Nedjelja, 23.02.2020 | 21:35
IZVOR: klix.ba

Put do punijeg novčanika: Držite se ovih pravila i uštedjećete više novca

Postoji mnogo složenih i učinkovitih metoda kako uložiti novac i zaraditi više, ali je uglavnom potrebno imati dodatno znanje, talent ili angažovati finansijskog stručnjaka.




Foto: Ilustracija, pixabay

Ipak, to ne znači da ne možete uštedjeti više novca. Samo je potrebno naučiti drugačije pristupe i trikove.

Ovo su jednostavni i učinkoviti načini koje mogu svi iskoristiti.

Uložite u sebe

Najbolji ulog za vašu budućnost je ulaganje u sebe. Što ranije ovo shvatite, to je bolje jer biste trebali raditi što više različitih stvari dok ste mladi.

Naravno, ovdje je riječ o učenju novih stvari i novom iskustvu. Ne misli se da biste trebali imati još jednu fakultetsku diplomu, već da pokušate naučiti nešto što vas zanima. Čitanje knjiga, online kursevi, dobijanje sertifikata ili pohađanje programa za lični razvoj, sve su to savršene mogućnosti. Što više ulažete u sebe, to postajete vrijedniji.

Na internetu postoji veliki broj besplatnih predavanja i kurseva. Isprobajte ih kako biste vidjeli u kojem smjeru trebate krenuti.

Upamtite pravilo "3 puta 8"

Svi znamo da u prosjeku radimo 8 sati dnevno, spavamo 8 sati i imamo oko 8 sati dnevno slobodnog vremena. Svoje radno vrijeme prodajemo drugim ljudima, a vrijeme za spavanje odvajamo za naše tijelo. Dakle, jedini način da postanete bolji u nečemu je pametno utrošiti zadnjih 8 sati dana. Napravite nešto što bi vama bilo korisno u dugoročnoj perspektivi, kao što je poboljšanje vještina koje već imate ili učenje novih.

Ako više zarađujete, više ćete moći i uštedjeti.

Pažljivo posuđujte novac porodici i prijateljima

Iako volimo svoju rodbinu i prijatelje i brinemo se za njih, problem je u tome što oni mogu imati drugačiji način razmišljanja kada je riječ o novcu koji su posudili od vas. Moguće je da se nadaju da ćete zaboraviti na dug ili im jednostavno oprostiti. Zbog ovog mogućeg nesporazuma može doći i do prekida dobrih odnosa. Dakle, ili nemojte uopšte posuđivati novac ili se dogovorite oko fiksnog roka za njegovo vraćanje.

Trošite manje i bićete slobodniji i fleksibilniji

Članci na temu sticanja bogatstva često preporučuju smanjenje potrošnje. Taj savjet ima puno više smisla nego izgleda na prvi pogled. Zamislite da idete na posao koji mrzite, da živite u mjestu koje ne volite i da možete jednostavno promijeniti to kada god poželite. Kada počnete štedjeti više novca postajete fleksibilniji, i moći ćete raditi stvari koje su vam zaista važne.

Primjenjujte pravilo 24 sata

Često se događa da su nam kupovine temeljene na emocijama ili je riječ o impulsivnim kupovinama. Naime, kada trošimo novac na male stvari, iznos nije značajan i ima svrhu da se na brz način zabavimo. Kada saberete sve te stvari, shvatite da te kupovine nisu bile razumne.

Dakle, da biste smanjili troškove koji vam stvarno nisu potrebni, potrebno je primjenjivati pravilo 24 sata. Pričekajte samo jedan dan da biste obavili željenu kupovinu. Vaše će se emocije smiriti i moći ćete donijeti konačnu odluku kako se stvarno osjećate. Iznenadićete se koliko stvari zapravo nećete kupiti.

