Petak, 03.04.2020 | 10:27
IZVOR: Telegraf.rs

Posjeta definitivno NIJE opala: Ovo je za turiste "idealna" DESTINACIJA u doba koronavirusa

Zvuči zaista nevjerovatno, ali dok se širom svijeta apeluje na mnoge da ostanu u svojim domovima, ima ljudi koji baš u ovom trenutku rezervišu avionsku kartu do nekih od najpoznatijih destinacija. Kao razlog navode da su sada i avionske karte i smještaj mnogo jeftiniji, pa da jednostavno žele da iskoriste priliku.




Foto: Pixabay

Da li je to odgovorno ponašanje u novonastaloj situaciji? Pandemija korona virusa  je u punom jeku u mnogim zemljama svijeta. I dok jedni broje zaražene i preminule od ove pošasti, dotle neki žele da na najbolji mogući način iskoriste činjenicu da su karte za brojne destinacije, do kojih je trenutno moguće stići, znatno pojeftinile.

Jasno je da usled proglašene pandemije korona virusa stradaju mnoge grane privrede, a među njima sigurno značajne posljedice trpi i turizam. Iapk, neodgovorni turisti su raspoloženi da uštede i upoznaju neke nove destinacije, uprkos tome što se širom svijeta apeluje na smanjivanje kontakata i određenu vrstu samoizolacije.

Havaji kao idealna destinacija u doba korona virusa

Iako u mnogim djelovima svijeta postoje mjesta, koja praktično žive od turizma, čelnici mnogih od njih svim potencijalnim turistima šalju jasnu poruku: Ostanite kod kuće!

Posjeta Havajima definitivno nije opala. Prema pisanju New York Times, u periodu do 16. marta ovo ostrvo bilježi posjetu koja je tek za oko 20% niža nego u isto vrijeme prošle godine. Upravo zato što mnogi turisti, čini se, nisu svjesni dolazeće opasnosti, lokalne vlasti Havaja su ranije zatražile od svih potencijalnih psoetilaca da dobro razmotre sve opcije i da odlože svoj dolazak. A osvrnuli su se i na stalne stanovnike ostrva, odnosno na vlasnike brojnih kuća u kojima inače odmaraju, te smatraju da ni njima u ovom trenutku tamo nije mjesto.

Protest grupe stanovnika Havaja

Određeni broj stanovnika ovih ostrva, mahom okupljenih oko FB grupe, koja najpre predstavlja činjenice o pandemiji virusa na toj društvenoj mreži, nastoje da spriječe povećani priliv turista u ovom trenutku.

Prije oko mjesec dana su članovi te grupe organizovali i protest na lokalnom aerodromu, jer turisti i dalje dolaze uprkos preporuci lokalnih zvaničnika da to ne čine.

Zvanično je guverner Havaja tek 17. marta 2020. zatražio od svih potencijalnih putnika da se ipak osvrnu na cjelokupnu situaciju, te da planirana putovanja odlože za 30 dana.

Obraćajući se javnosti, guverner David Ige je tada izjavio: Mjere koje danas najavljujem, mogu izgledati ekstremno pojedincima, a znamo i da će se negativno odraziti na našu ekonomiju. Ipak, uvjereni smo da će nam upravo preduzimanje agresivnih mjera omogućiti brži oporavak nakon završetka ove krize, a prenosi New York Times.

Podaci havajskog Ministarstva za privredu, ekonomski razvoj i turizam pokazuju da su u toku prošle godine turisti, njih više od 10 miliona, potrošili skoro 18 milijardi dolara tokom boravka.

Havaji u doba korona virusa

Prilikom zvaničnog obraćanja je guverner Ige najavio da će biti uveden obavezan samostalni karantin za sve, počevši od 26. marta tekuće godine.

U Honolulu je na snazi policijski čas, a svi ugostiteljski objekti su zatvoreni za pružanje usluga.

Prema odluci, u okrugu Havaji, vlasnici ugostiteljskih objekata imaju pravo da samostalno odluče kako će funkcionisati određeni objekat, ali pod uslovom da bude maksimalno smanjen rizik od zaraze kako za zaposlene, tako i za sve mušterije.

Odluku o obaveznom karantinu je guverner Ige donio tek kada njegov zahtjev turistima da sve planirane posjete Havajima odlože, nije ispoštovan.

Podaci pokazuju da je na dan 21. marta na Havajima zabilježio 48 zaraženih korona virusom.

Upravo zato što su, generalno, zdravstveni kapaciteti na ostrvima slabi i nedovoljni da prime veći broj oboljelih, pristupilo se donošenju rigoroznijih mjera.

Ostaje nam da se nadamo da će to uticati na svijest i onih turista, koji su spremni da zbog uštede novca ugroze i svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.