Utorak, 25.02.2020 | 12:51
IZVOR: Kolektiv.me

Uskoro novi Pravilnik o označavanju robe Brajevim pismom

Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu uskoro bi trebalo da bude stavljen van snage i da se donese novi koji će urediti ovo pitanje na način koji je optimalno primjenjiv. Ovo je najavljeno iz Ministarstva ekonomije na sjednici Odbora udruženja trgovine.
Foto: Privredna komora Crne Gore

Na sastanku su, pored označavanja proizvoda na Brajevom pismu, razmotreni informacije o poslovnom ambijentu, reprografskim pravima, te Doing Business izvještaj o lakoći poslovanja. Donijeta je odluka o formiranju Grupacije za trgovinu nekretninama, prezentovane su aktivnosti Monstata i usluge kompanije BI Consulting. Usvojeni su Informacija o poslovanju u sektoru trgovine u 2019. godini i Izvještaj o radu ovog odbora za 2019. godinu, te prezentovan Izvještaj o radu Privredne komore Crne Gore.

Članovi Odbora su i ovom prilikom ocijenili da je Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu, donijet u julu 2019. godine, neprimjenljiv, nefunkcionalan i ekonomski neracionalan, potencirajući da ovakvo normativno rješenje ne postoji u svijetu. Podsjetimo, Pravilnik se odnosi na sredstva lične i higijene prostora i obuhvata nekoliko hiljada artikala. Na prethodnoj sjednici OU trgovine je zaključeno da, iz pomenutih razloga, članovi Odbora neće označavati proizvode na Brajevom pismu.

- Inspektorima je, po ovom osnovu, tokom 2019. godine, podnijeto oko 260 prijava, dok je od početka 2020. godine bilo preko 50 prijava, te da se pred nadležnim sudom vode prekršajni postupci - kazala je Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije.

Nakon brojnih apela trgovaca saopštenih posredstvom Privredne komore na sastancima sa premijerom Markovićem, sjednicama Odbora udruženja trgovine i na Savjetu za konkurentnost, najavljeno je skoro rješenje ovog pitanja.

- Formirana je radna grupa koja će se baviti problematikom u vezi sa deklarisanjem robe na Brajevom pismu, što je proces za koji je potrebno vrijeme. U međuvremenu, u narednih nekoliko dana trebalo bi da bude pripremljen novi pravilnik koji će staviti van snage važeći Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu i koji će biti optimalno primjenjiv - rekla je Jakić.

Privrednici su ukazali da donošenje novog pravilnika nije trajno rješenje, već je iz Zakona potrebno ukloniti obavezu označavanja artikala Brajevom azbukom. 

- Neophodno je smanjiti broj proizvoda, a povećati kvadraturu trgovinskih objekata na koji se odnosi Pravilnik. Predlažem da se Pravilnik odnosi samo na šampone od litra i prodajne objekte površine preko 3.000 kvadrata - rekao je predsjednik Jovan Lekić, iznoseći zaključke Odbora.

On smatra da bi ovakvo rješenje doprinijelo da se izbjegnu kazne po osnovu podnijetih prijava, pošto većina proizvoda na čije (ne)označavanje se odnose više ne bi bilo obuhvaćeno Pravilnikom.

- Kazne po ovom osnovu uopšte nijesu male jer iznose od 1.700 do 20.000 eura - rekao je Lekić.

Raspravljano je i o nerednoj nedjelji u trgovinskim objektima. Privrednici su ukazali da ona nije u duhu inicijative privrednika koji smatraju da je bolje rješenje omogućiti rad nedjeljom u jednoj smjeni.

- Potrebno je da se uradi studija primjene Zakona koja će se negativno odraziti ne samo na privredu, posebno turističku, već i na prihode budžeta i zaposlenost - ocijenjeno je na sjednici.

Posebno je ukazano da je potrebno brzo naći rješenje kako se ne bi primjena Zakona odrazila na predstojeću ljetnju turističku sezonu.

