Subota, 22.02.2020 | 10:14
IZVOR: b92.net

TOP 5 zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona u koje treba da PRESTANETE DA VJERUJETE

Da li punjenje telefona tokom cijele noći skraćuje životni vijek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog telefona




Foto: Ilustracija, Pixabay

Punjenje tokom cijele noći dovodi do preopterećenja baterije

Iako krajnji cilj ovog mita nije u potpunosti neistinit, radi se, ipak, o pogrešnoj pretpostavci. Mnogi vjeruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cijele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spriječe da se njihove baterije preopterete.

Međutim, postoji problem “otrovnog punjenja”, što može da dovede do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Iako je to problem, mnogi proizvođači danas usporavaju brzinu punjenja telefona kada dođe do 80% ili imaju slične “taktike”.

Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

Ako se baterija uvijek isprazni do kraja, trajaće duže

Ovo možda ima najveći kontraefekat od svih mitova. Suprotno uvreženom mišljenju, puštanje da se baterija uvijek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti njenu dugovječnost.

U stvari, mnogi stručnjaci su izjavili da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30%, što bi trebalo da bude optimalno za dugovječnost baterije.

Za one koji imaju adaptere za brzo punjenje, idealno je da svoje telefone napune kada imaju oko 20% baterije, i onda da ih pune do oko 90%.

Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju

Neki telefoni se griju dok se pune. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da je bolje ukoliko stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni.

Iako je istina da toplota može da uspori rad telefona i da negativno utiče na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rješenje. Zapravo, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litijuma u baterijama.

Ovo doprinosi još bržem pražnjenju.

Korišćenje telefona tokom punjenja utiče na životni vijek baterije

Ne, korišćenje telefona dok je napunjen ne utiče na dugovječnost baterije.

Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže, što takođe ne bi trebalo da bude veliki problem ako na telefonu ne obavljate nešto previše zahtjevno dok se puni.

Međutim, budite sigurni da ne ubrzavate propadanje baterije koristeći telefon dok je na punjaču, piše sajt 91 mobiles.

Uključen Wi-Fi troši puno baterije

Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona.

Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vrijeme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali dio baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim.

Sljedeći put kad odlučite da isključite Wi-Fi, imajte na umu da će to učiniti mnogo više koristi za vaš novčanik zbog uštede mobilnih podataka, nego što će donijeti štete baterijii.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.