Subota, 22.02.2020 | 20:32
IZVOR: mondo.rs

NEPROCJENJIVO: Naučnici u ledu Sibira pronašli PTICU staru 46.000 GODINA

Otkriće ptice ocjenjeno je kao "neprocjenjivo“ jer omogućava pronalaženje DNK i povremeno RNK, nukleinskih kiselina prisutnih u svim živim organizmima.




Foto: Twitter, New York Post

Kada su rudari prvi put vidjeli pticu pomislili su da je, zbog toga što je toliko dobro očuvana, umrla prije nekoliko dana.

Radio-karbonskim datiranjem i genetskom analizom utvrđeno je da je ševa stara 46.000 godina, prenosi Njujork post.

Pticu su pronašli lokalni lovaci na fosilnu slonovaču u selu Bela Gora u Jakutiji, na sjeveru Rusije koji su je potom odnijeli naučnicima Centra za paleogenetička istraživanja u Švedskoj. Nikolas Duseks i Love Dalen iz Švedskog prirodnjačkog istorijskog muzeja sproveli su radio-karbonsko datiranje i utvrdili da je ptica živjela u periodu između od prije 44.000 do 49.000 godina.

U uslovima vječnog leda, ptica je savršeno sačuvana, sa sve perjem, noktima, kožom i mekim tkivima jer je u uslovima niskih temperatura nemoguć razvoj bakterija i gljivica, dok, istovremeno, nije previše hladno da bi se oštetila tkiva.

"Ovo je dokaz da su klimatske promjene koje su se dogodile na kraju posljednjeg ledenog doba dovele do formiranja nove podvrste", rekao je Dalen CNN-u i dodao da bi ledena ševa mogla da bude predak današnjih ptica pjevačica koje žive na sjeveru Rusije i u stepama Mongolije.

 

Istraživači vjeruju da je ovo možda prva sačuvana smrznuta ptica iz ledenog doba, prenosi Sputnjik.

Sljedeća faza istraživanja odnosiće se na utvrđivanje redosleda cijelog genoma ptice koji će, nadaju se naučnici, osvijetliti njen odnos prema današnjim podvrstama i procijeniti brzinu evolucione promjene ševa u Evroaziji.

"Ovo će otvoriti nove mogućnosti za proučavanje faune ledenog doba i razumijevanje odgovora životinja na klimatske promjene u posljednjih 10-50.000 godina", dodao je Duseks.

Iako je sadašnje otkriće ptice iz Ledenog doba prvo takve vrste, prethodno su istraživači pronašli brojna druga drevna stvorenja u vječnom ledu.

Centar za paleogenetiku je prošle godine ispitivao ostatke šteneta otkrivenog u vječnom ledu blizu rijeke Indigirka u Sibiru. Drevni pas koga su takođe proučavali Dalen i Duseks dobro je očuvan, iako je star oko 18.000 godina.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.