Predstavnica Ministarstva je ukazala da je novi Zakon o radu još decidnije utvrdio da je nedjelja neradni dan u sedmici. Podsjetila je da se čeka ocjena ustavnosti Zakona o neradnoj nedjelji.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović najavila je za sredinu aprila sjednicu odbora udruženja turizma, na kojoj bi uz učešće predstavnika trgovine bila prezentovana analiza efekata neradne nedjelje na ova dva sektora, pa je pozvala privrednike da pomognu njenoj izradi dostavljanjem neophodnih podataka.

Privrednici su informisani o pregovorima sa Organizacijom za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore u cilju zaključivanja sporazuma kojim bi se utvrdila visina naknada za korišćenje pisanih djela u štampanom i elektronskom formatu.

Biljana Jakić je kazala da će, s obzirom da je izostao dogovor privrednika i pomenute organizacije po ovom pitanju, Ministarstvo ekonomije odrediti privremenu tarifu po ugledu na najbolju praksu iz okruženja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Povećan broj letova: Air Srbija od 7. juna ponovo leti za Podgoricu i Tivat

Utorak, 26.05.2020 | 21:53

Air Srbija će zbog povećane potražnje, u periodu do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama do kojih u ovom trenutku leti, a kako javlja B92 letjeće do Njujorka, Amsterdama, Pariza, kao i do regionalnih destinacija, kao što su Ljubljana, Sarajevo, Banjaluka, Podgorica i Tivat.

"Blic" piše: Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom?

Utorak, 26.05.2020 | 20:32

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”, piše “Blic”.

Organizovan povratak POSLJEDNJE grupe crnogorskih POMORACA

Utorak, 26.05.2020 | 20:18

Posljednja grupa pomoraca iz Crne Gore, koji su se od izbijanja pandemije koronavirusa nalazili na kruzerima usidrenim u američkim lukama, u četvrtak 28. maja bi trebalo da krene kući.

Milošević: Još nema konačne odluke o otvaranju granica

Utorak, 26.05.2020 | 20:07

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije donijeta “nikakva konačna odluka o otvaranju granica”, kao i da vjeruje u “uspostavljanje normalne komunikacije” između Beograda i Podgorice.

VIDEO: Porodica koja je osvojila srca i djece i odraslih - Zavirite u park inspirisan dolinom Mumijevih

Utorak, 26.05.2020 | 19:51

U planinama Saitama u Japanu nalazi se park za djecu (i odrasle) inspirisan crtanom serijom i filmovima Mumijevi (Moomini).

Incident od 21. maja: Sveštenik spreman da plati kaznu umjesto mladića koji ga je napao

Utorak, 26.05.2020 | 19:21

Sveštenik Nikola Radović kazao je da je spreman da plati kaznu koju je Baraninu Selminu Kaleziću (20) izreklo barsko tužilaštvo, zbog napada na Radovića 21. maja ispred Parohijskog doma u Starom Baru, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Misle da su NAJBOLJI: Ovo su najveći NARCISI zodijaka

Utorak, 26.05.2020 | 19:02

Narcisi su toksičniji nego što mislite. Oni su spremni da urade sve kako bi dobili ono što žele i sebe istakli u prvi plan.

HRVATSKA: UKIDA se neradna NEDJELJA uz pridržavanje opštih mjera

Utorak, 26.05.2020 | 18:49

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje opštih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavili su u saopštenju iz Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Za PRIMJER: Austrija proglašena za NAJBOLJU zemlju u borbi protiv KORONE

Utorak, 26.05.2020 | 18:42

Sa više od 500 umrlih na milion stanovnika, Velika Britanija trenutno bilježi najveću stopu smrtnosti od posljedica COVID-19, prenosi Indipendent. A borba protiv korone je najbolja u Austriji!

Božović: Nadam se da će konačna odluka o ulasku državljana Srbije u CG biti drugačija

Utorak, 26.05.2020 | 18:24

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje. Za sada na toj listi nema Srbije.