Četvrtak, 14.05.2020 | 07:14
IZVOR: Dnevne novine

Set mjera Glavnog grada: Jeftiniji zakup bašti, oslobađanje od zakupnine,...

Glavni grad donio je set mjera za pomoć maloj privredi, kako bi se ublažile negativne posljedice korona virusa. Gradske vlasti će naknadno procijeniti vrijednost ovih mjera, koje će gotovo sigurno biti milionske.
Foto: Kolektiv.me (arhiva)

Glavni grad je u Odluci o ublažavanju finansijskih posljedica korona virusa, kako se zvanično zove set mjera, odredio i šta gradske finansijske vlasti treba da rade u slučaju slabije naplate prihoda.

Najznačajnije mjere za pomoć maloj privredi se sastoji u tromjesečnom oslobađanju od plaćanja gradske zakupnine, avansnom plaćanju u iznosu od 5 odsto izvođačima radova, nešto jeftiniji zakup bašti, odlaganje plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica i što je najvažnije obustavljanje prinudne naplate.

Prema Odluci, Sekretarijat za finansije dužan je da prati mjesečno ostvarivanje primitaka i usaglašava izvršenje izdataka sa procentom ostvarenja budžeta, kako bi se održala budžetska ravnoteža. Takođe, sve potrošačke jedinice dužne su da programske aktivnosti odlože za naredni period, a tekuće rashode svedu na najmanju moguću mjeru.

Glavni grad je naložio i rigorozne mjere štednje jer će plaćanje obaveza vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta, a Služba za javne nabavke, tokom važenja naredbi, neće pokretati nove postupke za nabavku razne opreme, osim u slučaju hitnih nabavki, kao i nabavki neophodnih za rad organa i službi i realizaciju kapitalnih projekata od interesa za grad i državu.

Kao podršku privredi Uprava lokalnih javnih prihoda će odložiti plaćanje poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, nastale od 1. marta 2020. godine. Period plaćanja će biti sinhronizovan sa dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica.

Podsjetimo, prirez porezu na dohodak fizičkih lica iznosi 15 odsto od poreske obaveze.

Glavni grad je suspendovao sve vrste prinudne naplate u periodu trajanja pandemije.

Gradske vlasti će omogućiti umanjenje iznosa lokalne komunalne takse, zavisno od slučaja, za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koj i se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo, za period u kojem preduzetnici nijesu koristili prostor na javnoj površini, počev od 15. marta 2020. godine.

Takođe će omogućiti umanjenje iznosa takse za taxi stajališta za period u kojem taksisti nijesu koristili prostor za parkiranje motornih vozila, počev od 19. marta 2020. godine. Biće proporcionalno umanjene i naknade za korištenje opštinskih puteva, kao i proporcionalno umanjenje članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Podgorice.

U Odluci se navodi da će gradske vlasti osloboditi plaćanja zakupnine, na period od 90 dana, zakupce koji imajuzaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu  nesmetano da obavijaju redovnu djelatnost.

Takođe, će odgoditi plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na period od tri mjeseca, kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata, za investitore koji imaju uključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama.

Za navedeni period neće se obračunavati kamata na kašnjenje dospjelih obaveza. Svim izvođačima radova, koji nijesu u mogućnosti završiti radove u ugovorenom roku, usljed nedostatka materijala i radne snage, će se produžiti rok završetka radova tj. sačiniti aneksi ugovora, kako bi se izbjeglo plaćanje penala po osnovu neispunjenja obaveza utvrđenih ugovorom.

Odobriće se i isplatiti avans u visini do 5 odsto ugovorene vrijednosti radova izvođačima radova za započete objekte, kako bi se održala likvidnost i održao kontinuitet u izvođenju radova. Izvođači su u obavezi da obezbijede bankarsku garanciju u visini odobrenog avansa.

NIŽI POREZ NA NEPOKRETNOST

“Sportski objekti” d.o.o. i “Tržnica i pijace” d.o.o. će osloboditi obaveze plaćanja zakupnine zakupce, na period od 90 dana, koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnih prostora koji su dati na upravljanje društvu, osim onih zakupaca koji mogu nesmetano da obavljaju redovnu djelatnost.

Poreski obveznici Glavnog grada mogu očekivati i nešto niži porez na nepokretnosti, budući da će Glavni grad koristiti osnovicu za obračun uzeti prosječnu cijenu m2 stana u novogradnji koja je povoljnija za obveznike.

Preduzetnici treba da se obrate Upravi lokalnih javnih prihoda sa zahtjevom za sve vrste umanjenja.

