Nedjelja, 19.04.2020 | 14:07
IZVOR: stil.kurir.rs

Lako do CILJA: Evo kako da izbjegnete zablude i greške pri mršavljenju i dođete do željene kilaže

Puno je dilema kako odabrati pravu dijetu, a još više kako da ona uspje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da znate neke cake koje vam mogu pomoći da ne skrenete na pogrešan put.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Problemi sa viškom kilograma posebno postanu aktuelni kako se približava ljetnji period i nošenje bikinija i garderobe koja više otkriva. S tim u vezi, veoma je važno da se prije otpočinjanja dijete dobro raspitate o njenim svojstvima i djelotvornosti – i da li je baš odgovarajuća za vas i vaš organizam.

Pored pravilnog izbora dijete, važno je da naučite da postoje stvari koje utiču na proces mršavljenja, a koje nisu vezane samo za ishranu ili bar ne direktno.

Iz tog razloga veoma često se dešava da ljudi striktno poštuju neki redukovani režim ishrane, koji će pomoći da višak kilograma nestane, ali rezultati izostaju i to može stvoriti frustracije i odustajanje od željenog cilja.

Mi vam otkrivamo par caka i korisnih savjeta o tome gdje može da se krije problem sa gubitkom kilograma, uprkos poštovanju dijete. 

Naučite da brojite kalorije

Ovaj proces može se činiti naporno i monotono, ali vjerujte da će se isplatiti, jer najčešće nismo ni svesni koliko je neka hrana koju smatramo dijetalnom, zapravo visokokalorična. Potrebno je da pojačate unos namirnica koje su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a uširokom luku izbjegavajte rafinisane šećere u bilo kom obliku. Danas sve namirnice na deklaraciji sadrže energetske vrijednosti na 100 grama proizvoda, tako da vam neće biti teško da pratite unos kalorija u toku dana.

Zabluda “ako jedem samo zdarvu hranu – mršaviću”

I zdrave namirnice, kao i bilo koje druge oslobađaju određenu količinu energije i ako ih jedete u većim količinama, ma koliko zdrave bile – nećete gubiti kilograme! Dakle, ukoliko znate da je maslinovo ulje zdravo i preporučuje se kod dijeta – biće dovoljno da unesete jednu kašičicu dnevno u organizam, kroz začinjemu salatu ili u sklopu nekog namaza. Isto pravilo važi i za sve ostale namirnice iz vaše dijete – jedite ih onoliko koliko je propisano, ne više.

Zabluda “i dalje grickam između obroka, ali zdravo”

Grickalice, pa i one zdrave, bazičnu ulogu imaju u tome da prekrate osjećaj gladi, ali SAMO IZMEĐU DVA OBROKA. U suprotnom, ukoliko ih jedete četo tokom dana, unosićete višak kalorija, a stvaraće se i kratkotrajan lažan osjećaj sitosti organizma, koji će usporavati vaš metabolizam i sprečavati tok mršavljenja.

Preskakanje obroka

Ukoliko mislite da ako izbacite neki od obroka u toku dana, će doprinijeti da izgubite na težini – u zabludi ste. Vaš metabolizam ima svoj ritam i tempo – možemo ga nazvati “bićem navike”. On očekuje određenu hranu u određeno vrijeme i na taj način se redovano i pravilno pokreće, a sa njim i svi metabolički procesi vezani za sagorjevanje viška kalorija. Ukoliko počnete da ga “zbunjujete” neredovnim obrocima ili preskakanjem istih imaćete samo kontraefekat jer će se metabolizam usporiti i slabije sagorjevati unijete kalorije. Pored toga, ukoliko tijelo izgladnjujete ono počije da neodoljivo žudi za hranom, obično onom nezdravom i biće vam jako teško da odolite izazovu ili sačekate sledeći redovan obrok, a da nešto “ne gricnete”. Preporuka je da pored tri glavna obroka imate još MAKSIMALNO DVIJE UŽINE u toku dana i da u međuvremenu ne unosite ništa drugo u organizam osim vode ili biljnog čaja.

Odricanje od određene hrane u potpunosti

Zabranjeno voće je najslađe, sjećate se te izreke? E, ona važi i u ovom slučaju. Ukoliko sebi striktno zabranite da s vremena na vrijeme pojedete štanglicu čokolade ili parče omiljenog deserta, vaš organizam će konstantno žudjeti za tim i otežavati vam da se držite zadatog plana ishrane. Posebno je apsurdno da to činite, iz razloga što jedna štanglica čokolade ili parče torte jednom nedeljno ne mogu apsolutno nikako da utiču na to da prestanete da mršavite. Dakle, bez radikalizacije u bilo kom smislu, već samo promišljeno i sa mjerom. 

Zabluda o voćni sokovima

U vrijeme djete preporučije se pojačan unos tečnosti, koja ubrzava metabolizam, ali to se prevashodno odnosi na vodu i poneke biljne čajeve i to nezaslađene. Ukoliko pod tečnošću adekvatnom za dijetu smatrate voćne sokove, pa čak i one prirodne, u zabludi ste, jer oni sadrže ogromne koncentracije koncentrovanog ili voćnog šećera koji su visoko kalorični. Takođe, na gazirane sokove morate da zaboravite, ukoliko želite da smršate!

Zabluda “dijeta mi je dovoljna”

Da, dijeta će odraditi jedan dio posla, ali ukoliko ne uključite fizičku aktivnost u proces mršavljenja vrlo brzo se može desiti da imate jo-jo efekat. Pored toga, fizička aktivnost, dokazano, pospješuje i ubrzava proces proces mršavljenja, topi salo i pretvara ga u mišiće. Nije neophodno da ginete u nekoj teretani pet puta nedeljno, biće sasvim dovoljno da dva do tri puta nedeljno odete na pilates, na traku ili neke lagane anaerobne vježbe i uz to uvedete bar pola sata šetnje u toku dana.

Vaga umije da zavara

Napredak u mršavljenju nemojte pratiti isključivo na osnovu brojki koje vam pokazuje vaga za merenje, jer tijelo u procesu mršavljenja prolazi kroz različite promjene - jedna od njih je pretvaranje sala u mišiće, a mišići imaju veću težinu od sala, pa vam vaga može reći da niste izgubili kilograma, a zapravo jeste. Najbolje je da napredak mjerite metrom i to u predjelu bedara, struka i kukova, jer ćete tako imati najtačniji prikaz ostvarenog. Preporučuje se da se i na vagi i metrom uvijek mjerite u isto vrijeme, najbolje ujutru, odmah po ustajanju i prije doručka.

Gojim se zbog genetike

Genetika je odgovorna za mnogo toga, ali ne i za vašu kilažu, tako da izgovori tipa “ne mogu da smršam jer su mi svi u porodici genetski gojazni” ne pije vode. Neke bolesti, pogotovo hormonskog tipa, mogu uticati na kilažu i mršavljenje, ali genetika ne. Za vašu kilažu ste odgovorni isključivo vi i ukoliko želite da smršate, a ne da izmišljate izgovore zašto to ne možete – zaboravite na genetiku i posvetite se zadatom cilju. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Šćekić: Djeci sa autizmom potrebna konkretna podrška u procesu socijalne inkluzije

Utorak, 23.04.2024 | 16:01

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Unija slobodnih sindikata: Ministarstvo prosvjete umjesto da se izvini, koriste rječnik protiv kojeg se navodno borio

Utorak, 23.04.2024 | 15:56

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da je zabrinjavajuće i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.