Utorak, 07.04.2020 | 12:31
IZVOR: Kolektiv.me

Vlada Crne Gore: Nema izgubljenih tona medicinske opreme

Radi cjelovitog informisanja javnosti, koja je tokom protekla dva dana meta zlonamjernih tvrdnji o navodnom nestanku dvije tone medicinske opreme i raznih teorija zavjere saopštavamo da je sva medicinska oprema koju je Crna Gora kupila za zaštitu zdravlja i života građana u posjedu naše zemlje i da je njen veći dio isporučen, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.




Foto: gov.me, B.Ćupić

Nacionalno koordinaciono tijelo je na osnovu iskazanih potreba zdravstvenog sistema Crne Gore i zaposlenih u tom sistemu koji su na prvoj liniji borbe protiv novog korona virusa, iniciralo preko Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm" nabavku iz NR Kine: 1.500.000 hirurških maski, 170.000 maski tipa N95, 30.000 zaštitnih odjela, 20.000 zaštitnih naočara, 1.000 testova na korona virus, 150 toplomjera i 20 respiratora.

"Na osnovu inicijalne informacije dobavljača o procijenjenoj težini i, što je u ovom slučaju važnije, zapremini robe, naručen je odgovarajući transportni avion. U petak, 3. aprila je u Pekingu, nakon obavljenih carinskih procedura, veći dio robe ukrcan u avion. Masa ukrcane robe je svakako bila više nego dvostruko manja od granice nosivosti korisnog tereta, ali je, budući da je riječ o robi male specifične težine, ograničenje predstavljala zapremina robe. Avio je utovaren do maksimuma zapremine teretnog prostora u što se javnost mogla uvjeriti sa fotografija i video snimaka objavljenih nakon slijetanja u Podgoricu. Kako ograničenje nije predstavljala masa već zapremina dobavljač i špediter su informisali kupca da je avion maksimalno natovaren i da je njihova procjena da je riječ o 19 tona medicinske opreme. Vlada je objavila tu informaciju. Nakon što je avion već poletio ka Podgorici, preostala roba je popisana, izmjerena i uskladištena. Na osnovu popisa i mjerenja preostale robe utvrđeno je da u avion nije ukrcano 19 tona, kako je bila prva procjena dobavljača i špeditera, već 17 tona medicinske opreme, što je i saopšteno javnosti nakon što je avion sletio", stoji u saopštenju.

Na skladištu na aerodromu u Pekingu su ostale 392 kutije u kojima je: 332.000 hirurških maski, 153.330 maski tipa N95, 1.850 zaštitnih odjela i 2 000 zaštitnih naočara.

Preostali dio medicinske opreme, koji nije stao u avion biće dopremljen u Crnu Goru narednih dana, zajedno sa velikom količinom donirane medicinske opreme koju je naša Ambasada u Pekingu primila od strane nama prijateljskih pravnih i fizičkih lica u NR Kini.

"Radi onih koji bi da upotpune ovo vrijeme nekom novom teorijom zavjere, spremni smo da rizikujemo i da informišemo da je, prema preliminarnoj procjeni, težina donirane opreme oko 9 t, a zapremina oko 49 m³. Nacionalno koordinaciono tijelo koristi i ovu priliku da izrazi zadovoljstvo činjenicom da se većina naših građana i pravnih subjekata, svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se cio svijet nalazi, striktno pridržava svih mjera propisanih radi zaštite zdravlja i života. Istovremeno, ohrabrenje, ali i dodatni podstrek predstavlja činjenica da, prema istraživanju javnog mnijenja sprovedenog za potrebe UN u Crnoj Gori 95% građana iskazuje povjerenje prema našem radu i onome što preduzimamo. Izražavamo im poštovanje i zahvalnost. Nastavak uspješnog suočavanja sa panedmijom novog korona virusa podrazumijeva zajedništvo, solidarnost i povjerenje, kako je to bilo i do sada. Nacionalno koordinaciono tijelo tome doprinosi odgovornošću i maksimalnom transparentnošću. Dakle, ne postoji niti može postojati ni jedan razlog za sumnje i imputiranja. To 95% građana vidi i osjeća. Nema ničeg tajnog, nema nedostatka opreme, nema izgubljenih tona", zaključeno je u saopštenju Vlade.