O setu mjera će se izjasniti odbornici gradskog parlamanta 15. maja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Dačić: Neka ostane ova mjera za Crnu Goru za cijelu godinu, da se malo naši opamete

Srijeda, 27.05.2020 | 11:05

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić je prokomentarisao najnoviju odluku kojom je Montenegro Airlines-u zabranjeno slijetanje na aerodrom Nikola Tesla.

Mihailo: SPC nije crkva crnogorskog naroda

Srijeda, 27.05.2020 | 07:22

Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Pokušaj UBISTVA u Kijevu: Uhapšeni osumnjičeni za ranjavanje Zvicera

Srijeda, 27.05.2020 | 10:14

Radoje Zvicer, koji u policijskim evidencijama slovi za vođu kavačkog klana, ranjen je sinoć u Kijevu kada su mu napadači pucali u stomak. Prema navodima ukrajinskih medija, ljekari mu se bore za život, a napadači su uhapšeni. Kako je saopštila tamošnja policija, riječ je o državljanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.

VIDEO: Ušuškano ispod nepreglednih livada, krije se pravo blago prirode - VRAŽJE JEZERO!

Srijeda, 27.05.2020 | 11:22

Posmatrajući živopisnu panoramu durmitorskog područja, čovjek ne može, a da ne razmišlja o nastanku ovog pejzaža i uticaju moćnih prirodnih sila, koje su učestvovale u njegovom formiranju. Upravo u ovom dijelu ušuškano ispod masiva nepreglednih livada nalazi se i jedno od prepoznatljivih obilježja ovog kraja - Vražje jezero.

Marković: Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje, želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije

Srijeda, 27.05.2020 | 14:36

Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora uvažavajući smjernice Evropske komisije odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski.

Dačić: "Svaki građanin CG može da sjedne u auto i uđe u Srbiju"

Srijeda, 27.05.2020 | 22:00

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uvela reciprocitet za državljane Crne Gore, jer svako od njih može da sjedne u automobil i dođe u Srbiju.

"VIDIMO SE": ABA liga- Da sve snage usmjerimo na organizaciju sezone 2020/21.

Srijeda, 27.05.2020 | 21:48

"Poslije analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20. u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu", navodi se u saopštenju.

GRČKA PICA po receptu Dženifer Aniston: Preukusna i zdrava

Srijeda, 27.05.2020 | 21:22

Omiljena glumica i omiljeno jelo - može li bolje?

Poznato je da PSI vide drugačije- Da li znate zašto im OČI sjaje u mraku?

Srijeda, 27.05.2020 | 21:07

Vlasnici pasa znaju da su ove životinje najbolji pratilac u šetnji, međutim, ukoliko izlaze naveče, postavlja se pitanje da li psi vide i zbog čega im oči svijetle u mraku i koliko se njihov vid razlikuje od ljudskog.

Obustava saobraćaja kod tunela Budoš: Evo i KADA

Srijeda, 27.05.2020 | 20:54

Saobraćaj u tunelu Budeš, na magistralnom Nikšić – Podgorica, biće obustavljen sjutra od devet do 12 i od 13 do 15h. 

VIDEO: Najbrojnija britanska porodica: Ovako izgleda filmsko veče u porodici koja ima 22 DJECE

Srijeda, 27.05.2020 | 20:47

Najbrojnija britanska porodica vikend je provela gledajući filmove na otvorenom. Ovako izgleda filmsko veče u porodici koja ima 22 djece.

La Liga dobila zeleno svjetlo: Utakmice u Španiji mogu se igrati SVAKI DAN

Srijeda, 27.05.2020 | 20:36

Fudbalska federacija Španije dozvolit će da se mečevi La Lige igraju svakog dana u sedmici kako bi se sezona završila nakon tromjesečne pauze zbog koronavirusa.

CG imaće tri predstavnika: I Podgorica u ABA 2 ligi

Srijeda, 27.05.2020 | 20:10

Crna Gora će naredne sezone imati tri predstavnika u Drugoj ABA ligi - Pored Sutjeske i Lovćena u regionalnom takmićenju igraće Podgorica.

VIDEO: Roboti u ovoj zemlji PRAVE i POSLUŽUJU piće gostima

Srijeda, 27.05.2020 | 19:47

Roboti u Južnoj Koreji prave i poslužuju piće gostima...

Ne bacajte KORU od pomorandže: Ima čak TRI KORISNE SVRHE - isprobajte!

Srijeda, 27.05.2020 | 19:37

Većina oguli narandžu i koru baci u smeće, ali to je potpuno pogrešno s obzirom na to da se ona može iskoristiti za jako puno stvari u domaćinstvu.