Četvrtak, 02.04.2020 | 09:46
IZVOR: stil.kurir.rs

Pet jela od STAROG HLJEBA: Iskoristite hranu do poslednje mrvice

Svi znamo da je grijeh ako bacamo hljeb.




Foto: Printscreen, You Tube

Bacati hljeb nije ni ekonomično. Ako vam je ove nedelje preteklo hljeba, ako se osušio i više nije mekan, evo na koji način ga možete iskoristiti:

Pica od starog hljeba

Potrebno je: 200 grama slaninice (isječene ne tanke listiće; a može i šunka); 200 grama kačkavanja; maslinovog ulja po želji; 2 čena bijelog luka; 100 ml paradajz soka; origano

Priprema: Hljeb zasijecite što više možete, ali vodite računa da ga ne presiječete do kraja. Neka mu donja kora ostane cijela. U činiji pomješajte sok od paradajza, maslinovo ulje i origano pa sa tom mješavinom premažite svaku pukotinu u zasječenom hlebu. U te zasječene djelove složite slaninicu i kačkavalj i sve gurnite u zagrijanu rernu na pola sata.

Kolač od starog hljeba i jabuka

Sastojci: 150 g šećera, 150 g maslaca, 6 jabuka isječenih na kolutove, stari hljeb isiječen na kocke, 200 ml mleka, 2 jaja, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: Šećer stavite u dublju šerpu i pustite da se rastopi na laganoj vatri pa mu dodajte 150 g maslaca. Kada smjesa provri u nju dodajte 6 jabuka isječenih na kolutove. Pustite da smesa vrti 5 minuta i to na laganoj vatri.

Zatim jabuke izvadite jednu po jednu i slažite ih u vatrostalnu činiju. Sačuvajte smjesu koju ste dobili kuvanjem jabuka. Zatim na jabuke poslažite stari hljeb isiječen na kocke pa po vrhu stavite još jabuka.

Zatim u posebnu činiju umutite slatku pavlaku i mlijeko, kao i dva jaja, pa sve to prelijte preko jabuka i hleba. Pecite jedan sat na 180 stepeni celzijusa.

Nakon toga, izvadite kolač i preko njega prelijte smjesu u kojoj su se kuvale jabuke. Možete dodati i prstohvat cimeta.

Gibanica od hljeba

Sastojci: 1 vekna suvog hljeba, 500 g sira, 50 g putera, 3 jaja, 300 ml mlijeka, 150 ml kisele vode, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Hleb isijeći na parčiće i svakom odsjeći krajeve, tako da dobijemo oblik kocke. Sitno izrendati sir, pa dodati jaja, puter, kisjelu vodu i mješati dok se ne dobije homogena smjesa.

Svako parče hleba potopiti u mlijeko i ređati u nauljeni sud, pa namazati filom. Preko poređati još jedan red hljeba potopljenog u mlijeko. Peći 30 minuta na 225 stepeni.

Musaka od hljeba

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 1 glavica crnog luka; 2 čena bijelog luka; 1 šargarepa; 1 kašika masti; 200 g kisjele pavlake, 2 jaja, stari hleb, 300 ml mlijeka; so i biber; 50 g kačkavalja

Priprema: U tiganju prodinstati crni luk i bijeli luk pa im dodati rendanu šargarepu. Kada luk postane staklast dodati i meso pa dinstati dok sasvim ne bude gotovo. Dodati začine.

U vatrostalnu činiju poredati kriške starog hljeba, pa preko njega dodati gotov fil pa zatim još jedan sloj hleba. U posebnu činiju umutite jaja, pavlaku i mlijeko i malo soli. Sve to prelijte preko musake i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Pred kraj dodajte kačkavalj.

Popara

Potrebno: 500 ml vode; malo soli; 2 kašičice maslaca; 200 grama sitnog sira; suvi hleb isječen na kockice.

Priprema: Kada voda provri dodajte joj so i maslac i hljeb. Kada hljeb upije vodu umješajte i sir, a možete da dodate i više vrsta sira ili čak i pavlaku. Poslužite toplo.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Borovinić-Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

Subota, 20.04.2024 | 15:06

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, na poziv porodice Milić, otkrila je danas u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića. Skupština Glavnog grada 3. avgusta prošle godine jednoglasno je usvojila odluku o podizanju ovog spomen-obilježja.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.