Utorak, 12.05.2020 | 17:05
IZVOR: cdm.me

CBCG: Predstavljen novi set mjera za UBLAŽAVANJE negativnih efekata pandemije

Na današnjem sastanak tima Centralne banke Crne Gore na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, ministrom finansija Darkom Radunovićem, predstavnika svih poslovnih banaka i Udruženja banaka predstavljen je novi set mjera CBCG za ublažavanje negativnih efekata pandemije, nove inicijative Vlade u okviru podrške privatnom sektoru koji su u procesu razarade, i sumirani su rezultati napora banaka i institucija za obezbjeđenje novih sredstava adekvatnih iznosa i ročnosti za podršku privredi.
Foto: rtcg

Žugić je izložio aktivnosti, odluke i doprinos seta mjera koje je CBCG nedavno usvojila. Imajući u vidu potrebu povećanja kreditnog potencijala bankarskog sistema, “CBCG je smanjila stopu obavezne rezerve za 2 p.p. i oslobodila cca. 70 miliona eura, koji će povećati kreditni potencijal banaka u Crnoj Gori”.

“Naporedo, smanjenjem cijene povlačenja likvidnosti obavezne rezerve promjenom Odluke o bližim uslovima za davanje kredita bankama sa 12 odsto na šest odsto, CBCG je obezbijedila pristupačnije eventualno korištenje ovih sredstava, u slučaju potrebe za likvidnošću. Treća kvalitetna mjera odnosi se na fleksibilan tretman restrukturiranja kredita u bilansima banaka, gdje je za klijente koji dokumentuju pad prometa izazvan pandemijom, bankama omogućeno da te kredite tretiraju kao novoodobrene, a sagledavaju se mogućnosti dodatnog grejs perioda nakon postojećeg moratorijuma. Četvrto, dodatno je omogućeno bankama da povećaju izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica preko propisanih limita izloženosti do 25 odsto sopstvenih sredstava banke, uz prethodno odobrenje Centralne bank”, navodi se u saopštenju CBCG.

Analizirajući postojeće efekte moratorijuma, CBCG je saopštila bankama da će predlog za naredenu fazu moratorijuma podrazumijevati pojedinačan pristup i da neće biti omogućeno neplaćanje onim dužnicima čija finansijska sposobnost nije ugrožena.

Radunović je ukazao na neophodnost pravovremenih aktivnosti i kvalitet postojećih mjera. On je naglasio da kao što je zdravstveni sistem u jednoj malog zemlji kao što je Crna Gora napravio globalni podvig u borbi sa COVID-19, tako i krupni rezultati u ekonomskom oporavku mogu biti postignuti uz posvećenu i dobru koordinaciju svih učesnika sistema.

Najavio je očekivanu uspješnost pregovora u obezbjeđenju dodatnih dugoročnih sredstava finansijskom sistemu preko Države. Podvukao je značaj efikasnije alokacije sredstava u sektorima gdje su ta sredstva najpotrebnija (mala i srednja preduzeća, proizvodnja, substitucija uvoza, turizam i sl.) i gdje će uložena sredstva dati najviše efekata.

Bankari su dali pregled pojedinačnih aktivnosti i sugestija za efikasnije djelovanje. Takođe su prezentovali odraz dosadašnjih aktivnosti na bilansne pozicije banaka i buduću kreditnu aktivnost. Proaktivnim pristupom banke su obezbijedile novih 80 miliona eura izvora za kreditiranje, dok su majke banke obezbijedlile izdašne izvore likvidnosti za njihove subsidijare u Crnoj Gori. CBCG je intezivnom komunikacijom otvorila vrata za intenzivniju kooperaciju banaka sa međunarodnim finansijskim institucijama (IFC, EBRD, itd).

Aktivnost banaka se od pojave krize do danas može se kvantificirati sa 143 miliona eura novoodobrenih kredita i preko 5,648 kreditnih partija. Samo u prvoj nedelji maja je odobreno 23 miliona eura kredita, što je gotovo prošlogodišnji nivo i pored smanjene tražnje. U konačnom, konstatovano je da su likvidna pozicija banaka i depoziti stabilni, te da predložene mjere doprinose daljoj stabilnosti sistema.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Dačić: Neka ostane ova mjera za Crnu Goru za cijelu godinu, da se malo naši opamete

Srijeda, 27.05.2020 | 11:05

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić je prokomentarisao najnoviju odluku kojom je Montenegro Airlines-u zabranjeno slijetanje na aerodrom Nikola Tesla.

