče gorivo na vrijeme.

Voda od čija sjemenki NOVI TREND - Pripremite je na LAK i BRZ način

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:17

Stavite čija sjemenke u vodu i ostavite da stoje jedan sat ili ih tako ostavite preko noći.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

PODGORICA - "Putevi" preuzimaju linije Gradskog saobraćaja - Alivodić

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:10

Obavještavamo građane da će gradsko preduzeće Putevi d.o.o. preuzeti linije Gradskog saobraćaja, prevoznika Harisa Alivodića na liniji „4“ od Konika do Tološa, na liniji „5“ – od Konika do Gornje Gorice, na liniji „7“ od Starog aerodroma do Bloka šest i devet, a na liniji „8“ od Starog aerodroma do Donje Gorice, saopšteno je iz tog gradskog preduzeća.

Računa li se vrtlarstvo kao FIZIČKA AKTIVNOST? Evo šta kažu STRUČNJACI

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:55

Zdravstveni stručnjaci tvrde da vrtlarstvo sagorijeva mnogo više kalorija nego što biste očekivali - ali možete li zaista zamijeniti traku za trčanje i utege za lopatu i grablje?

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Žakelj pred Zadar - ŽELIMO da već sjutra osiguramo plasman u ČETVRTFINALE

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:58

Košarkaši Budućnost Volija u petak od 19 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Admiralbet ABA lige.