Subota, 16.05.2020 | 16:24
IZVOR: cdm.me

Sljedeće sedmice KONTROLA domaćeg povrća i voća, analiza za proizvođače besplatna

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila je danas da će, nakon što su uočeni rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom u Crnoj Gori, sljedeće sedmice početi intenzivne kontrole povrća i voća iz domaće proizvodnje.




Foto: pixabay.com, ilustracija

U Upravi navode da oni kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju zaštite zdravlje građana Crne Gore, osiguravanjem da se na tržištu nađu samo bezbjedni proizvodi.

“Kontrola se sprovodi u svim okolnostima, pa i u ovim vanrednim, tokom trajanja epidemije. Bezbjedna hrana na tržištu obezbjeđuje se kroz brojne mehanizme. Kroz mjere veterinarskih i fitosanitarnih programa, obezbjeđuje se zdravlje životinja i bilja, odnosno zdrava sirovina za proizvodnju hrane. Kroz kontrole inspekcije prilikom uvoza vrši se nadzor hrane koja se uvozi, a kroz program bezbjednosti hrane, vrši se nadzor, odnosno monitoring nad bezbjednošću hrane”, pojašnjavaju.

Sve te aktivnosti se, kako kažu, sprovode samo sa jednim krajnjim ciljem – zaštita zdravlja ljudi.

“Osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno se kontroliše hrana i iz domaće proizvodnje. Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori”, ukazuju u Upravi.

Aktivnosti iz Plana održive upotrebe pesticida, koji je Vlada donijela 2016. godine, sprovode se planiranom dinamikom.

“Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane”, dodaju u Upravi.

Stoga su, u susret pojačanom plasmanu roda iz ovogodišnje sezone, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prethodnih dana organizovali sastanke sa kompanijama koje se bave otkupom voća i povrća.

“Cilj je da se osigura sistem samokontrole i da na tržište, bilo domaće ili inostrano, bude ponuđeno samo bezbjedno voće i povrće. U narednoj sedmici počeće intenzivne kontrole, kroz koje će inspektori i ovlašćena lica iz Uprave izvršiti uzorkovanje i laboratorijsku analizu svih proizvoda na gazdinstavima, kojih ima oko 300, prema dostavljenim spiskovima od strane otkupljivača. Kontrola je dio monitoringa Uprave i u skladu sa tim biće finansirana kroz obezbjeđena sredstva iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane. Znači, za proizvođače, analize proizvoda biće besplatne”, objašnjavaju.

Ističu da će u slučajevima gdje se utvrde nepravilnosti biti zabranjeno stavljanje na tržište takvih, nebezbjednih proizvoda.

“Bez obzira na to što domaći proizvodi nose kvalitet više kada je riječ o plasmanu na domaćem tržištu, samim tim što su svježiji i imaju kraći lanac distribucije do potrošača, osnovno je da zadovoljavaju parametre bezbjednosti hrane. Crnogorska hrana sa pravom ima reputaciju izuzetnog kvaliteta. U cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i stečene reputacije, nećemo dozvoliti da pojedini proizvođači neodgovorni u korišenju pesticida naruše takvu reputaciju i rezultate crnogorskog sistema bezbjednosti hrane”, navode u Upravi.

Kako poručuju, kao i do sada, kroz redovne izvještaje će informisati javnost i o rezultatima tih kontrola.

“Od juna 2017. godine do danas kroz kontrole hrane iz uvoza, zabranili smo stavljanje na tržište Crne Gore oko 4.000 tona hrane. Od početka ove godine, kontrolama hrane namijenjene uvozu, do sada je zabranjeno stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida”, podsjetili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Na jarbolu od 14 metara: Crnogorska zastava se ZAVIJORILA iznad Skalina

Srijeda, 03.06.2020 | 22:56

U čast proslave četrnaeste godišnjice usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore, Glavni grad je večeras iznad Sastavaka, odnosno ušća Ribnice u Moraču, uz intoniranje himne od strane Vojnog orkestra, podigao državnu zastavu, nakon čega je uslijedio koncert poznatog pijaniste Bojana Martinovića.

Čarls Bukovski: Što više stvari shvataš– više bi volio da ih nikada nisi SHVATIO

Srijeda, 03.06.2020 | 21:18

Legendarni i kontroverzni pisac i boem - Čarls Bukovski ostavio iza sebe fenomenalna djela i neke vanvremenske mudrosti koje će prepričavati generacije i generacije.  

Unikatan, zlatan i VRIJEDI nekoliko hiljada eura: Ceca kupila unuku jedinstven POKLON

Srijeda, 03.06.2020 | 20:54

Reč je o jedinstvenoj, unikatnoj kolijevci koja se izrađuje po posebnim mjerama, anatomskim pravilima i materijalima koji brinu o zdravlju bebe.  

Besplatan trik: Pomoću ovoga povrće će ostati svježe čak MJESEC DANA

Srijeda, 03.06.2020 | 20:19

Genijalno rešenje...

Ovih ŠEST NAVIKA koje stalno ponavljamo predstavljaju "smrt" za naše telefone

Srijeda, 03.06.2020 | 20:04

Neke navike koje svakodnevno ponavljamo uništavaju mobilne telefone i skraćuju im životni vijek...

Ešton Kučer se oglasio u SUZAMA: "Za neke ljude crni životi NE VRIJEDE"

Srijeda, 03.06.2020 | 19:54

- Za nas, crni životi znače - rekao je uplakani Ešton.

VIDEO: Ramos izveo fantastične MAKAZICE, a onda na ovakav način ustao sa tla

Srijeda, 03.06.2020 | 19:31

Kapiten fudbalera Reala Serhio Ramos je pokazao da mu prinudna pauza zbog pandemije koronavirusa nije smetala i da je treninge pred nastavak španske Primere koji je zakazan za 11. jun dočekati spreman.

Vučić odgovorio Darmanoviću: Srbija nije odgovorna za podizanje tenzija

Srijeda, 03.06.2020 | 19:20

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je poruku crnogorskog ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića.

Iz Kine STIGLO 95 radnika CRBC, biće u sedmodnevnoj izolaciji

Srijeda, 03.06.2020 | 18:44

Počeo je povratak radnika kineske kompanije CRBC u Crnu Goru.

Al Kapone je vidio NARODNU KUHINJU: Nepoznati detalji o slavnom krimosu

Srijeda, 03.06.2020 | 18:41

Alphonse Gabriel Capone – ili samo, Al Kapone jedan je od najpoznatijih kriminalaca u istoriji, koji je sa samo 26 godina postao šef jedne od najvećih mafijaških porodice. Porodica je imala preko hiljadu članova, a Kapone se bavio svakojakim aktivnostima vezanima za alkohol, žene i kocku.