Nedjelja, 29.03.2020 | 21:47
IZVOR: kolektiv.me

Savjet za građansku kontrolu: Policija prema svešteniku u Reževićima postupila profesionalno

Savjet za građansku kontrolu rada policije je po sopstevnoj inicijativi provjerio postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Budva prema svešteniku Goranu Baćanu, koji je obavljao bogosluženje u manastiru Reževići, opština Budva.




Foto: Ilustracija, pixabay

"Dana 29. marta 2020. godine službenici stanice kriminalističke policije CB Budva obavljali su plansku kontrolu poštovanja privremenih mjera o sprječavanju širenja zarazne bolesti. Oko 11 sati izvršili su kontrolu i u manastiru Reževići gdje je tokom vršenja crkvenog obreda zatečeno ukupno 11 građana (vjernika). Službu je obavljao sveštenik Goran Baćan koji je pristupio u službene prostorije CB Budva gdje je nakon prikupljenih obavještenja, u konsultaciji s Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru, lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti" iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore. ODT mu je odredilo zadržavanje do 72 sata", navodi se u saopštenju predsjednika Savjeta.

Savjet je konstatovao da se sveštenik Baćan nalazi u pristorijama za zadržavanje CB Budva. Odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran je pristup hrani i vodi a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura. 

Savjet ocjenjuje da su policijski službenici CB Budva u svim preduzetim radnjama prema svešteniku Goranu Baćanu postupali profesionalno i savjesno. 

Imajući u vidu i događaje prije ovog, poput najavljene pa opozvane liturgije u Danilovgradu, Savjet apeluje da koordinacija unutar crkvenih i vjerskih struktura bude brža i kvalitetnija. Dok s jedne strane Mitropolija crnogorsko-primorska zvanično podržava napore Vlade, tako s druge strane, na lokalnom nivou, dešavaju se pojedinačne opstrukcije kojima se ugrožava zdravlje stanovništva zbog čega je neopodno zakonito postupanja policije. 

Savjet upozorava da se zakonito i profesionalno postupanje policije ne koristi za širenje govora mržnje i podsticanje negativnog raspoloženja i komentara prema policijskim službenicima. 

--- Sveštenik OSUMNJIČEN: Služio luturgiju u Manastiru Reževići uprkos zabrani?

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
MAX
30.03.2020 11:12

Ma , hapsi te popove-folerante , sve zagadiše.

0 0

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Bliži se NAJPRESTIŽNIJI modni događaj godine - Za ULAZNICU treba IZDVOJITI "VRTOGLAVU CIFRU"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:21

Bliži e prvi ponedjeljak u  maju, a on je svake godine zakazan za najpoznatiji i najprestižniji modni događaj na svijetu - Met Galu. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Nova studija - Ovo su TOP 10 GRADOVA koje turisti žele ponovo da POSJETE

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:02

Dominiraju na listi top deset gradova koje turisti žele opet da posjete.

Ponovo da ZABLISTA - SPASITE NAKIT uz pomoć JEDNE SITNICE iz kupatila

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:47

Ovaj trik se takođe može primijeniti i kod srebrnog nakita koji je oksidirao. 

Kako da brzo IZBIJELITE jaja za Uskrs?

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:30

Poslije ovog trika možete da napravite bilo koju šaru. 

Kompanija Meridianbet: Male pobjede i pozitivni primjeri za očuvanje životne sredine

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:14

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, je sprovedena akcija očuvanja životne sredine.