Subota, 28.03.2020 | 08:56
IZVOR: Kolektiv.me

URA predlaže privremeno ukidanje PDV-a za ljekove, brašno, ulje, hljeb, šećer..

Građanski pokret URA uputio je novi predlog Vladi, kojim se privremeno ukida naplata poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Predlažemo da se osnovne životne namirnice, poput mlijeka, brašna, hljeba, masti, ulja i šećera, kao i svih ljekova (uključujući i ljekove koji se upotrebljavaju u veterini), oporezuju po stopi od 0%, za vrijeme trajanja krize izazvane Korona virusom. Uvođenjem tih, privremenih mjera, značajno bi se ublažili finansijski problemi brojnih građana i uvećala njihova kupovna moć, šta je od posebnog značaja tokom trajanja ove zdravstvene krize. Takođe, usvajanjem ovih mjera spriječilo bi se i uvećanje cijena navedenih proizvoda, koje je nažalost uočeno u brojnim crnogorskim opštinama", ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da se navedeni proizvodi obračunavaju po sniženoj stopi od 7%, zbog čega bi privremeno umanjenje navedene stope PDV-a "bilo malo odricanje države, a velika pomoć najugroženijim građanima Crne Gore".

"Finansijska situacija brojnih porodica u Crnoj Gori je, nažalost, i bez pojave Korona virusa izuzetno teška. Desetine hiljada naših sugrađana/ki su u stanju socijalne potrebe, dok oni sa minimalnim zaradama ili jako niskim penzijama jedva "sklapaju kraj sa krajem". Zbog toga bi uvođenje ovih mjera i privremeno umanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i ljekova predstavljalo čin solidarnosti sa onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć države danas najpotrebnija", ukazali su u pokretu URA.

URA je u proteklih mjesec dana predložila set mjera Vladi Crne Gore, od kojih su mnoge usvojene na sjednicama koordinacionih tijela Vlade.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Lili
28.03.2020 09:03

Pametno

1 0

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

KONTROLNO SASLUŠANJE Spajića i Šaranovića krajem juna; Laković poslanicima: Shvatite ovo kao priliku da se još bolje pripremite

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:15

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je za 26. jun kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i posljedica na sistem bezbjednosti.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.