Ponedjeljak, 09.03.2020 | 14:15
IZVOR: journal.hr

VIDEO: Bolji od originala: Ovih 9 FILMOVA nadmašili su KNJIGE po kojima su SNIMANI!

Jako, jako često čujemo da je film dobar, ali da je knjiga genijalna ili bolja i da ju se obavezno treba pročitati.




Foto:pixabay.com

Ako tražite koje biste filmove večeras pogledali, niže je popis od njih devet koji su sigurno nadmašili svoje književne forme.

THE BRIDGES OF MADISON COUNTY (MOSTOVI OKRUGA MADISON)

Kultni film s Klintom Istwoodom i Meril Strep bio je prava mala filmska revolucija u žanru romansi. Zabranjena ljubav između fotografa National Geographica i usamljene domaćice na farmi u Ajovi jedna je od najljepših filmskih priča.

SHAWSHANK REDEMPTION (ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU)

U samom startu moram naglasiti da jako, jako volim Stefana Kinga. Opčinjavaju me njegovi romani i priče, a serije i filmovi snimljeni prema njegovim djelima jako često su vrlo dobre, ako ne i odlične interpretacije književnih djela. 

SCHINDLER’S LIST (SCHINDLEROVA LISTA)

Potresna drama o Holokaustu Stevena Spilberga snimljena je prema knjizi Schindler’s Ark, biografskom romanu Thomasa Keneallyja, izdatom 1982. godine. Iako se radi o dobrom književnom djelu, film je nemjerljivo bolji.

DRIVE (DRIVE)

Možda sam subjektivna, jer jako, ali jako volim stil režisera Nikolasa Windinga Refna. Drive je film koji ne samo da je vizualno i muzičku impresivan, već je i priča odlična, a i postava glumaca je odlična. Poučena time, posegla sam za istoimenom knjigom Džejmsa Salisa iz 2005. Knjiga je puna strasti i nasilja, no to jednostavno bolje funkcioniše na velikom platnu.

THE GRADUATE (DIPLOMAC)

Dvije godine prije filma, 1963., objavljena je istoimena knjiga autora Čarlsa Veba. Iako je knjiga uživala veliku popularnost, film je doslovno rasturio i postao jedan od klasika američke filmografije. Dastin Hofman i Anni Bankroft zajedno s ikoničnim soundtrackom Simona i Garfunkela jednostavno su zajedno jači i impresivniji od knjige.

PSYCHO (PSIHO)

Samo i isključivo zahvaljujući Alfredu Hičkoku roman Roberta Bloka još uvijek je popularno književno djelo. Radi se o trileru koji baš… i nije napet i uzbudljiv. Samo za poređenje – kultna i slavljena scena ubistva u romanu je opisana u jednoj jednostavnoj rečenici. Što se ovog djela tiče, Hičkok ga je učinio slavnim. S razlogom.

THE GODFATHER (KUM)

Trebalo mi je više godina, ako ne i decenija da se u svojim dvadesetima prisilim pogledati sve Kum filmove. Bio je to jedan jako dinamičan, uzbudljiv i napet filmski vikend. Koji sam nakon toga često i ponovila. Nakon filmova na red je došla i knjiga pisca Maria Puzoa iz 1969. godine. Iako je knjiga jako dobra, naspram filma daje pomalo melodramatski utisak.

JACKIE BROWN (JACKIE BROWN)

Prvo sam se zaljubila u soundtrack filma, a onda sam potražila i knjigu. Čitajući ju, posebno sa soundtrackom u pozadini, možda joj nisam činila uslugu, no nikako, ali nikako nije ostavila utisak kakav je film ostavio. Iako dobra, knjiga pisaca Elmorea Leonarda jednostavno je unaprijeđena na filmsko platnu u film Kventina Tarantina.

NO COUNTRY FOR OLD MEN (NEMA ZEMLJE ZA STARCE)

Džoel i Itan Koen braća su scenaristi i režiseri koji sve što dotaknu pretvore u zlato. Tako je bilo i s istoimenom knjigom. Knjiga pisca Kormaka Mekkartija prilično je dobra, no braća Koen dodala su joj mračniju i komičnu stranu i tako je nastao ovaj genijalan film kojemu se svako toliko vraćam… Svakako treba naglasiti da je i na ovom filmu za kameru i impresivan vizualni utisak zaslužan Roger Deakins. Nije prošlo niti nedjelju dana da sam ga ponovno gledala.  I opet ću.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

Kompanija Meridianbet: Male pobjede i pozitivni primjeri za očuvanje životne sredine

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:14

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, je sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NAKON 60 godina - Poznata pjevačica u Kući slavnih rokenrola

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:08

Šer, Ozi Ozborn, Meri DŽ. Blajdž i „ Trajb kold kvest” su među zvijezdama koje će ove godine biti uvrštene u Kuću slavnih rokenrola.

Hana Huljić OTRKILA kako se snalazi u ULOZI majke -"Ta LJUBAV i taj OSMIJEH"

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Hana Huljić Grašo progovorila je o majčinstvu. Petar Grašo i ona 2022. postali su roditelji djevojčice Albe.

Zbog toga se LOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danima.

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da ide na operaciju.

"Molila sam se svako veče da se ujutru NE PROBUDIM“ - Slavna manekenka PRIZNALA da je više puta pokušavala da ODUZME ŽIVOT

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:19

Manekenka Kristin MekGinis otkrila je da je bila blizu odluke da digne ruku na sebe i to više puta tokom svoje mladosti.

TRIK koji će vam UŠTEDJETI struju dok spremate hranu u rerni

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:03

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.