Subota, 29.02.2020 | 09:09
IZVOR: Kolektiv.me

Izložba slika “Antropologija na platnu - tijelo i kontekst” u KIC-u

Samostalna izložba slika “Antropologija na platnu - tijelo i kontekst” prof. dr Lidije Vujačić biće otvorena u ponedjeljak, 2. marta, u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u 19 sati.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Izložbu će otvoriti prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU.

Lidija Vujačić je diplomirala na Odjeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom Univerzitetu je nastavila obrazovanje, a usavršavala se i na Freie Universitat (Berlin) i Karl Franzens Universitat (Graz), kao i na Univerzitetu Crne Gore gdje je i zaposlena. Magistrirala je 2002. godine, a doktorirala 2007. godine iz oblasti sociokulturne antropologije. Rođena je i živi u Podgorici. Prof. dr Lidija Vujačić je, inače, autorka i koautorka devet inostranih i domaćih i monografija od kojih su najpopularnije njene knjige Antropologija konzumerističkog društva - Život (ni)je u reklami i Kultura odijevanja kao oblik komunikacije. Autorka je više desetina naučnih i stručnih radova, kao i nekoliko stotina članaka, feljtona, priloga, prikaza, reportaža itd. Učestvovala je, po pozivu na više desetina prestižnih međunarodnih naučnih konferencija, rukovodila i sarađivala na više inostranih projekata. Takođe, Lidija Vujačić u kontinuitetu radi na popularizaciji antropološke nauke u različitim vrstama medija, a bila je i koautor i stručni konsultant u radu na nekoliko dokumentarnih filmova. U nekoliko svojih novijih studija se direktno ili posredno bavi fenomenima koji su dio savremene kulture, naročito masovnim medijima, tzv. novom kulturom potreba oličenom u ekstremnom konzumerizmu i modernom estetikom. Slikarstvo i dizajn su, pored profesionalnog bavljenja antropologijom, njene pasije od najranijeg djetinjstva. Često je autorkin naučni rad pratio i njen primjenjeni dizajn čineći originalan spoj izumeđu antropologije i umjetnosti pa su ga zbog toga neke njene kolege, upravo, prozvale likovnom antropologijom. Za razliku od drugih umjetničkih ,,žanrova” proizvoda ili inspiracija koji su već prikazani i objavljeni, Lidija Vujačić odlučila i da svoje slike predstavi javnosti.

„Umjetnica Lidija Vujačić ima visoko razvijenu teorijsku svijest o načelima umjetničkog oblikovanja, upotrebi likovne tehnike i zato su na njenim slikama metaforički prikazane složene antropološke ideje. U tom kontekstu slika je postala znak - simbol produbljenog razumijevanja savremene individue u svijetu u kojem egzistira. Slikarstvo Lidije Vujačić proizilazi najviše iz njenog antropološkog istraživanja savremene urbane kulture. U njenoj slikarskoj radionici tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima zauzimaju centralno mjesto. Tijelo postaje simbol utemeljenosti, uzemljenja modernog čovjeka, ali i dinamizma, pokretljivosti, kretanja u prostoru i vremenu. Jednom riječju, presjek istorijske vertikale i geografske horizontale u našem sve više globalizovanom, uniformisanom, hiperurbanizovanom svijetu. No, koncentrisanost na ekstremitete u dubljoj ravni promatranja intuira obezličeni, obezduhovljeni svijet u kojem čovjek prestaje da bude individualan, odnosno ličnost u pravom smislu riječi...“  prof. dr Sonja Tomović Šundić

Izložba će moći da se pogleda do 10.marta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Mjesec danas ulazi u Djevicu: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

ROĐENI LIDERI: Tri horoskopska znaka koja imaju prirodnu sposobnost da budu vođe

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:19

Da li ste među njima?

Formiraće se radna grupa za provjeru diploma na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:50

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

BS: DSA da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušava prava koja smo zajedno mukotrpno sticali

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:43

Bošnjačka stranka je pozvala Demokratski savez Albanaca da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali.    

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Alkaras: Novak nije ranjiv, stvar je u tome što smo navikli da osvaja sve

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:09

Iako Novak Đoković u ovoj sezoni još nema nijednu titulu, jednog od njegovih najvećih rivala Karlos Alkaras ne smatra da je srpski teniser ranjiviji nego ranije.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.