Petak, 03.04.2020 | 07:34
IZVOR: cdm.me

U vrijeme KORONAVIRUSA, u porodilištu KCCG rođena 121 BEBA

Trudnice po dosadašnjim podacima SZO, nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse.




Foto: Kolektiv.me/Pixabay

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od pojave prvog pacijenta u Crnoj Gori kod koga je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 (17. mart) do juče obavljen je 121 porođaj i rođeno isto toliko beba, kazao je za CdM Ivan Đukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

“Do sada nijesmo imali nijednu trudnicu niti bebu koja je inficirana virusom COVID-19. Takođe, nijesmo imali nijednu trudnicu pod nadzorom”, navodi Đukić.

U slučaju da do toga pak dođe, KCCG ima već spremnu taktiku.

“Po preporukama i dosadašnjim stavovima SZO sa kojima raspolažemo do ovog trenutka potrebna je izolacija i za majku i za bebu do dalje konsultacije sa nadležnim epidemiolozima iz KCCG i IJZ. Po odluci Kriznog medicinskog štaba sve pacijentkinje koje su COVID-19 pozitivne ili koje su visoko suspektne na infekciju ovim virusom, u slučaju porođaja, usmjeravaju se u privatnu bolnicu “Codra”. Prema tome, preduzete su sve mjere kako bi Porodilište KCCG, kao najveće u našoj zemlji u kojem se obavljaju porođaji iz cijele Crne Gore kod visokorizičnih trudnoća, ostalo maksimalno izolovano od infekcije”, naglašava Đukić.

On je za CdM kazao da se svi redovni pregledi trudnica bez ikakvog zastoja mogu sprovesti u matičnom Domu zdravlja.

“Za sve hitne slučajeve i konsultacije GAK je 24 sata na raspolaganju našim pacijentkinjama i trudnicama”, obavještava Đukić.

Takođe je na GAK-u, u slučaju potrebe, obezbijeđena izolaciona ambulanta za pregled eventualnih pacijentkinja sumnjivih na koronavirus koja je potpuno odvojena od ambulante koja redovno radi.

“Na svim odjeljenjima GAK-a obezbijeđene su sobe za izolaciju kao i adekvatna zaštitna oprema za osoblje”, kazao je Đukić.

Naglašava da GAK funkcioniše trenutno nesmetano poštujući sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Takođe naglašavamo da GAK, kao i KCCG, posjeduje svu potrebnu zaštitnu opremu za osoblje u slučaju infekcije. Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizovana je po svim preporukama i pruža usluge našim pacijentkinjama 24 sata”, naveo je Đukić.

Trudnice po dosadašnjim podacima SZO, nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse.

“Trudnice su inače, po prirodi same trudnoće, izmijenjenog imunog odgovora, te stoga podložnije svim virusnim i ostalim infekcijama, naročito u poslednjem trimestru i pred sam porođaj, kao i u periodu babinja – četiri do šest nedjelja nakon porođaja”, objasnio je Đukić.

On savjetuje svim trudnicama da bez prethodne konsultacije izabranog doktora (najpoželjnije telefonskim putem) ne dolaze na preglede u KCCG – Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

“U slučaju respiratornih tegoba, radi adekvatne trijaže, neophodno je prvo se javiti u Call centar Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na broj telefona 1616. U slučaju pojave materičnih kontrakcija ili oticanja plodove vode, poželjno je prvo telefonskim putem konsultovati dežurnog ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, na broj telefona 020/412-589“, savjetuje Đukić.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".