/// KORONAVIRUS - Crna Gora: Pregled NAJVAŽNIJIH VIJESTI

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Protest grupe građana ispred SDT-a: Traže da se Katnić brani sa slobode

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:13

Ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva SDT u Podgorici danas je grupa građana održala protest, sa koja je poručeno da traže da se bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić brani sa slobode.

Severina proslavila rođendan, pa se obratila emotivnom porukom: „Suočila sam se sa teškim činjenicama“

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 09:36

Pjevačica Severina Vučković proslavila je 52. rođendan u krugu najbližih, a ovaj dan uveličali su joj brojni prijatelji, kolege, saradnici i članovi porodice.

Nikola Rokvić krenuo PJEŠKE na put do Grčke - Treba da pređe 1.150 km, i to iz HUMANOG RAZLOGA

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:38

Nikola Rokvić krenuo je 22. aprila 2024. godine pješke ka Egini, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru.

Vozači, obratite pažnju - Od ponoći nove cijene goriva

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:43

U Crnoj Gori će od ponoći biti skuplje obje vrste benzina dva centa po litru, dok će eurodizel pojeftiniti jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

VIDEO koji se dijeli mrežama: Pogledajte reakciju Bodiroge, kada je Nadal skočio da proslavi gol Reala

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:50

Meč Real Madrida i Barselone (3:2) privukao je veliki broj svjetskih zvijezda, a među njima su dominirali uglavnom teniseri koji od ovog ponedeljka igraju masters u ovom gradu.

Predlog za ukusan doručak - Pripremite FOKAČU po originalnom italijanskom receptu

Utorak, 23.04.2024 | 08:33

Recept za fokaču je uvijek dobar izbor kada razmišljate šta da spremate za doručak, a da nije klasičan obrok iz pekare. Iako je i ovo tijesto, uvijek je bolje kada sami napravite, a u nastavku pročitajte kako se ona pravi.

U ovom gradu će ZABRANITI sladoled i pizu nakon ponoći - "To radimo zbog MIRA"

Utorak, 23.04.2024 | 08:27

U Milanu će se uskoro raspravljati o zabrani sladoleda nakon ponoći u nastojanju da se zaštite "mir i san" stanovnika.

Prvo OGLAŠAVANJE Nikole Rokvića nakon što je krenuo PJEŠKE na put od 1.060 kilometara (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:11

PJevač Nikola Rokvić danas je krneuo pJeške na put dug 1.060 kilometara, tačnije do Egine, gdJe će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom.

"Kad bi Da Vinči ovo VIDIO" - AI snimak Mona Lize kako repuje prikupio PREKO SEDAM MILIONA PREGLEDA (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:03

Snimak Mona Lize napravljen uz pomoć vještačke inteligencije napravio je pravu pometnju na internetu.

Oblačnost, kiša - Za UTORAK PRIPREMITE KIŠOBRANE

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 22:05

U utorak nas očekuje pretežno  oblačno, sa mjestimičnom kišom, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ovo su ZNAKOVI koji sugerišu da ste ALERGIČNI na alkohol

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 22:01

Dok mnogi od nas uživaju u jednom ili dva pića, većina ljudi nije svjesna da može biti alergična na alkohol. Ipak, to što se se probudili s pulsirajućom glavoboljom nakon konzumacije alkohola ne znači da ste imali alergijsku reakciju, vjerovatno ste samo dehidrirali.

Američki glumac OTKRIO - Želio sam da unajmim čovjeka koji bi me UBIO"

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:47

Američki glumac Đankarlo Espozito nedavno je otkrio da je htio unajmiti plaćenog ubicu da ga ubije.

Klub odbornika DPS Berane: Još jednom demonstrirana NESPOSOBNOST vršenja lokalne vlasti, neophodno raspisati VANREDNE LOKALNE IZBORE

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:38

Trećim neuspjelim nastavkom Desete redovne sjednice Skupštine opštine Berane, lokalna vlast je još jednom pokazala da im dobrobit građana nije prioritet, saopštio je Klub odbornika DPS Berane.

Đoković je NAJBOLJI SPORTISTA SVIJETA, izjednačio rekord Federera

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:22

Đoković proglašen za najboljeg sposrtistu 2023. 

Jakara: Momcima ČESTITAM na sezoni u AdmiralBet ABA ligi, nijesmo imali ŠANSE protiv Zvezde

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:13

Porazom od Crvene zvezde u drugom meču polufinala (92:77), SC Derbi je završio odiseju u AdmiralBet ABA ligi.