Četvrtak, 30.04.2020 | 21:19
IZVOR: telegraf.rs

Najduži, najkraći ili let sa najljepšim pogledom? Predstavljamo vam najneobičnije avionske letove

Momenat kada avion slijeće je jako uzbudljiv, a oduševiće vas još više ukoliko ste imali priliku da uživate u slikama prelijepog pejzaža u koji slijećete.




Foto: Ilustracija, pixabay

Naravno, ponekad samo putovanje avionom ili odlazak na aerodrom, može da bude jedinstveno iskustvo koje ćete dugo pamtiti i prepričavati svim putoholičarima.

U nastavku vam otkrivamo najspektakularnije piste, aerodrome i letove aviona:

Najduži let

Najduži redovni komercijalni let na svijetu obavlja kompanija Singapur Erlajns, od Australije do Njujorka - na relaciji dugoj oko 16.000 kilometara. Let traje u prosjeku oko 18 sati i 25 minuta. Ali australijski nacionalni prevoznik "Kvantas"  izgleda da hoće da obori sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi i da pokrene novu rutu od Njujorke do Sidneja. Avion bi trebalo da putuje 19 časova i da pređe oko 16.200 kilometara.

Najkraći let

Kompanija Logan er uvela je davne 1967. godine najkraći komercijalni let na planeti - od Vestreja do Papa Vestreja u Škotskoj na Orknijskim ostrvima. Let traje oko 47 sekundi, a cijena karte iznosi oko 44 eura. Let se obavlja avionom koji ima osam sjedišta. Moguća su kašnjenja, ukoliko nastupe jači udari vjetra. Tako umjesto uobičajenih 47 sekundi, može se desiti da vam treba oko dva minuta putovanja avionom.

Jedan od najstrašnijih aerodroma

Aerodrom Tenzing-Hillari u Nepalu se smatra najstrašnijim na svijetu. S obzirom da je stisnut između visokih vrhova Himalaja i  strmih litica na kraju piste, samo je pilotima sa specijalnom kvalifikacijom dozvoljeno da uzlijeću i slijeću na ovaj aerodrom.

Najljepši prizor

Maldivi obuhvataju 1.200 ostrva koji su prostiru preko prostranog plavog Indijskog okeana. Samo jedan pogled na toplom tirkiznom moru pod čistim plavim nebom ostavlja bez daha, što ne čudi zašto je ovo mjesto idealna destinacija za mladence.

Najčudniji let

Kompanija Air Koryo iz Sjeverne Koreje leti između glavnog grada Pjongjanga i Pekinga, Šangaja i Šangjanga u Kini, plus Vladivstoka u Rusiji. Knjige i časopisi su zabranjeni, te se putnici mogu zabavljati čitanjem Piongiang Tajms magazina na engleskom jeziku, propagandnim emisijama i pop pjesmama omiljenih bendova.

Na ivici svijeta

Uskršnje ostrvo je čileansko ostrvo koje se nalazi na jugu Tihog okeana. Međunarodni aerodrom Mataveri jedini je na ostrvu s pistom dugom 2903 metafra. Nekada se koristila i kao alternativna pista za svemirski program Sjedinjenih Američkih Država.

Najskuplji let

Pošto je prosječna cijena karte između Hitrou (Heathrow Airport) i Abu Dabija koštala 22.905 eura za dvije osobe, Etihad Residence, luksuzni penthaus avio kompanije Etihad, proglašen je najskupljim letom na svijetu. Apartman se sastoji od dnevne sobe, dvokrevetne spavaće sobu i kupatila sa tušem, i nudi usluge batlera i kuvara.

Arktička polarna ruta

Poznati kao arktička polarna ruta, ovi letovi se obično obavljaju na relaciji između Severne Amerike i Azije ili Bliskog Istoka. Ukoliko letite u zimskim mjesecima i, ako budete imali sreće, mogli biste da ugledate auroru borealis ili sjevernu svjetlost. Trenutno nema komercijalnih avio-kompanija koje lete preko Južnog pola.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

Računa li se vrtlarstvo kao FIZIČKA AKTIVNOST? Evo šta kažu STRUČNJACI

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:55

Zdravstveni stručnjaci tvrde da vrtlarstvo sagorijeva mnogo više kalorija nego što biste očekivali - ali možete li zaista zamijeniti traku za trčanje i utege za lopatu i grablje?

Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 EURA

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:41

Vlada Crne Gore dostaviće Informaciju o korišćenju usluga lobiranja za potrebe bivše vlade Dritana Abazovića Specijalnom državnom tužilaštvu, naglašavajući da su u tom pravnom poslu počinjene ozbiljne zloupotrebe.

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

Rijana nije ODOLJELA novom trendu -"Idem pod nož, SIGURNA SAM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:23

Jedna od najpoznatijih pjevačica današnjice priznala je da planira estetski zahvat, jer je nezadovoljna jednim dijelom svog tijela.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Žakelj pred Zadar - ŽELIMO da već sjutra osiguramo plasman u ČETVRTFINALE

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:58

Košarkaši Budućnost Volija u petak od 19 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Admiralbet ABA lige.

Kanje Vest OSUMNJIČEN za nanošenje povreda - Nepoznati muškarac napao njegovu ženu?

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:50

Reper Kanje Vest optužen je da je udario muškarca u lice nakon što je navodno seksualno napao i neprikladno dodirivao njegovu suprugu u Los Anđelesu.