Mihailo: SPC nije crkva crnogorskog naroda

Srijeda, 27.05.2020 | 07:22

Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Pokušaj UBISTVA u Kijevu: Uhapšeni osumnjičeni za ranjavanje Zvicera

Srijeda, 27.05.2020 | 10:14

Radoje Zvicer, koji u policijskim evidencijama slovi za vođu kavačkog klana, ranjen je sinoć u Kijevu kada su mu napadači pucali u stomak. Prema navodima ukrajinskih medija, ljekari mu se bore za život, a napadači su uhapšeni. Kako je saopštila tamošnja policija, riječ je o državljanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.

VIDEO: Ušuškano ispod nepreglednih livada, krije se pravo blago prirode - VRAŽJE JEZERO!

Srijeda, 27.05.2020 | 11:22

Posmatrajući živopisnu panoramu durmitorskog područja, čovjek ne može, a da ne razmišlja o nastanku ovog pejzaža i uticaju moćnih prirodnih sila, koje su učestvovale u njegovom formiranju. Upravo u ovom dijelu ušuškano ispod masiva nepreglednih livada nalazi se i jedno od prepoznatljivih obilježja ovog kraja - Vražje jezero.

Marković: Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje, želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije

Srijeda, 27.05.2020 | 14:36

Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora uvažavajući smjernice Evropske komisije odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski.

Dačić: "Svaki građanin CG može da sjedne u auto i uđe u Srbiju"

Srijeda, 27.05.2020 | 22:00

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uvela reciprocitet za državljane Crne Gore, jer svako od njih može da sjedne u automobil i dođe u Srbiju.

"VIDIMO SE": ABA liga- Da sve snage usmjerimo na organizaciju sezone 2020/21.

Srijeda, 27.05.2020 | 21:48

"Poslije analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20. u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu", navodi se u saopštenju.

GRČKA PICA po receptu Dženifer Aniston: Preukusna i zdrava

Srijeda, 27.05.2020 | 21:22

Omiljena glumica i omiljeno jelo - može li bolje?

Poznato je da PSI vide drugačije- Da li znate zašto im OČI sjaje u mraku?

Srijeda, 27.05.2020 | 21:07

Vlasnici pasa znaju da su ove životinje najbolji pratilac u šetnji, međutim, ukoliko izlaze naveče, postavlja se pitanje da li psi vide i zbog čega im oči svijetle u mraku i koliko se njihov vid razlikuje od ljudskog.

Obustava saobraćaja kod tunela Budoš: Evo i KADA

Srijeda, 27.05.2020 | 20:54

Saobraćaj u tunelu Budeš, na magistralnom Nikšić – Podgorica, biće obustavljen sjutra od devet do 12 i od 13 do 15h. 

VIDEO: Najbrojnija britanska porodica: Ovako izgleda filmsko veče u porodici koja ima 22 DJECE

Srijeda, 27.05.2020 | 20:47

Najbrojnija britanska porodica vikend je provela gledajući filmove na otvorenom. Ovako izgleda filmsko veče u porodici koja ima 22 djece.

La Liga dobila zeleno svjetlo: Utakmice u Španiji mogu se igrati SVAKI DAN

Srijeda, 27.05.2020 | 20:36

Fudbalska federacija Španije dozvolit će da se mečevi La Lige igraju svakog dana u sedmici kako bi se sezona završila nakon tromjesečne pauze zbog koronavirusa.

CG imaće tri predstavnika: I Podgorica u ABA 2 ligi

Srijeda, 27.05.2020 | 20:10

Crna Gora će naredne sezone imati tri predstavnika u Drugoj ABA ligi - Pored Sutjeske i Lovćena u regionalnom takmićenju igraće Podgorica.

VIDEO: Roboti u ovoj zemlji PRAVE i POSLUŽUJU piće gostima

Srijeda, 27.05.2020 | 19:47

Roboti u Južnoj Koreji prave i poslužuju piće gostima...

Ne bacajte KORU od pomorandže: Ima čak TRI KORISNE SVRHE - isprobajte!

Srijeda, 27.05.2020 | 19:37

Većina oguli narandžu i koru baci u smeće, ali to je potpuno pogrešno s obzirom na to da se ona može iskoristiti za jako puno stvari u domaćinstvu.