Petak, 21.02.2020 | 10:38
IZVOR: Klix.ba

Neka vam KUĆA diše od SVJEŽINE: Limun je sasvim dovoljan da OČISTITE ovih 13 stvari!

Limun je jedna od namirnica koju skoro svako od nas ima u kući. On se može upotrijebiti u velikom broju recepata, iscijediti u čaj, a njegov sok može se koristiti za osvježavajuće i zdravo piće. Međutim, ovdje se ne završava njegova korisnost – limun nam može pomoći i pri čišćenju nekih stvari u svom domu.




Foto: Pixabay

Evo kako upotrijebiti ovaj citrus kako biste osvježili i očistili svoju kuću, piše Home Edit.

1. Očistite česmu

Prerežite limun napola i upotrijebite ga kao spužvu. Stavite ga ispod česme i isperite kako biste dobili izuzetan sjaj.

2. Pročistite vazduh

Ubacite narezani limun u lonac vruće vode ili ga izrežite i stavite u zdjelu sode bikarbone i smjestite u sobu koju želite osvježiti.

3. Operite plastične posude

Svi u kući imamo plastične posude u kojima čuvamo hranu pa vjerovatno znate koliko su one teške za pranje. Limun će vam olakšati posao. Stavite prljave posude u zdjelu ili u sudoper pun vode i stavite u njega limunov sok, koji će riješiti tvrdokornu prljavštinu.

4. Očistite radnu površinu

Limunov sok pomiješan s vodom u bočici sa sprejom čini čuda za prljave radne površine u kuhinji. Dovoljno je samo malo prsnuti ove mješavine na prljavu površinu i obrisati je krpom.

5. Perite i izbijelite odjeću

Ako želite da vaša bijela odjeća vrati svoju staru bjelinu, dovoljno je da tokom pranja dodate u mašinu za veš 120 mililitara limunovog soka i vidjet ćete kako čarobno djeluje.

6 Očistite daske za rezanje

Masnoću i bacile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje najlakše ćete ukloniti ako natrljate polovinu limuna pravo na njih. Ostavite ih malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda ih operite toplom vodom.

7. Uklonite plijesan

Napravite smjesu tako što ćete pomiješati limunov sok i so. Smjesu utrljajte na sve pljesnive ili masne površine, na pločice, radne površine, šporet i druga mjesta koja su zamazana.

8. Lakše operite masnoću s posuđa

U tečnost za posuđe dodajte limunov sok koji će vam olakšati pranje masnih lonaca i posuđa.

9. Očistite WC šolju

Pomiješajte boraks (natrijev borat) s limunovim sokom kako biste napravili snažno sredstvo za čišćenje WC šolje. Osim što će se sijati nakon što je izribate, limun će za sobom ostaviti i fantastičan osvježavajući miris.

10. Osvježite frižider

Da bi vam frižider mirisao svježe, ostavite polovicu limuna u njemu. Samo je stavite na tanjir bilo gdje i on će pokupiti sve druge mirise i raširiti svoj. Zamijenite ga nakon sedam dana.

11. Operite ruke

Ako ste pri pripremi obroka rezali puno luka, sigurno vam neće biti lako maknuti taj miris s prstiju. To je slučaj samo ako ne upotrijebite limun – možete ga pomiješati s vodom ili sa sapunom i uspjećete iskoristiti nepoželjan miris.

12. Odčepite odvode

Odčepite odvode tako što ćete u njih staviti sodu bikarbonu, a odmah nakon toga i limunov sok. Ostavite ih neko vrijeme da djeluju pa ćete vidjeti koliko će vam odvodi bolje "disati".

13. Očistite ogledala i prozore

Sve što vam treba za temeljito čišćenje prozora i ogledala je malo limunovog soka. Osim što će se presijavati, lijepo će i mirisati kada završite s čišćenjem.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.