Ponedjeljak, 24.02.2020 | 17:40
IZVOR: cdm.me

Hrvatska i Srbija ZABRANILE ekskurzije u Italiju: Region na nogama zbog koronavirusa

Kako je u Italiji došlo do širenja infekcije koronavirusom države regiona kao i Crna Gora uvele su pojačan nadzor za sve građane koje dolaze iz te zemlje. Hrvatska i Srbija su zabranile ekskurzije u Italiju, a direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša savjetuje crnogorskim građanima da izbjegavaju putovanja u tu državu.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Hrvatska

Zbog sprječavanja koronavirusa Hrvatska je od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz italijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, a i dalje važe mjere nadzora za sve osobe koje su nakon 16. februara boravile u Kini i Južnoj Koreji, saopštio je danas Krizni štab Ministarstva zdravlja Hrvatske.

“Kod više do 80 odsto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni štab ima dva cilja – pokušati spriječiti import u Hrvatsku te u slučaju da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj, što prije izolovati bolesnika i sve njegove kontakte i tako spriječiti dalje širenje bolesti”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Vili Beroš.

Donesene su preporuke za postupanje koje će se mijenjati zavisno o situaciji na terenu, kazao je Beroš i najavio podizanje stepena pripravnosti na veći nivo, iako nema mjesta panici.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izvijestio je da su odlučili uvesti posebne mjere za italijanske pokrajine Lombardiju i Veneto, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont.

To znači da će hrvatske građane koji se vraćaju u Hrvatsku ispitati granična policija, epidemiolozi i granični sanitarni inspektori. U slučaju da su zdravi, biće im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana svaki dan kontaktirati epidemiolog.

Oni sa simptomima odmah će biti prevezeni u zdravstvenu ustanovu, a uzorci će biti poslati na ispitivanje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

Uvedena je i mjera karantina za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, poput Hrvata na japanskom kruzeru, te za one koji se vraćaju iz tih područja, a ne mogu biti u izolaciji kod kuće.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantin će vrlo skoro biti organizovana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmaralištima na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije.

Razmatra se, kaže Beroš, zgrada Crvenog krsta u Rijeci, a zatraženo je od županija da vide koja bi mjesta za karantin bila pogodna na njihovom području.

Na aerodromima ostaju kontrole kao i dosad, a kad je riječ o korišćenju termokamera na granicama, ocijenjeno je da su takve kamere neefikasne s obzirom na to da zaraženi koronavirusom ne mora imati visoku temperaturu.

Iz Kriznog štaba poručuju da maske za lice, kojih je u nekim gradovima nestalo, ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

S obzirom na to da zdravstveni turizam i veliki broj ljudi koji iz Italije dolazi zbog dentalnih usluga u Hrvatsku, stomatolozima se preporučuje oprez jer su u potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Zasad nema potrebe za zatvaranjem granica, a bude li potrebe, biće pojačane ekipe epidemiologa i graničnih sanitarnih inspektora.

///Naučnici objašnjavaju: Zašto se koronavirus brzo širi Italijom?///

Srbija

Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu novog korona virusa (Covid-19) naložila je pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije. Na svim graničnim prelazima naložen je nadzor radi preduzimanja odgovarajućih mera povodom novonastale situacije sa širenjem tog virusa u Italiji, prenose srpski mediji.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je na hitnom sastanku Radne grupe izvršeno usklađivanje kriterijuma u algoritmu za postupanje u nadzoru nad putnicima, koji su boravili u zaraženim, odnosno epidemiološki rizičnim područjima, a koje podrazumijeva pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima.

Osim putnika koji su boravili na teritoriji Kine u oblastima zahvaćenim epidemijom novim koronavirusom, od danas su pojačanim nadzorom i posebnom kontrolom, na svim graničnim prelazima, obuhvaćeni i putnici koji dolaze iz Italije.

Takođe je izmijenjeno i zdravstveno upozorenje koje se dijeli putnicima, a koje se odnosi na zaražena, odnosno, epidemiološki rizična područja.

Kako se navodi, održani su i sastanci sa predstavnicima Vojske Srbije i drugim nadležnim državnim organima, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) radi preduzimanja svih neophodnih mjera kako bi se spriječilo širenje virusa na teritoriji Srbije.

///SZO u borbu protiv dezinformacija: Bijeli luk vam NEĆE POMOĆI protiv koronavirusa///

BiH nalaže samoizolaciju kod kuće

Hrvatska i Srbija su zabranile ekskurzije u Italiju, dok je BiH školama samo preporučila da ne organizuju ekskurzije u Italiju u narednom periodu.

BiH je do sada imala poseban tretman samo onih putnika koji dolaze iz Kine, a od danas je taj tretman proširen i na one koji dolaze iz Južne Koreje, Irana i Italije, zemalja u kojima se najviše povećao broj zaraženih koronavirusom u posljednja tri dana, piše klix.ba.

Putnicima koji dolaze iz Kine, a od sada i iz Italije, Irana ili Južne Koreje nadležne službe daju sanitarni upitnik da popune, koji se dostavlja zdravstvenim ustanovama. Potom putnicima daju broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Nije pojašnjeno šta podrazumijeva sanitarni upitnik i koja je garancija da će svi putnici dati tačne podatke.

Potom se takve osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor, a to podrazumijeva da se svaki dan javljaju epidemiološkoj službi i da su u samoizolaciji kod kuće 14 dana. S obzirom na to da BiH nema karantin, iako je njegovo postojanje bilo predviđeno i čak je bio osiguran novac za stavljanje u funkciju, očito je da nadležni u BiH smatraju da je dovoljna samoizolacija kod kuće. Međutim, šta ukoliko je takav putnik potencijalno zaražen i dok je u samoizolaciji kod kuće zarazu prenese na članove porodice? Ko kontroliše i provjerava šta znači samoizolacija kod kuće? Na ta pitanja nema odgovora.

BiH nije zabranila ekskurzije, već je preporučila školama da otkažu ekskurzije u Italiju, a građanima se takođe preporučuje da ne putuju u Italiju, Iran ili Južnu Koreju.

S obzirom na navedeno, čini se da bh. nadležne službe u ovom trenutku više računaju na faktor sreće pa je procijenjeno da je samoizolacija dovoljna. A ako se pojave slučajevi zaraze u našoj zemlji, vjerovatno će tada početi improvizacija i izmještanje cijelog odjela određene bolnice, jer jedno je jasno – karantin nemamo.

Trenutno je prijedlog da se karantin formira u krugu Opštee Bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u prostorijama koje koristi VSTV, a u vlasništvu su Ministarstva odbrane BiH, alternativni prijedlog je izgradnja privremenog objekta u krugu kasarne Rajlovac. A da li je neko nešto pokrenuo, nadležni se ne oglašavaju.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.