Nedjelja, 23.02.2020 | 10:44
IZVOR: telegraf.rs

Korisni savjeti: Ovih 7 STVARI ni u kom slučaju ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu

Većinu ovih predmeta sigurno povremeno ostavite u svojim kolima, iako to nikakako ne bi trebalo da radite...




Foto: Ilustracija, Pixabay

Veliki broj stvari koje ostavljate u svojim automobilima može da napravi značajnu štetu u vašem vozilu. Neke od njih reaguju na hladnoću ili na toplotu, a vrelim danima temperatura u vašem automobilu može da skoči i za šest stepeni u roku od 10 minuta i da u njemu bude mnogo toplije nego što je napolju, a to može biti veoma opasno naročito ako unutra ostavite nešto zapaljivo.

Neke stvari mogu biti štetne po osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu da dovedu do stvaranja neprijatnog mirisa u vozilu. Zato nikako ne biste smjeli da ostavljate u njemu, piše Geico.

1) Hrana i piće

Boce vina sa vadičepom mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu da naprave haos i u toplim i u hladnim automobilima. Čak ni čokoladu ni sladoled ne treba da ostavljate u kolima, jer se lako tope na visokim temperaturama i mogu da naprave ozbiljan nered. Ali ovde nije u pitanju samo dobrobit vašeg automobila, nego i vaša – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u kolima duže od sat vremena.

2) Boce pod pritiskom

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, farbi u spreju i sličnim stvarima i vidjećete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje. Ove boce pod pritiskom su posebno osjetljive, pa ako se čuvaju na temperaturi višoj od preporučene, njihov sadržaj može da se proširi, zbog čega boca može da naprsne ili eksplodira.

3) Krema za sunčanje

Izlaganje pakovanja kreme za sunčanje visokim temperaturama može da skrati njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu ona može da se otvori i da usmrdi cijeli automobil.

4) Upaljači

Upaljači djeluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin u njima može da se raširi i da izađe napolje, pa da dovede i do požara. Bitno je da ne držite nikakve zapaljive tečnosti u svojim kolima, naročito ne ljeti.

5) Plastične flaše

Osim što flaša može da ojača zrake sunca i zapali sjedište, problem je što se njenim zagrevanjem oslobađa i bisfenol A, potencijalno štetno jedinjenje koje se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakuje hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može da bude posebno štetan kad se u vazduh oslobode veće količine ovog jedinjenja.

6) Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama, jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može desiti i da njihov sadržaj iscuri i da napuknu. To može biti loše za unutaršnjost vašeg automobila, jer je kisjelina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahne i izaziva koroziju.

7) Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mjesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu, pa ako mobilni već niste ostavili kod kuće, nemojte ga ostavljati ni u kolima, na šta mnogi proizvođači upozoravaju. On se može ugasiti zbog toplote u njemu ili pretrpjeti ošetećenje čije posledice će se ispoljiti odmah ili posle nekog vremena.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".