Svakog dana provedite barem jednu minutu provjeravajući svoje troškove

Ovaj je trik jako jednostavan, a omogućava da držite svoje troškove pod kontrolom. Potrošite samo jednu minutu tokom dana na provjeru i razmišljanje o svakoj pojedinačnoj kupovini koju ste obavili u tom razdoblju. To će vam omogućiti da detektujete problematične kupovine, usporite potrošnju i odredite količinu novca koja vam je potrebna za svaki dan.

Ne nasijedajte na marketinške trikove

Velike firme koriste razne trikove da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju. Većina nam je tih marketinških trikova poznata, ali i dalje djeluju i dalje vjerujemo u lažne popuste i rasprodaje, navodi Bright Side.

Da biste izbjegli te trikove, treba imati na umu da svaki put kada postoji popust, to je uglavnom samo za proizvode koji su imali veću cijenu ili nisu dobre kvalitete. Na kraju je proizvođač jedina strana koja pobjeđuje u toj „igri“.

U kupovinu idite sami

Kada idemo u kupovinu s prijateljima, uglavnom potrošimo više novca. Posjetimo više mjesta nego što bismo to napravili da smo krenuli sami, a kada probamo odjeću oni nas uglavnom ohrabruju da je kupimo. Naše raspoloženje uvijek je bolje kada idemo u kupovinu s prijateljima pa zato i želimo više potrošiti.

Trik je jednostavan: kada želite provesti vrijeme s prijateljima prošetajte zajedno parkom. Kupovina nikada ne bi trebala služiti za zabavu, već je treba shvatiti kao ozbiljan zadatak.

Riješite se negativnih misli o novcu

Uprkos vjerovanju mnogih, naše ideje i misli imaju veliku snagu. Kada programirate sebe da mislite da je nemoguće zaraditi puno novca, nećete puno postići.

Ako ne vjerujete da možete postati uspješni, brzo ćete se umoriti od onoga što radite i mislit ćete da je sve to besmisleno, da ne postižete ništa, dokazujući sebi da ste bili u pravu. Kao eksperiment, pokušajte promijeniti negativne misli o novcu i živite tako mjesec dana. Iznenadićete se rezultatima.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:13

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj.

Velika nagradna igra - LOB te vodi u ZEMLJU FUDBALA I PIVA

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:46

Pažnja, pažnja, pažnja! U susret vrelom sportskom ljetu stiže velika nagradna igra „LOB te vodi u zemlju fudbala i piva“.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

Rijana nije ODOLJELA novom trendu -"Idem pod nož, SIGURNA SAM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:23

Jedna od najpoznatijih pjevačica današnjice priznala je da planira estetski zahvat, jer je nezadovoljna jednim dijelom svog tijela.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Žakelj pred Zadar - ŽELIMO da već sjutra osiguramo plasman u ČETVRTFINALE

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:58

Košarkaši Budućnost Volija u petak od 19 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Admiralbet ABA lige.

Kanje Vest OSUMNJIČEN za nanošenje povreda - Nepoznati muškarac napao njegovu ženu?

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:50

Reper Kanje Vest optužen je da je udario muškarca u lice nakon što je navodno seksualno napao i neprikladno dodirivao njegovu suprugu u Los Anđelesu.

Tamara Radunović brani EVROPSKU BRONZU

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:38

Tamara Radunović biće jedina crnogorska reprezentativka na prvenstvu Evrope u boksu u Beogradu

"Nisam glumila, jedva sam ostala ŽIVA" - Poznata glumica OTKRILA najgoru scenu u svom novom filmu

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:27

Voditelj Džimi Falon je pohvalio rekavši da je dobro što malo po malo pobjeđuje svoje strahove.

Poznata manekenka OTKRILA TAJNU svog dobrog IZGLEDA

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:13

Žizel Bundšen brazilska manekenka, usmjerila je svoju energiju nakon razvoda na izdavanje knjige o kuvanju kojom je označila povratak u javnost, a u njoj je otkrila kako živjeti uravnotežen život kroz ishranu, fizičku aktivnost i velnes.